Bu hafta itibarıyla okullar yüz yüze eğitime başladı. Her yıl okulların açılma döneminde zorluk yaşayan çocuklar, bunun üzerine bir de pandemi eklenince daha da strese girebilir. Özellikle okula yeni başlayacak olan çocuklarda ayrılık kaygısı tetiklenebilmekteyken, bazı çocuklarda da pandemide güvenli limanlarından ayrılma konusunda kaygı oluşabilir.
Okula dönüşün yanı sıra sürekli olarak sosyal mesafe kurallarına uymalarını, ellerini yıkamalarını ve maskelerini takmalarını söylüyoruz. Bu koşullar da çocukları endişeli hissettirebiliyor. Sanırım merak ediyorlar: Geri dönmenin güvenli olduğundan emin miyiz? Ve diğer insanlar güvende mi? Buna dokunmak güvenli mi?
Çocukların gerek yeni bir ortama gerek gerekse de aşina olduğu ama uzun süredir ayrı kaldığı ortama geri dönmesi, oldukça sancılı bir süreç olabilir. Tüm bu endişe ve belirsizlikle savaşma sürecinde ebeveynleri de zorlu bir görev bekliyor. Çocuklara ebeveynlerinden uzak durmanın güvenli olduğuna dair güvence verirken, aynı zamanda onları dikkatli olmaya teşvik etmeli ve durumun değişmesine karşı da hazırlıklı olmaları, esnek bir bakış açısı kazanmaları konusunda hazırlamaları gerekiyor.
Sizin için bazı ipuçları:
- Öncelikle çocuğunuzun kaygılı olup olmadığını, hangi konuda kaygılı olduğunu, kaygının hangi bulgularını gösterdiğini fark etmeniz gerekir. Bunu yapabilmek için en önemli şey çocuğu dinlemektir. Böylece çocuğun duygularını kaygının nedenleri ve çözebilirsiniz ve konuşmanıza böyle bir durumda kaygılanmanın normal olduğunu, herkesin kaygılandığını ama bununla baş edilebileceğini de söyleyerek başlayabilirsiniz. Sizin kaygınızın çocuğun kaygısını daetkileyeceğini unutmayın.
- Çocuğunuzla konuşurken daha önceki yıllarda okulda yapmaktan zevk aldığı faaliyetleri keyifli anlarını arkadaşlık ilişkilerine, öğretmenleri ile ilişkilerini hatırlatacak sorular sormak ve bu konuda konuşma yapmak, onun kaygısını yatıştırmaya yardımcı olur.
- Çocukların okula dönüşle ilgili kaygılarını yönetmeye çalışırken unutulmaması gereken önemli bir konu da aynı zamanda onlara güvenlik tedbirlerini hatırlatmaktadır. Ama bu güvenlik tedbirlerini hatırlatırken onları korkutmamak gerekir. Çocuklara okulların güvenlik için bazı tedbirler aldığını ama herkesin kendisini de korunması gerektiğini söyleyebilirsiniz.
Tüm bunları uygularken, her çocuğun farklı olduğunu, bazılarının uyum sağlama süreçlerinin diğerlerinden daha uzun ya da kısa sürebileceğini asla unutmamalıyız.