Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Köpeğinizin Daha Az Tüy Dökmesini Nasıl Sağlarsınız?

4 Dakika

Evde beslediğiniz köpeğinizi çok seviyorsunuz ama ortalıkta bıraktığı tüyler sizi rahatsız ediyor hatta sizde yada aile bireylerinde alerjiye neden oluyor olabilir. Evet ne yazık ki evde beslenen köpeklerin baş  edilmesi gereken problemlerinden biri de tüy dökmeleridir.

Köpekler, sağlıklı oldukları zaman tüyleri parlaktır ve kolay kolay kopmaz. Ancak ırkları, beslenme şekilleri, cilt hastalıkları ve mevsimsel etkiler gibi bir çok faktörden etkilenerek tüy dökerler. Köpekler hormon seviyeleri, cilt hastalıkları, yaşları ve beslenmeleri diye sıralayabileceğimiz 4 ana nedenden tüy dökerler. Ayrıca bu faktörler köpeğin döktüğü tüy miktarını ve süreyi de belirler.

Köpeğinizin cinsi tüy dökme miktarı üzerinde oldukça etkilidir. Örneğin Kaniş cinsi köpekler neredeyse hiç tüy dökmezken Huskies gibi bazı ırklar oldukça fazla tüy dökerler.

Tüy dökmeyi etkileyen en önemli faktörlerden biri mevsimdir. Özellikle bahar aylarında köpekler ciddi biçimde tüy dökerler. Böylece kışın olumsuz koşullarından onları koruyan tüylerinden ısınan havalarla birlikte kurtulmuş olurlar. Hatta bazı ırklar tüylerinin tamamını bahar aylarında değiştirirler. Eğer altta yatan bir cilt hastalığı yoksa bu gayet normal bir durumdur. Ama sağlıklı köpekler sadece bahar aylarında tüy dökmezler. Köpeklerinde tüylerinin bizim saçlarımız gibi bir ömürleri vardır. Uzadıklarında, kırıldıklarında ya da travma nedeni ile köpeklerin sürekli tüyleri yenileri ile değişir. Böylece kürklerini yenilemiş olurlar.

Dökülen köpek tüyleri insan sağlığını birçok kişide etkilemese de bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Dökülen köpek tüylerine bağlı sağlık sorunlarını yaşamamak için evin haftada en az 2 defa kuvvetli bir elektrik süpürgesi ile koltuk üstleri dahil süpürülmesi önerilir. Tüy dökmenin arttığı dönemlerde bu işlemi her gün yapmak daha uygun olur.

Peki köpeğin daha az tüy dökmesini sağlamak mümkün müdür? Bu sorunun cevabı tabii ki evet. Bazı noktalara dikkat ederek köpeğinizin daha az tüy dökmesini sağlayabilirsiniz.

Beslenme: tüm canlıların sağlığı için olduğu kadar köpeklerin sağlığı için de oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenmeyen köpeklerde kilo problemi, bağışıklık sisteminde zayıflık yada alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Güçlü bağışıklık sistemi olan köpeklerin cilt sağlıkları iyi, tüyleri de parlak ve canlı bir görünümdedir. Köpeğinizin sağlıklı olması için nasıl beslemek doğrudur sorusuna bir bakarsak; köpeğinizin yeterince protein, lif ve karbonhidrat almasını sağlamak gerekir. Bunun içinde piyasada köpeğinizin ihtiyaçlarına uygun üretilmiş hazır birçok farklı mama bulunmaktadır. Köpeğinizi bu mamalarla beslemeniz gerekir. Eğer ev yemekleri ile köpeğinizi besliyorsanız yetersiz beslenmeye bağlı bir çok sorunla birlikte tüy dökme sorununa da hazır olmalısınız. Çünkü ev yemekleri ile köpeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini karşılamanız oldukça zordur. Sonuç olarak köpeğinizin tüy kalitesi düşer ve tüyleri dökülmeye başlar. Sağlıksız bir tüy kalitesini mat görünümlü tüyler, kepeklenen ve kuru bir cilt ile fark edebilirsiniz. Bu arada köpeğinizin yeterince temiz suya ulaşmasını sağlamayı da ihmal etmemelisiniz.

Stres: Tüm canlılar gibi köpeklerde stresten çok etkilenirler. Huzursuz ortamlar, başka köpeklerin varlığı, kötü muamele  ya da sürekli kapalı ortamda tutulmak köpeği strese sokar. Stresin sonucunda da köpeğiniz daha çok tüy döker tıpkı insanların yoğun stresli zamanlarında saçlarının dökülmesi gibi.

Bakım: Köpeğinizin tüy dökme miktarını etkileyen faktörlerden biri de köpeğinizin düzenli olarak bakımının sağlanmasıdır. Köpeğinizin tüylerine yönelik yapılabilecek en etkili bakım fırçalamadır. Düzenli olarak tüyleri fırçalanan köpeklerin üzerlerindeki ölü tüyler temizlenir. Kalan canlı tüyler daha çok hava ve güneş ışığı alabilirler. Böylece cilt sağlığı ve tüy kalitesi iyileşir. Köpek tüylerinin fırçalanması tüylerin çıkış yönüne doğru olmalıdır. Her fırçalama hareketinde sonra fırça temizlenmeli ve fırçalanmaya öyle devam edilmelidir. Fırçalama aslında köpeğinizle kurduğunuz bağı da güçlendirir. Ona ayırdığınız zaman artıkça daha mutlu ve sağlıklı bir can yoldaşı olacaktır size. Köpeğinizi fırçalamak için seçeceğiniz fırça köpeğinizin özelliklerine göre değişebilir ancak en önemli nokta hayvanın canını acıtmadan fırçalamanıza izin vermesi olacaktır. Eldiven fırça, kaygan fırça, dökülen bıçak, zoomgrom gibi farklı fırça tiplerinden köpeğinizin tüyleri  için en uygununu seçebilirsiniz. Eğer uzun tüyleri olan bir köpeğiniz varsa tüylerin karışıp dolanarak alttaki cildin hava almasını engellemeyecek şekilde her gün düzenli fırçalanması gerektiğini unutmayın. Köpeğinizi fırçalarken zorlanmanız durumunda köpeğinizi üzerine çıkarıp daha rahat bir pozisyon alabileceğiniz bir bakım masası da kullanabilirsiniz. Gerçekten çok tüy döken bir köpeğiniz varsa vakumlama da yapabileceğiniz bazı aparatlardan da yararlanabilirsiniz.

Düzenli fırçalamaya rağmen hala tüy dökülmesi sorunu yaşıyorsanız, altta yatan bir cilt hastalığı olabilir. Tedavi için mutlaka veterinere başvurunuz.

Özellikle tüy dökme sorununun sık yaşandığı bahar aylarında düzenli olarak banyo yaptırmanız köpeğinizin tüy sağlığına destek olacaktır. Banyo süresince yapılan köpürtme ve durulama esnasında yapacağınız cilt masajı deriye olan kan akımını artırır, sağlıksız tüylerin dökülmesini kolaylaştırır ve böylece daha sağlıklı bir cilt ve tüy yapısı elde edilir. Banyo zamanı her ırk ve köpek için değişkendir. Bu nedenle banyo zamanını belirlemek için uzman görüşü almak sonra köpeğinizin ihtiyacına göre düzenlemek uygun olacaktır.

Tüm bu önlemleri almanıza rağmen hala tüy dökülmesi sorunu yaşıyorsanız bir veteriner hekimden destek almanız gerekebilir. Eğer altta yatan bir cilt hastalığı varsa tedavi ettirerek tüy dökülmesi sorununu azaltabilirsiniz

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.