Yılın en sıcak günlerini yaşadığımız, yaz mevsiminin bütün etkilerini gösterdiği ama bir taraftan da kış hazırlıklarının başladığı ay olan Ağustos ayında sağlıklı beslenebilmek için hangi meyve sebzeleri tüketmeliyiz birlikte bakalım.
Ağustos Ayı Meyveleri
Karpuz: Yaz denilince akla ilk gelen meyvelerden biri soğuk karpuz dilimleridir. Karpuz sıcak yaz günlerinde kaybedilen su ve mineralleri yerine koyabilmek için eşsiz bir meyvedir. Ancak yüksek kalorisi nedeni ile dikkatli tüketilmesi önerilir. Kanserle savaşta etkili olan önemli bir likopen kaynağıdır. Karpuzlu nefis tarifler için tıklayın!
İncir: Ağustos ayının en sevilen meyvelerinden olan incir içerdiği besin lifi, antioksidanlar, vitamin ve minerallerle önemli bir meyvedir. Lif içeriği ile sindirim sistemine dost olan incir içerdiği antioksidanlar ve vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak kalorisinin yüksek olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle orta boy bir incir bir porsiyon meyve olarak kabul edilir.
Kayısı: Lif, bitkisel protein, vitamin ve özellikle potasyum başta olmak üzere mineraller açısından oldukça zengindir. Taze ya da kurutularak, reçeli yapılarak tüketilebilir. Lif içeriği ile uzun süre tokluk hissi verir.
Şeftali: Ağustos ayı için bir vitamin deposu olan şeftali sevilerek tüketilen bir meyvedir. Şeftali aynı zamanda ölümsüzlük sembolüdür. Oldukça sulu bir meyve olan şeftali A ve C vitamini içeriği ile ön plana çıkar. Şeftalinin faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.
Üzüm: Güçlü antioksidan, lif, vitamin, mineral ve su içeriği oldukça yüksek bir meyve olan üzüm dünyada en çok tüketilen meyveler arasında yer alır. Ancak üzümün de kalori değeri yüksek olduğu unutulmamalıdır. Kurutularak, sirke, şarap ve pekmez olarak daha sonra tüketebilmek için işlenebilir.
Vişne: Düşük kalorisi, ekşi tadı ile yaz aylarına farklı bir lezzet katan vişne C vitamini, lif ve potasyum içeriği ile ön plana çıkar.
Dut, böğürtlen, kızılcık ve kavun yine bu aylarda tüketilebilecek meyveler arasında yer alır.
Ağustos Ayı Sebzeleri
Kabak: 100 gramında yaklaşık 20 – 25 kalori bulunan yüksek oranda su içeren kabak, Ağustos ayının gözde sebzeleri içinde yer alır. Diyet yapanlar için ideal bir sebzedir. A, B, C ve K vitaminleri ile potasyum, magnezyum ve kalsiyumdan zengin olan kabak içerdiği yüksek lif oranı ile sindirim sistemine dosttur. Ayrıca A vitamini sentezi için gerekli olan antioksidanlar sayesinde ise göz sağlığını destekler. Kabak çorbadan, mezelere, kızartmalardan salatalara kadar geniş bir yelpazede sofralarda kendine yer bulabilir.
Domates: Yaz aylarının her derde deva bir diğer sebzesi de domatestir. Ağustos ayında iyice bollaşan ve lezzetlenen domatesler kırmızı renkleri ile iyi birer antioksidanlardır. Bu mevsimde toplanan domatesler kış ayları için kurutularak, salça ya da domates suyu olarak tüketilmesi için hazırlanabilirler. 100 gram bir domates yaklaşık 20 kalori içerirken lif, potasyum, demir, A ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir.
Salatalık: Yine bol su içeriği ile sıcak yaz günleri için ideal bir besindir. Orta boy bir salatalık 100 gram kabul edilirse bir salatalık yaklaşık 10 – 15 kalori gibi çok düşük bir kaloriye sahiptir. İçeriğinin % 90’ı su çok az kısmı ise şekerdir. Vitamin, mineral içeriği ve yüksek lif içeriği ile sağlığa dosttur. Bir çeşit kabak olan salatalık lif bakımından da oldukça zengindir.
Patlıcan: Patlıcanı sadece insanların yiyebildiğini biliyor muydunuz? Ağustos ayının en lezzetli sebzelerinden biri olan patlıcan sofralarda pek çok farklı şekilde kendine yer bulabilir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sitemini desteklerken lif içeriği ile sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Bu nedenle diyet yapanlar ve şeker hastaları için uygun bir sebzedir. 100 gram patlıcan yaklaşık 15 – 20 kalori içerir. Ancak patlıcan çiğ olarak tüketilmek için uygun bir sebze değildir.
Bamya: Bu sıcak yaz günleri için yine yüksek lif ve su içeriği ile sindirim sistemine dost bir sebzedir. Kalorisi düşük olan bamya aynı zamanda vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir. Bamya aynı zamanda yüksek oranda bitkisel protein içerir. A ve C vitamini içeriği ile hem iyi bir antioksidan hem de göz sağlığını destekçisidir. Taze olarak tüketilebildiği için kış aylarında tüketebilmek için konservesi yapılabilir.
Mısır: Oldukça iyi bir potasyum ve lif kaynağı olan mısır vitamin ve minerallerden zengindir. Kalsiyum ve demir içeriği de oldukça önemlidir. Mısır ekmek yapımından tutun da mısır yağına kadar çok farklı şekillerde tüketilebilir. Kalori miktarı pişirilme şekline göre farklılık gösterir. Haşlanmış mısır patlamış mısırdan çok daha az kalori içerir.
Taze Fasulye: Tüm yaz sebzeleri gibi oldukça iyi bir lif kaynağı olan taze fasulye mevsiminde oldukça lezzetlidir. Daha sonraki aylarda tüketebilmek için bol bol konservesi hatta turşusu bile yapılan sebzelerden biridir. Demir ve folik asit içeriği ile özellikle gebelik döneminde tüketilmesi tavsiye edilir. Düşük kalorisi ve lif içeriği ile diyet yemek listelerinin başında yer alır. Taze fasulye oldukça iyi bir A, C ve K vitamini kaynağıdır aynı zamanda.
Dolma Biber: Yeşil dolmalık biberler Ağustos ayında oldukça iyi bir C vitamini ve lif kaynağıdır. Zeytinyağlı, etli dolma olarak ya da kızartılarak sevilerek tüketilebilir.
Börülce, barbunya da Ağustos ayında tüketilebilen sebzeler arasında yer alırlar.