mamikas Mamikas, annelerin ve anne adaylarının aradığı tüm özellikleri bir arada sunan bir paylaşım platformudur. #anneleringücüadına

Bebeklerde Vitamin Kullanımı

1 Dakika

Özellikle kış mevsiminin yaklaştığı dönemlerde anne babalar, bebeğin bağışıklık sistemi ve sağlığı ile ilgili kaygılar yaşayabilir. Onu güçlendirmek ya da korumak adına çeşitli takviyeler kullanmayı düşünebilir. Böyle bir kararı anne babanın kendi kendine vermesi doğru değildir. Bir çocuk doktorunun gerekli ölçümleri yapıp, bebeğin ihtiyacına göre bir plan çıkarması en sağlıklısı olacaktır.

Bebek vücudu ile yetişkin vücudunun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller temelde aynı olmakla beraber, bebekler bazı vitamin ve mineralleri mutlaka almak zorundadır. Bunlar Sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyumdur. Anne sütü ya da mama ile beslenen bebekler besin içeriğinin doğası gereği bunları alır ancak geçirilen şiddetli bir ishal ya da bir enfeksiyon vücuttaki vitamin mineral dengesini etkileyebilir. Böyle durumlarda, daha önce de ifade ettiğimiz gibi uzman görüşüne başvurmak en doğrusu olacaktır.

Demir: Demir kandaki oksijenin taşınmasını sağlar ve eksikliğinde zihinsel ve bedensel gelişim geriliği, düşük bağışıklık, motor fonksiyon bozuklukları gibi problemler görülebilir. Anne sütü demir açısından yeterince zengin olmadığından, yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerde takviye edilmesi gerekir. Kullanmanız gereken miktar Sağlık Bakanlığınca idame doz adı ile belirlenmiştir ve başvurduğunuz uzman bu konuda sizi bilgilendirecektir.

D Vitamini: Bebeğin kullandığı ilk vitamin takviyesi genellikle D vitaminidir. Temel D vitamini kaynağı güneştir ve bu vitamin besinlerde çok az bulunur. Bu nedenle en az bir, mümkünse 3 yaşına kadar doktor kontrolü altında D vitamini takviyesi yapmak gerekir. D vitamini eksikliği bıngıldağın kapanmasında gecikmeye, dişlerin geç çıkmasına, iskelet yapısında bozukluklara, kas yapısında güçsüzlüğe, halsizliğe ve iştahsızlığa sebep olur. İleri seviyesinde Raşitizm denen rahatsızlığa yol açar. D vitamini yanlış kullanıldığında sıvı kaybı, kusma, ritm bozukluğu, tansiyon problemleri, böbrekte kalsiyum birikmesine bağlı böbrek taşı oluşumu ve kabızlığa sebep olabilir.

K Vitamini: Diğer vitamin ve minerallerin aksine, bebek anne karnındayken, anneden K vitamini almaz. Kan pıhtılaşmasında çok temel bir fonksiyonu olan K vitamini eksikliği özellikle yeni doğanlar için risk teşkil eder. Bu nedenle doğumun ardından bebeğe K Vitamini aşısı yapılır ve bu eksik giderilir. Bu eksikliğin giderilmediği hallerde göbek kordonunda kanama, karın ve beyin iç kanamaları görülebilir.

mamikas Mamikas, annelerin ve anne adaylarının aradığı tüm özellikleri bir arada sunan bir paylaşım platformudur. #anneleringücüadına
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.