Arginine, kan akışını düzenlemek için önemli olan bir amino asit türüdür. Amino asitler proteinin yapı taşlarıdır. Proteinler amino asitlere sindirilir ve daha sonra vücuda emilir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu farklı proteinleri yapmak için parçalara ayrılabilir ve farklı şekillerde bir araya getirilebilirler. Vücudunuz kendi başına amino asitler yapabilir, ancak esansiyel amino asitler olarak kabul edilen diğerleri yediğiniz yiyeceklerden gelmelidir. Arginine nedir sorusunu yanıtladığımız yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Beslenme amaçları için amino asitler üç kategoriye ayrılır:
Gereksiz: Vücudunuz, ihtiyaçlarını karşılamak için bunları yeterli miktarlarda üretebilir.
Temel: Vücudunuz bunları üretemez, bu yüzden onları yiyeceklerden almanız gerekir.
Yarı gerekli: Bu amino asitler normal şartlar altında gerekli değildir, ancak bazı durumlarda olabilir.
Arginine yarı esansiyel bir amino asittir çünkü genellikle çocukların büyümesi için gereklidir, ancak sağlıklı yetişkinler için gerekli değildir. Vücudunuz besin kaynaklarından almanın yanı sıra arginine de yapabilir, bu nedenle eksikliği nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte, vücudun üretimi gereksinimlerini karşılamıyorsa, stres ve hızlı büyüme dönemlerinde arginine eksikliği yaşayabilir.
Arginine arterleri ve kan damarlarını genişleten ve rahatlatan, kan akışını iyileştiren nitrik oksit oluşturur ayrıca yaralanmaları iyileştirmeye yardımcı olur. Atıkları uzaklaştırmada böbreklere yardımcı olduğunu bilinen arginine bağışıklık sistemi fonksiyonunu da artırır. Çoğu kişi kalp hastalığı ve erektil disfonksiyonun yanı sıra vücut geliştirme, yaraları iyileştirme ve doku onarımı için bir diyet takviyesi olarak arginine kullanır. Arginine alımını artırmanın tüm bu koşulların tedavisinde yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar var. Bununla birlikte, takviye olarak alınması, mide rahatsızlığı ve ishal gibi yan etkilere neden olabilir. Daha büyük dozlar, başka ilaçlar alan veya belirli sağlık koşullarına sahip kişiler için de risk taşıyabilir. Arginine diğer amino asitlerden üretildiğinden, yüksek proteinli gıdalar genel olarak arginine seviyelerini artırmaya yardımcı olur.
İşte, arginine alımınızı artıran besinler…
Hindi
En yüksek arginine miktarını hindi göğsünde bulacaksınız. Bir pişmiş göğüste 16 gram arginine vardır. Hindi sadece harika bir protein kaynağı olmakla kalmaz, aynı zamanda B vitaminleri ve omega-3 yağ asitleri gibi diğer besin maddelerinin de yüksek konsantrasyonuna sahiptir.
Tavuk
Tavuk, protein almanın bir başka popüler ve sağlıklı yoludur. Aynı zamanda en iyi arginine kaynaklarından biridir. Bir porsiyon tavuk göğsü, günlük önerilen proteininizin yüzde 70’in, ve yaklaşık 9 gram arginine içerir.
Kabak çekirdeği
Protein ve arginine almanın tek yolu hayvansal kaynaklar değil. Bir fincan kabak çekirdeği yaklaşık 7 gram arginine içerir. Aynı zamanda demir ve çinko minerallerinin harika bir kaynağıdır.
Soya fasulyesi
Bir fincan kavrulmuş soya fasulyesinde 4,6 gram arginine bulunur. Soya fasulyesi ayrıca potasyum ve magnezyum minerallerinin harika bir kaynağıdır.
Fıstık
Bir fincan yerfıstığı, 4,6 gram arginine içerir, ancak fındıkların yağ oranı yüksek olduğu için bir oturuşta bütün bir fincan yemek tavsiye edilmez. Bunun yerine, o bardağı hafta boyunca birkaç çeyrek fincan porsiyonla tüketmek gerekir. Yer fıstığı, protein içeriğine ek olarak, B-3 ve E vitaminleri, folat ve niasin için de iyi bir kaynaktır.
Spirulina
Spirulina, denizde yetişen bir mavi-yeşil alg türüdür. Genellikle toz olarak satın alınır ve smoothielere ekstra besin eklemek için kullanılır. Bir fincan spirulina, yüksek miktarda kalsiyum, demir, potasyum ve niasin ile birlikte 4,5 gram arginine içerir. Bununla birlikte, smoothie tarifleri için bir yemek kaşığı spirulina kullanmanız daha olasıdır, bu da 0.28 gram arginine eklediğiniz anlamına gelir.
Süt
Protein kaynakları oldukları için süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinden de arginine alabilirsiniz. Bir fincan süt yaklaşık 0,2 gram ve bir porsiyon yaklaşık 0,25 gram arginine içerir.
Nohut
Nohut, özellikle et yemiyorsanız, protein ve lif almanın harika bir yoludur. Bir fincan pişmiş nohut, 1,3 gram arginine, 14,5 gram protein ve 12,5 gram diyet lifi içerir.
Mercimek
Mercimek, başka bir sağlıklı bitki lif ve protein kaynağıdır. Bir bardağı yaklaşık 1,3 gram arginine içerirken, sadece bir fincan mercimek, günlük diyet lifi ihtiyacınızın yüzde 63’ünü de karşılar.