Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Eriğin Faydaları

3 Dakika

Yaz aylarının belki de en çok sevilen ve beklenen meyvesi erik, düşük kalorisi ve yüksek besin lifi içeriği ile diyet listelerinin de vazgeçilmezlerinden biridir. 2000’i aşkın çeşidiyle erik A, C, K vitaminleri bakımından oldukça güçlü bir besin kaynağıdır. İçeriğinde bulunan antioksidan bileşenler sayesinde pek çok vücut sistemine faydası olduğu bilinen yeşil eriği tuzlayarak tüketmek yaygın olsa da uzmanlar, vücutta su tutmaya, ödem oluşmasına neden olmasına dikkat çekerek tuzlamadan tüketmeyi önerir. Doğru tüketildiğinde faydaları oldukça fazla olan yeşil eriği düzenli yemek için sebep çok…

  • 100 gram erik kişinin günlük besin lifi ihtiyacının yaklaşık yüzde 6’sını karşılar. Hem yüksek lif içeriği hem yüksek besin değeri ile düzenli erik yemek sindirim sisteminin desteklenmesinde önemli bir rol üstlenir.
  • Hem düşük kalorisi hem de zengin besin değeri ile zayıflama diyetlerinin desteklenmesinde etkilidir. Zayıflama süreci boyunca ara öğünlerde atıştırmalık olarak erik tüketmek porsiyona dikkat edildiği sürece uygundur. Erik, içerdiği yüksek besin lifi ile uzun süreli tokluk sağlayarak, açlık krizlerinin de önüne geçer. Aynı zamanda, içeriğindeki niasin isimli madde sayesinde erik metabolizmayı hızlandırır ve hızlı yağ yakımına destek olur.
  • Yeşil erik organik asit içeriği açısından da oldukça zengindir. Erikte bulunan tüm bu organik asitler vücudun alkali tutulmasına destek olduğu gibi, sitrik asit vücuttaki laktik asidi etkisiz hale getirir. Bu özelliği sayesinde erik, düzenli tüketildiğinde yorgunluğu önler ve kişinin enerjik hissetmesini sağlar.
  • Erik, içerdiği C vitamini sayesinde gıdalardan alınan demirin emiliminin desteklenmesinde rol oynar. Hem yüksek miktarda C vitamini içeren hem de antioksidan bakımından zengin olan erik bu özellikleriyle demirin vücut tarafından emilimini büyük ölçüde artırır. Aynı zamanda 100 gram kadar erik kişinin günlük C vitamini ihtiyacının ortalama yüzde 16’sını karşılar.
  • Düzenli erik tüketmek bağışıklık sisteminin desteklenmesi için de önemlidir. İçeriğinde bulunan yüksek antioksidan bileşenleri ile vücudu koruyan ve C vitamini açısından çok zengin olan erik hastalıklara karşı vücudun direncini artırır. A, K ve B grubu vitaminleri ile mineral açısından zengin olan erik, vücudun birçok ihtiyacını aynı anda karşılayarak hastalıkların daha kolay atlatılmasına da yardımcı olur.
  • Erik, yine içeriğinde bulunan C vitamini sayesinde kolesterolün dengelenmesine de yardımcı olur. Tek başına kötü kolesterolü düşürme gibi net bir etkisi olmamakla birlikte, okside olmuş kolesterolün damar içinde birikmesini önler. Bu özelliği sayesinde damar tıkanıklığı ve buna bağlı kalp hastalıklarının önüne geçebilir.
  • Halk dilinde sarı nokta hastalığı olarak bilinen ve yaşa bağlı bir görme bozukluğu olan makula dejenerasyonunun önlenmesine yardımcı olur. İlerleyen yaşlarda ciddi görme bozukluklarının en büyük sebebi olarak gösterilen sarı nokta hastalığının, düzenli olarak erik tüketen kişilerde daha az görüldüğü bilinmektedir.
  • Eriğin içeriğinde bulunan K vitamini ve magnezyum kemik sağlığı için önemlidir. Özellikle besin yoluyla alınan kalsiyumun vücut tarafından emilebilmesini sağlayarak diş ve kemiklerin daha güçlü olmasını sağlar. Hem kemik sağlığı üzerindeki olumlu etkileri hem östrojen hormonunu desteklemesiyle eriğin menopoz dönemlerindeki kadınlar tarafından sıklıkla tüketilmesi önerilir.
  • Eriğin, anti-aging etkisi olduğu bilinir. Yeterli mikatarda tüketildiğinde yaşlanma belirtileriyle savaşır ve cildi yeniler.

*Her besin grubu gibi erik de fazla tüketildiğinde yarardan çok zarar gösterebilir. Erik gereğinden fazla tüketilmemeli ve tuz kullanarak yeniyorsa az miktar olmasına dikkat edilmelidir. Tuzlu erik tüketmek vücutta ödem tutulmasına neden olur. Ayrıca tuzsuz da olsa gereğinden fazla tüketilmesi halinde demir eksikliği, yorgunluk, halsizlik, anemi, saç dökülmesi, ishal gibi rahatsızlıkların görülebilir.

Yeşil Erik Yahnisi

Malzemeler

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet soğan

Birkaç diş sarımsak

8 adet mantar

3 adet enginar

Maydanoz

Taze nane

Yarım demet ıspanak

15 adet yeşil erik

1 adet limonun suyu

Tuz

Karabiber

Zerdeçal

Hazırlanışı

İlk olarak büyük bir tavanın içinde zeytinyağını ısıtalım ve soğanları ekleyelim. Soğanlar renk değiştirene kadar soteleyip rendelediğimiz sarımsakları da ekleyerek birkaç dakika daha pişirelim. Mantarları ekleyip sularını salana kadar pişirelim ve doğradığımız enginarları da tavaya ekleyelim. Baharatlarını koyduktan sonra karıştırarak yaklaşık 5 dakika soteleyelim. Öncesinde iyice yıkayıp ince ince kıydığımız maydanoz, nane ve ıspanakları da ekleyerek karıştırmaya devam edelim.

Özellikle ekşilerinden seçtiğimiz yeşil eriği, tuzu, limon suyunu ve 2 su bardağı suyu ekleyip orta ateşte kaynatalım. Kaynadıktan sonra kapağını açıp düşük ateşte ortalama 25 dakika boyunca yavaşça pişirelim. Arada kontrol ederek, enginarlar ve ekşi yeşil erik yumuşayana kadar gerekliyse pişirmeye devam edelim. Afiyet olsun!

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 47 kcal % 2.4
Karbonhidrat 10.2 g % 3.4
     Lif 1.7 g % 6.8
Protein 0.6 g % 1.2
Yağ 0.2 g % 0.3
     Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 61.0 IU % 1.2
C Vitamini 5.0 mg % 8.3
Potasyum 220.0 mg % 6.3
Kalsiyum 14.0 mg % 1.4
Demir 0.4 mg % 2.4

 

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.