Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Kahve Suyunu Nasıl Seçmeli?

2 Dakika

Güne lezzetli bir kahveyle başlamak, akşam yemeğinden sonra bir fincan kahve içmek… Sağlığınız elverdiği sürece birçok faydası olan ve rahatlıkla tüketebileceğiniz kahveyi doğru pişirmek çok önemli. En kaliteli kahveyi seçseniz dahi istediğiniz lezzeti elde edemiyorsanız sebebi diğer tamamlayıcı ürünlerde olabilir.

Sade bir filtre kahvede ya da Türk kahvesinde, kahvenin neredeyse yüzde doksanından fazlası sudan oluşur. Ancak buna rağmen kahve seçerken gösterilen özen su eklenirken gösterilmez ve sonuç olarak da istenilen lezzete ulaşılamaz. Peki, cafelerde, restoranlarda içtiğiniz o lezzetli kahveleri evde de içmek için nelere dikkat etmek gerekir? En lezzetli kahveler için doğru su nasıl seçilir?

Doğru filtre edilmiş su eklenmesi lezzetli bir kahve içebilmenin aslında ilk kuralıdır. Kahve kadar önemli olmadığı düşünülse de farklı sularla hazırlanmış kahvelerin tadı da oldukça değişir. Aynı kalitede ve aynı miktarda kahveyi musluk suyu, damacana su ve filtre edilmiş su ile hazırlayıp test ettiğinizde aradaki fark beklediğinizden çok daha fazla olacaktır. Bu nedenle kahveye doğru suyun koyulması çok önemlidir.

Peki, doğru ya da iyi su nedir? İyi su, kireç oranı en düşük olan ve bunun yanında sertlik konusunda da kendi standartlarında içinde kalan sudur. Aynı zamanda mutlaka daha önce kaynatılmış ve dinlendirilmiş bir su olması gerekir. Hiçbir noktada musluk sularının bu standartları sağlaması mümkün değildir ve içecek ürünlerde direkte kullanımı hiçbir zaman tavsiye edilmemektedir. Şebeke sularında bulunduğu bilinen yoğun kireç sadece kahvenin tadını bozmakla kalmaz, uzun vadede kahve makinelerine de zarar verir ve hazırlanan tüm içeceklerin daha sert bir tada sahip olmasına neden olur. Eğer şebeke suyu kullanımı tercih edilecekse de öncesinde mutlaka karbonlu filtre cihazlarından geçirilmesi gerekir.

Hazır alınan damacana suları musluk sularından çok daha iyi bir alternatif olmakla birlikte doğru tadı yakalamak için uygun bir filtre sistemi kullanmak daha çok önerilir. Kahve için doğru su değerlerine ancak bu yöntemle ulaşılabilir. SCA (Specialty Coffee Association), iyi kahve suyunun değerlerini şu şekilde belirlemiştir; bir litre su içerisinde, toplam alkalinite 40mg, kahve suyu içerisinde çözünmüş katı madde miktarı (TDS) 100-200mg, PH seviyesi 6,5 ile 7,5 seviyesinde, kalsiyum 30-80mg, sodyum 5-10mg seviyesinde olmalıdır. Bu değerleri evinizde yakalamak içinse yine SCA’nın tavsiye ettiği filtre sistemi kullanılabilir.

Kahve Suyu Ne Zaman Eklenir?

Kahve suyunuz tüm doğru değerlere sahip olsa da kahveyle buluşma anı da bu değerler kadar önemlidir. Öncesinde kaynayan suyun kahveye eklenmeden önce mutlaka bir süre bekletilmesi gerekir. Kaynayan su direkt kahvenin üzerine döküldüğünde kahveyi yakar ve tadının bozulmasına, acılaşmasına sebep olur.

Türk kahvesinde ise suyun nasıl kullanılması gerektiğine dair farklı görüşler mevcuttur. Ancak Türk kahvesi çok ince olduğu için ateşte çok durmaması gerekir. Ateşe fazla maruz kaldığında istenmeyen yağları ve kafeini ortaya çıkar ve bu da kahveyi acılaştırır. Bu nedenle ısıtılmış su ile karıştırmak ve sonrasında ocağa almak çok daha lezzetli kahveler yapmanızı sağlar.

Unutulmamalıdır ki her farklı çeşit kahvenin kendi içinde farklı bir su ve kahve oranı vardır. Ve her kahvenin mutlaka bu ölçülere uyularak hazırlanması gerekir. Çünkü kahveden alabileceğiniz en ideal lezzet bu doğru oranda ayarlanacak kahve ve suyun karışımından ortaya çıkar.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.