Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Üzüm Çekirdeği Tüketerek Vücudumuza Ne Kazandırırız?

2 Dakika

Üzümün faydaları birçok kişi tarafından biliniyor. Fakat üzüm çekirdeğinin de sayısız faydası olduğunu biliyor muydunuz? Çoğumuz üzüm alırken çekirdeksiz olanını tercih diyoruz ya da çekirdekli üzüm aldığımızda da çekirdeklerini tüketmemeyi tercih ediyoruz.  Aslında yaygın şekilde bilinmese de üzüm çekirdeği oldukça faydalı bir besindir. Üzüm çekirdeğinin faydaları hakkında hazırladığımız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz. Bu nedenle tüketimini artırmak vücudunuz için büyük faydalar sağlayacaktır. Hatta üzüm çekirdeğinden takviye besin ve ilaçların yapımı da artmaktadır.

Peki, üzüm çekirdeği tüketerek vücudumuza ne kazandırırız? İşte cevabı…

Sebze ve meyvelere kırmızı, mavi veya mor renklerini veren antioksidan bakımından zengin bir polifenol olan proantosiyanidinler üzüm çekirdeğinde oldukça yüksektir. Antioksidanlar, iltihabı azaltmasının yanında vücudunuzu oksidatif strese karşı koruduğu bilinen bileşiklerdir. Üzüm çekirdeğinde bulunan antioksidanlar bu özellikleri sayesinde metabolizmanızı korur ve kronik rahatsızlıklara yakalanma riskinizi azaltır. Üzüm çekirdeğinden var olan proantosiyanidinler aynı zamanda şişliği azaltmaya ve kan akışını daha iyi hale getirmeye yardımcı olabilir. Flavonoidler adı verilen antioksidan bakımından zengin bileşikler, özellikle gallik asit, kateşin ve epikateşin de üzüm çekirdeklerinde çok ciddi oranda bulunur. Bu flavonoidler, özellikle beyniniz için faydalı olabilecek, serbest radikalleri içerir. Bazı araştırmalar serbest radikallerin, Alzheimer gibi beyin hastalıklarının başlangıcını geciktirebileceklerini gösteriyor. Bu nedenle beyin sağlığı için üzüm çekirdeği tüketmek faydalı olacaktır.

Üzüm çekirdeği, üzümde de bulunan melatonini yoğun şekilde içermektedir. Melatonin, uyku düzeniniz gibi sirkadiyen ritimleri düzenleyen bir hormondur. Melatonin almak, yorgunluğu azaltmaya ve uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda üzüm çekirdeğinde bulunan melatonin antioksidan görevi görür ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir

Üzüm çekirdeği, içeriğinde bulunan çeşitli maddeler sayesinde çok güçlü bir antioksidandır. E vitamininden dahi fazlasıyla güçlü bir antioksidan olan üzüm çekirdeği bu sayede birçok fayda sağlamaktadır. Antioksidanların faydası dendiğinde ilk akla gelense şüphesiz kansere karşı önleyici etkidir.

Ayrıca üzüm çekirdeği vücudumuzda bulunan toksiditesi yüksek maddelerin temizlenmesine de yardımcı olur. Hem beslenme hem de diğer yollardan vücudumuza giren toksik maddelerin vücuttan atılmasında üzüm çekirdeği önemli bir rol oynar. Düzenli ya da çok sayıda ilaç kullanan kişilerin üzüm çekirdeğinin bu özelliğiyle kullandıkları ilaçların olumsuz etkilerini azaltması sağlaması mümkün hale gelir.

Üzüm çekirdeği, kan dolaşımını hızlandırıcı özelliği kanda pıhtılaşmayı engeller. Ayrıca kan dolaşımın hızlanması tansiyonu da dengelemektedir. Üzüm çekirdeğinin içeriğinde bulunan flavonoid isimli maddeler damarların da güçlenmesini destek olur. Yine flavanoidler sayesinde ciltte bulunan kollajenlerin daha fazla üretilmesini sağlar. Böylece cilde sayısız fayda sağlar. Cildinizin sağlıklı, kırışıksız, canlı ve genç bir görüntüye sahip olması için üzüm çekirdeği yeme alışkanlığı edinmeniz ya da üzüm çekirdeği yağını cilt bakım rutinine eklemeniz tavsiye edilir.

Üzüm çekirdeği tüketmenin genellikle güvenli olduğu kabul edilir. Ancak her besin gibi üzüm çekirdeği de bazı kişiler ve bünyeler için uygun olmayabilir ve bazı olumsuz etkiler gösterebilir. Üzüm çekirdeği tüketilmesi nedeniyle baş ağrısı, mide bulantısı ve ağrısı, kafa derisinde kaşınma ve baş dönmesi gibi olumsuz etkiler görülebilir. Bu olumsuz etkiler azınlıkta görülse de tüketirken bu sonuçlarla karşılaşılma ihtimali olduğunu bilmekte fayda vardır. Ayrıca bazı kişilerin üzüm çekirdeğini doktoruna danışmadan kullanmaması doğru olacaktır. Özellikle yüksek tansiyonu bulunan kişiler, çocuklar, hamile kadınların üzüm çekirdeği tüketimiyle ilgili doktorundan bilgi alması tavsiye edilir. Üzüm çekirdeğinin kan seyreltici ilaçlar, bazı ağrı kesiciler, bazı kalp ve damar ilaçları ile kanser tedavilerinde kullanılan bazı ilaçlar ile etkileşime girerek olumsuz etkiler yaratması mümkündür. Bu nedenle düzenli ilaç kullanan kişilerin de mutlaka doktor görüşü alarak üzüm çekirdeği tüketmesi önemlidir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.