Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Sadece İnsanların Yiyebildiği Sebze: Patlıcan

3 Dakika

İmambayıldı, karnıyarık, hünkâr beğendi gibi geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinin başrolü patlıcanın, sağlığımıza faydaları saymakla bitmiyor. Bu sağlıklı sebzenin vitamin ve mineral içeriği oldukça zengin. Patlıcanda C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, tiamin, niasin, magnezyum, manganez, fosfor, bakır, lif, folik asit, potasyum ve diyet lifi bulunuyor.

Vejetaryenlerin ve diyet yapanların gönlünde taht kuran patlıcanı, bünyesinde az miktarda nikotin içerdiği için, doğada tüketen tek canlı insan. Hatta patlıcanın içeriğindeki nikotin bir dönem tartışmalara yol açmıştı. Patlıcanın her ne kadar tartışmalara konu olsa da dokuz kilo patlıcanda sadece bir tütün mamulü kadar nikotin bulunur. Dolayısıyla tamamen sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz.

Diyetlerin Vazgeçilmezi:

Patlıcan, birçok farklı şekilde tüketilebilmesi ve içeriğinde bulunan yüksek lif oranı sayesinde diyet listelerinin olmazsa olmazlarından. Yüksek lif oranına sahip diğer besinler gibi patlıcan da metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olur ve tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar. Bunun yanında içerdiği yüksek miktarda besin değerine rağmen oldukça düşük kalorilidir. Ayrıca patlıcan idrar söktürücü özelliği sayesinde ödem atmak için de faydalı. Karın bölgesindeki yağların yakınında olumlu bir rol oynuyor olabileceği de düşünülüyor. Yani kısacası kilo vermek istiyorsanız patlıcanı sofranızdan eksik etmeyin! Tabii kızartma olarak tüketmenin diyetiniz için doğru olmayacağını da ekleyelim.

Hafıza Dostu:

Patlıcan beyin sağlığı ve özellikle de hafıza için çok faydalı bir besin. İçeriğinde yer alan maddeler serbest radikallere karşı etkili bir mücadele verir. Yine patlıcan sayesinde beyin hastalıklara karşı daha dirençli hale gelir ve toksinlerden kurtulmaya yardımcı olur. İçerdiği yüksek potasyum beynin güçlenmesine yardımcı olur. Beyne daha fazla ve yüksek miktarda oksijen barındıran kan pompalanmasını sağlayarak belli bölgeleri uyardığı, bu sayede hafızayı koruduğu ve güçlendirdiği de düşünülüyor. Bu beyin ve hafıza dostu besini bol bol yemeyi unutmayın!

Kalbi korur:

Patlıcan kalp sağlığı için de tavsiye edilen bir besin. O güzel mor rengini almasını sağlayan antosiyanin maddesinin kalp rahatsızlıklarına karşı etkili bir önleyici olduğu biliniyor. Ayrıca patlıcanın kan basıncı seviyesini dengeleyici etkisi de kalp için faydalı olmasına sebep olan özelliklerden. Kalp sağlığı ile ilgili belki de en önemli faydası ise damar genişlemesini engelleyici etkisinin bulunması. Bu etkiyi yaratmasını sağlayan şey ise anti-anjiyojenik özelliği bulunması. Bu sayede patlıcan başta kalp ve damar rahatsızlıkları olmak üzere tümörden kansere, tansiyondan diyabete birçok rahatsızlığa karşı faydalı bir mücadele verebiliyor.

Sapı Bile Şifa:

Patlıcanı yemeklerimizde kullanırken genelde çöpe attığımız yeşil sapları, içerisinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde şifa niyetine kullanılabiliyor. Göz sağlığından hemoroide, vücuttaki kolesterolü düzenlemeden kan dolaşımını hızlandırmaya birçok faydası bulunuyor. Yeşil sapları suyla kaynattıktan sonra soğumaya bırakılıp sonrasında süzgeçten geçirerek tüketebilirsiniz. Sapına kadar faydalı bu sebzeyi mutlaka sofralarınıza sık sık misafir edin!

Az Kalorili Çok Lezzetli: Patlıcan Tabanlı Pizza

Geleneksel mutfaktaki tariflerin yanı sıra patlıcan; mutfak sanatlarında, diyet listelerinde, vejetaryen-vegan mutfakta da çok önemli bir yere sahip. Modern mutfağa ait birçok tarifte patlıcanın farklı şekillerde kullanımını görmek mümkün. Tarifini vereceğimiz, patlıcan tabanlı pizzayı kendi damak zevkinize göre malzemelerini dilediğiniz gibi değiştirerek de yapabilirsiniz. Hangi malzemeyle olursa olsun bayılacağınız tarifimize geçiyoruz.

Malzemeler:

Patlıcan,

Kaşar peyniri,

Domates,

Karabiber,

Sarımsak,

Zeytinyağı,

Tuz,

Kekik

Kendi tarifinizde isteğinize göre çeşitlendirebileceğiniz malzemeler:

Zeytin,

Yeşil ve Kırmızı Biber,

Mantar,

Sosis,

Sucuk,

Fesleğen,

Cherry Domates,

Mısır.

Hazırlanışı:

Sos tenceresine attığımız rendelenmiş domatesleri, rende sarımsak, tuz ve karabiberle suyunu çekene kadar pişirirken bir yandan, 1-2 cm kalınlığında kestiğiniz patlıcanları yağlı kâğıda serin.

Yuvarlak şekilde kestiğimiz patlıcanların her iki yüzeyine de fırça yardımıyla zeytinyağı sürün ve üzerlerine tuz serpiştirin.

Her iki yüzeyini de 200 derecelik fırında 5’er dakika pişirdikten sonra fırından çıkarıp hazırladığınız domates sosu sürün.

Sosun üzerine kaşar peyniri rendeleyin.

Elinizde olan veya damak zevkinize göre çeşitlendirdiğiniz malzemeleri üzerine ekleyip fırına atın 15 dakika pişirmeye bırakın.

Kaşar peyniri kızarınca çıkarın ve soğumadan üzerine kekik serperek servis edin.

Afiyet olsun!

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 17 kcal % 0.8
Karbonhidrat 2.5 g % 0.8
     Lif 2.8 g % 11.3
Protein 1.2 g % 2.5
Yağ 0.2 g % 0.3
     Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 7.0 IU % 0.1
C Vitamini 5.0 mg % 8.3
Potasyum 224.0 mg % 6.4
Kalsiyum 13.0 mg % 1.3
Demir 0.4 mg % 2.3

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.