Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.

Şubat Ayı Balıkları

3 Dakika

Zengin vitamin, mineral ve omega 3 içeriği ile sağlığa faydaları saymakla bitmeyen balık, Şubat ayında  da sofralarımızda kendine yer buluyor. Şubat ayında lezzetli olarak tüketilebilecek balıklar hangileri birlikte bir bakalım.

Kalkan: Şubat ayı kalkan balığı mevsiminin başı olarak kabul edilir. Yassı bir balık olan kalkan balığı Ege, Karadeniz ve Marmara Denizinde avlanabilir. Kalkan balığı avlanması zor bir balık olması nedeni ile pahalı ama oldukça da lezzetli bir balıktır. Omega 3 içeriği nedeni ile zihin sağlığını destekleyen kalkan balığı kansere karşı da koruyucu rol oynar. Kan kolesterol seviyesini düşüren kalkan balığı içeriğindeki kalsiyum oranı ile kemik sağlığını destekler.

Hamsi: Türk mutfağının klasik sofra balıklarından olan hamsi ciddi bir protein kaynağıdır. Doğal yollardan omega 3 alabilmek için önemli bir kaynaktır. Tavası, buğulaması, fırında pişirilmesi, pilavı, çorbası gibi birçok pişirme önerisine sahip olan hamsi balığı oldukça lezzetli bir balıktır. Aynı zamanda ucuz olması nedeni ile her sofrada kendine yer bulur.

Gümüş Balığı: Atherina adı ile de bilinir. Ülkemizde mevsiminde özellikle Yunanistan’dan gümüş balığı yemeye misafirler getirtecek kadar lezzetli bir balık olan gümüş balığı, özellikle Marmara Deniz’inde yakalanır. Şubat ayından itibaren yakalanmaya başlayan gümüş balığı protein içeriği yönünden oldukça zengindir. A, B ve D vitaminleri, fosfor, kalsiyum, iyot açısından oldukça zengin olan gümüş balığı siyah etli balıklar arasında yer alır. Beyaz etli balıklara göre yağı daha fazla, jel tabakası ise daha azdır. Genellikle pulları iyice temizlendikten sonra tüketilen gümüş balığı çoğunlukla yumurtalı olarak yağda kızartılarak tüketilir.

İzmarit: Vitamin, mineral açısından oldukça zengin olan izmarit balığı doymamış yağ asitlerinden de oldukça zengindir. İçerdiği mineraller sayesinde kemik ve göz sağlığını destekleyen izmarit balığı yağlı bir balıktır. Ancak karbonhidrat ve şeker içermez. Bu nedenle bağışıklık sistemine ve kalp damar sistemine dost bir balıktır. Eti beyaz ve oldukça lezzetli olan izmarit balığı bir dip balığıdır. Tavada ya da ızgarada pişirilebilir.

Mersin Balığı: Aslında tatlı su balığı olan Mersin balığı derin deniz sularında da yaşayabilen bir balıktır. Bu nedenle ülkemizde Karadeniz’e dökülen Yeşilırmak, Kızılırmak, Sakarya Nehri gibi nehirlerin ağzında avlanabilir. Özellikle siyah havyarı oldukça lezzetidir. Siyah havyarı nedeni ile bir dönem çok fazla avlanmıştır. Bilinçsiz avlanma nedeni ile de nesli tükenme tehdidi ile karşı karşıyadır. Kolay sindirilebilen eti, değerli siyah havyarı ve sınırlı avlanabilmesi nedeni ile oldukça kıymetli bir balıktır. Zengin mineral, vitamin ve yağ içeriğine sahiptir.

Kaya Balığı: Uyum gücü oldukça yüksek olduğu için deniz ve göletlerde rahatça yaşayabilen bir balıktır. Kılçığının fazla olması nedeni ile aslında çok da sevilen bir balık değildir. Derisi kaygan, pörtlek kocaman gözleri ile görüntüsü oldukça çirkin bir balık olan kaya balıklarının çok fazla çeşidi vardır. Bu nedenle avlanan çeşide bağlı olarak farklı pişirme şekillerinde tüketilebilir.

Levrek: Protein içeriği oldukça fazla olan levrek balığının en tavsiye edilen pişirme şekli buğulamadır. Böylece protein içeriği korunmuş olur. Levrek balığı lüfer balığı gibi yırtıcı bir balıktır. Sürüler halinde yaşar. Potasyum, sodyum, kalsiyum gibi minerallerden ve A vitamini gibi vitaminlerden oldukça zengindir. Şubat başından Mayıs ayına kadar lezzetle tüketilebilir. Göz ve kalp sağlığına dost bir balıktır.

Kefal: Pullu bir balık olan kefal kirli sularda yaşayabilir. Özellikle havyarı çok lezzetli olan kefal balığının birkaç çeşidi vardır. Bunlardan biri de ülkemizdeki Van Gölünde yaşayan İnci Kefalidir. Şubat ayı kefal balığındaki omega 3 den yararlanmak için en ideal aylardan biridir.

Tekir: Bir diğer Şubat ayı dip balığı da Tekir balığıdır. Balık büyüdükçe lezzeti de artar. Omega 3 ve kalsiyum içeriği oldukça iyidir. Bu arada karbonhidrat içermemesi de artı yönleri arasında yer alır. Bu nedenle diyetlerde rahatlıkla tüketilebilir.

Torik: Palamut balığının büyüğü olarak bilinen torik palamut balığının yaş almış hali olarak tanımlansa daha doğrudur. Torik dilimler halinde kızartılarak lezzetle yenilebilir.
Şimdi bu balıklardan Kalkan Balığı ile yapabileceğimiz bir tarife göz atalım birlikte
Aslında iyi bir kalkan balığı yemeği yapabilmek için önce doğru balığı seçmek gerekir. Tercihen erkek kalkan balıkları seçilmelidir. Çünkü dişi balıkların lezzeti üreme dönemlerinde değişkenlik gösterebilir. Tercihen balığın 4 – 5 kilogram olması tavsiye edilir. Çünkü küçük balıkları temizlemek çok kolay olmayabilir. Bu arada kalkan çok sık alınan bir balık olmadığı için temizlenirken balıkçıdan yardım almakta fayda vardır.

Kalkan Balığı Kızartma

Malzemeler
  

  • 1 kg kadar kalkan balığı
  • 2-3 yemek kaşığı mısır unu
  • 1-2 yemek kaşığı kadar buğday unu
  • 1 fiske tuz
  • sıvı yağ

Notlar

Yapılışı
Temizlenen ve suyu iyice süzülen kalkan balıkları dilimlenir. Bir başka tabakta mısır unu ve buğday unu ve tuz karıştırılır. Balık dilimlerinin her tarafını bu un karışımına iyice bulanarak daha önceden kızdırılan yağda iki tarafı da iyice kızarana kadar kızartılır. Bol mevsim salata ile servis yapılabilir.

Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.