Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Üzümün ve Üzüm Çekirdeğinin Faydaları

3 Dakika

Birçok farklı çeşidi bulunan hem lezzeti hem de şifalı içeriği ile sıkça tercih edilen üzüm, Akdeniz ve Orta Asya bölgelerine özgü bir meyvedir. Vitis cinsinin çok yıllık ve yaprak döken odunsu asması üzerinde kümeler halinde yetişen üzüm bitkisinin meyvesi dışında, çekirdekleri de oldukça faydalıdır. Her rengi ve her çeşidinin ayrı ayrı şifa deposu olduğu üzüm bol miktarda enerji, protein ve lif içerdiği gibi aynı zamanda çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır.

– Düzenli üzüm tüketmek kolesterol seviyesini sağlıklı bir şekilde düzenler. Kalp damar sağlığı açısından çok faydalı olduğu bilinen üzüm, yüksek kolesterol rahatsızlığı yaşayanlara kolesterol düşürücü olarak önerilir. Üzüm, kan damarlarını ve kılcal damarları güçlendirerek damarları koruyarak; damar sertliğini de önler

– En önemli özelliklerinden biri çok güçlü bir antioksidan içeriğin sahip olması olan üzüm bu sayede özellikle meme kanserine karşı koruyucu özellik gösterir. Üzüm, bilinen tüm meyveler içinde en güçlü antioksidandır, bu özelliği ile kansere karşı koruyucu olmasının yanı sıra kanser tedavisindeki olumsuzlukların giderilmesinde de etkili olur. Özellikle taze siyah üzümün kabuğunda ve çekirdeğinde antikansorejen ve antioksidan özellik taşıyan maddelerin daha çok bulunduğu bilinir.

– Üzüm yüksek antioksidan içeriğinin yanı sıra demir yönünden de çok zengin bir meyvedir. Bu iki içeriğin bir araya gelmesi sayesinde, düzenli ve yeterli üzüm tüketmek yorgunluğun giderilmesini sağladığı gibi dönemsel ve yorgunluğa bağlı unutkanlığa karşı da koruyucu etki gösterir.

– İçindeki yüksek demir oranı sayesinde üzüm, kan yapıcı özelliğe de sahiptir. Bu özelliği sayesinde kansızlığa iyi gelen üzüm yerine, üzümden yapılan pekmez ve üzüm suyu tüketmek de oldukça faydalıdır. Tabii bu ürünlerin üzüme göre daha yüksek kalorili oldukları unutulmamalı kilo almamak için daha dikkatli tüketilmelidir.

– Üzüm, içerdiği ürik asit ile böbrek üzerindeki baskının azaltılmasına yardımcı olur ve aynı zamanda kabızlığı giderici etki gösterir.

– Özellikle kırmızı üzüm antiviral ve antibakteriyel özellikleri sayesinde enfeksiyonlara karşı bünyeyi koruduğu gibi, cilt ve saç sağlığına da iyi geldiği için birçok kozmetik ürünün hammaddesini de oluşturur.
Üzüm Çekirdeğinin Faydaları

– En az meyvesi kadar faydalı olduğu bilinen üzüm çekirdeği, en iyi bilinen E vitamininden bile 20 kat daha güçlü bir antioksidandır. Bu özelliği sayesinde üzümün kendisi gibi kansere karşı koruyucudur.

– Üzüm çekirdeği, kan dolaşımını hızlandırıcı etki gösterir. Bu özelliği ile de pıhtılaşmayı önler ve tansiyonu dengeler. Üzüm çekirdeğinin içindeki flavonoidler, kan damarlarının güçlenmesini sağlar. Aynı zamanda, kötü kolesterolün düşmesinde de etkilidir.

– Üzüm çekirdeği, vücudun toksik maddelerden arınmasına yardımcı olur. Özellikle düzenli ilaç kullanılan dönemlerde vücudun fazla ilaçlardan ve diğer zararlı maddelerden arınmasını sağlar.

– Üzümde çekirdeğinde bulunan flavanoidler ciltteki kollajen üretim oranını artırarak, elastin dokularını korur. Böylece erken yaşlanmayı önler, kırışıklık ve sarkmaların önüne geçerek cildin sıkı ve elastik olmasını sağlarlar. Hücre yenileyici etkisi olduğu için cildin çok daha canlı görünmesine de yardımcı olur.

– Üzüm çekirdeğinin iltihaplanma ve enfeksiyona iyi geldiği de bilinen bir başka özelliğidir. Bu özellikleri ile kireçlenme, egzama, cilt problemleri, sinüzit, kolit, gastrit, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabildiği gibi bağırsakların temizlenmesine de yardımcı olur.

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *

Kalori 69 kcal % 3.5
Karbonhidrat 18.1 g % 6.0
Lif 0.9 g % 3.6
Protein 0.7 g % 1.4
Yağ 0.2 g % 0.2
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 66.0 IU % 1.3
C Vitamini 3.2 mg % 5.3
Potasyum 191.0 mg % 5.5
Kalsiyum 10.0 mg % 1.0
Demir 0.4 mg % 2.0

Üzümlü Kek

Üzümün her hali çok lezzetli elbette ancak daha da tatlı hale getirmek için üzüm reçelinden harika bir kek yapmaya ne dersiniz? Yaptığınız üzüm reçeli sadece kek için değil kahvaltılarınız için de en lezzetli seçeneklerden biri…

Malzemeler
  

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 kilo beyaz çekirdekli iri üzüm
  • 1 kilo siyah çekirdekli kırmızı üzüm

Notlar

Öncelikle üzüm reçelini hazırlayarak başlıyoruz. Üzümleri iyi yıkayıp salkımlarından ayırarak bir tencereye alıyoruz. Büyük kısmını elimizle iyice sıkarak eziyoruz. Suyu çıkan üzümleri bu hâliyle ocağa alalım ve kaynatalım. Üzümler yeterince yumuşadığında blender’dan geçirelim ve bu karışımı bir süzgeçten geçirerek çekirdek ve kabuklarından ayıralım. Süzdükten sonra tekrar tencereye alıp yoğunlaşana kadar kaynatmaya devam edelim. Ocağı kapatalım ve kavanoza doldurup kapağı kapattıktan sonra ters çevirerek soğumaya bırakalım.
Reçel iyice soğuduktan sonra, bir kaba yumurta ve reçeli alıp köpürene kadar iyice çırpalım. Üzerine, yoğurt ve sıvıyağ ilave edip çırpmaya devam edelim. Un, kabartma tozu, vanilya, kakaoyu da ekleyip karıştıralım. Kek kalıbını önce yağlayıp, sonra biraz un döktükten sonra karışımı dökelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35 dakika pişirelim. Pişen keki fırından çıkarıp biraz soğumasını bekleyelim. Ardından üzerini üzüm reçeli ile süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.