Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.

Ağustos Ayı Balıkları

3 Dakika

Balık severler taze ve bol balık tüketebilmek için balık avlama yasağının kalkacağı Eylül ayını dört gözle beklerken, yasakların son ayı olan Ağustos ayında balık sevenlerce tüketilebilecek balıklar nelerdir birlikte göz atalım.

Ağustos ayı itibarı ile denizler balıklarla hareketlenmeye başlasa da balık neslinin devamı için oldukça önemli olan avlanma yasağı bu ayda da devam eder. Bu nedenle çok fazla balık çeşidine ulaşmak ne yazık ki bu ayda da pek mümkün değildir.

Ağustos ayında açık olan balık tezgahlarında bulabileceğiniz balıklar nelerdir?

İstavrit: Ağustos ayının en lezzetli balıklarından biri istavrittir. Ülkemizde özellikle Marmara Denizinde bolca yakalanabilse de hemen her denizimiz de rastlanabilir. Balık sürekli denizler arasında göç halindedir. Balık sürü halinde denizlerde gezdiği için avlanması da kolay olur.

Sarıağız: Balıkçılar arasında farklı sesler çıkarması nedeni ile konuşan balık olarak da bilinen sarıağız balığı ismini büyük sarı ağzından alır. Oldukça büyük bir balık olan sarıağız balığı, fırında ızgarada ya da tuzda pişirilmek için uygundur. Eti oldukça lezzetli bir balıktır.

Sinarit: Buğulama, ızgara, çorba ya da salata yapılarak oldukça lezzetle tüketilebilen ve kendine has tadı olan sinarit balığı, mercan balıkları ailesinden iri bir balıktır. Genellikle olta ile yakalanır. Sinarit balığı Türk edebiyatına konu olmuş balıklardan bir tanesidir. Ağustos ayı balığın en lezzetli olduğu aydır. Ege ve Akdeniz’ de yakalanabilir.

Çinekop: Evet çinekop balığı da Ağustos ayı itibarı ile denizlerimizde görülmeye başlar ama bu aylarda devam eden av yasağı sayesinde biraz daha büyümesi için balığa zaman kazandırılmış olur. Biraz daha büyüyen çinekop balıklarını lüfer ve kofana olarak lezzetle tüketmek mümkündür. Çinekopla yapabileceğiniz harika tarifler için tıklayın!

Sarıkanat: 15 santimetreyi geçip biraz büyümeyi başaran çinekop balıkları artık sarıkanat olarak adlandırılırlar. Ağustos ayı itibarı ile oldukça lezzetli bir hal alan sarıkanatlar az da olsa tezgahlarda yer almaya başlar. Av yasağın kalkması ile birlikte bolca tüketilebilirler.

Kaya Balığı: Kumluk, kayalık sığ sularda yaşayan ülkemiz denizlerinde sık yakalanan bir balıktır. Kaya balığı, ızgara, pilaki ya da çorbası yapılarak tüketilebilir. Çok sayıda çeşidi olan kaya balığı sık yakalanmasına rağmen çok fazla ekonomik değeri olmayan bir balıktır. Aslında beyaz eti oldukça lezzetlidir.

Barbun: Aynı aileden tekir balığı ile sık karıştırılan ve tekir balığının daha büyümüş olanı olarak halk arasında bilinen barbun balığı pullu, pembe, kırmızı benekleri olan bir balıktır. Ülkemiz denizlerinde yakalanabilen bir balık olan barbun balığı aslında dip balığıdır.

Sardalya: En lezzetli halini Temmuz ve Ağustos aylarında alan sardalya balığı pilaki, ızgara, fırın ve buğulama gibi pek çok farklı pişirme yöntemi ile sofralara gelebilir. Asma yaprağında pişirilen sardalya da oldukça lezzetli olur. Balık 15 santimetreyi geçtiğinde çok lezzetli olmadığı için büyük boydakilerin yenmesi pek önerilmez.

Akya Balığı: Özellikle Ege Denizi ve Akdeniz’de yakalanan akya balığı eti oldukça lezzetli bir balıktır. Akbalık olarak da bilinen akya balığının dişleri olmaması belirleyici özellikleri arasında yer alır. Çorba ya da ızgara olarak tüketilebilir.

Çipura: Ege Deniz’inde yakalanabilen çipura balığı Ağustos ayında oldukça lezzetlidir. Balık çiftliklerinde de sık yetiştirilen bir balık olan çipura balığı ızgara, fırın ve buğulama olarak lezzetle tüketilen balıklar arasında yer alır. Balığın çiftlik ortamında değil de doğal ortamda yetişenlerinin tadı çok daha lezzetlidir.

Palamut: Ülkemizde hamsi balığı ile birlikte en sık tüketilen balıklar listesinde yer alan palamut balığı artık Ağustos ayı itibarı ile denizlerimizde görülmeye başlar. Henüz avlanma yasağı kalmadığı için balıkçı tezgahlarında tek tük çingene palamudu olarak görülebilir. Pek çok farklı şekilde pişirilebilen palamut besin değeri oldukça yüksek ve mevsiminde ekonomik değeri bolca tüketim için oldukça uygundur. Aslında palamudun denizlerimizde görülmeye başlaması sonbaharın gelişinin bir habercisidir.

Ağustos ayının lezzetli balıklarından biri olan istavrit balığı ile yapabileceğiniz bir tarif verelim size.

Fırında İstavrit

İstavritlerinizi kızartmadan çıtır çıtır yemek istiyorsanız tam size göre bir tariftir fırında istavrit tarifi. Böylece hem kızartma tadı alır hem de sağlıklı beslenmiş olursunuz. Yaklaşık 30 - 40 dakikada hazırlayabileceğiniz bir ana yemek olacaktır.
Toplam Süre 30 dakika
Kategori Ana Yemek
Porsiyon 2

Malzemeler
  

  • 1 kilo istavrit
  • 2-3 yemek kaşığı mısır unu
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1-2 adet defne yaprağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı

Talimatlar
 

  • İstavrit balıklarını iyice temizleyip yıkadıktan sonra bir süzgeç yardımı ile suyunu süzün.
  • 2 diş sarımsağınızı rendeleyip üzerine bir çay kaşığı tuz ekleyin.
  • Sarımsak tuz karışımı ile balıklarınızı iyice karıştırın.
  • Daha sonra bir başka kabın içinde mısır ununu, karabiberi ve toz kırmızı biberi karıştırın.
  • Baharatların miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
  • Sarımsak ve tuz karışımı ile harmanladığınız istavrit balıklarınızı bu unlu karışıma tek tek bulayın.
  • Unladığınız balıkları yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
  • Zeytinyağını balıkların üzerinde gezdirerek dökün.
  • Defne yapraklarını balıkların üzerine koyun.
  • Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında balıklarınız kızarana kadar pişirin.
  • Kızaran balıklarınızı bol mevsim salata ile sıcak olarak servis yapın.
Etiket Balık

Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.