Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Odaklanma Sorununu Nasıl Çözerim?

3 Dakika

Gün İçinde Konsantrasyonu Nasıl Sağlarım?

Odaklanma zorluğu yaşama, konsantrasyon sağlamakta zorluk çekmek zaman zaman herkesin yaşayabileceği ortak bir sorun. Özellikle son yıllarda çoğu kişinin hayatının bir parçası olan evden çalışma sistemi odaklanmayı daha da zor bir hale getiriyor. Alında kendinize bir göreve, özellikle de sıradan bir göreve odaklanmanızı söylemek çok kolay, ancak uygulaması için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Size çok zor gibi gelse de önünüzdeki göreve odaklanmanıza yardımcı olabilecek birkaç teknik var. Odaklanmak için yardıma ihtiyacınız varsa, bu ipuçlarını deneyebilirsiniz…

Dikkat Dağıtıcı Şeylerden Kurtulun

Önce en basitten başlamak lazım. Dikkat dağıtıcı şeyleri ortadan kaldırarak başlayın. Elbette, her şeyi ortadan kaldıramayacak olsanız da mümkün olduğunca çok sayıda dikkat dağıtıcı şeyi azaltmak veya kurtulmak için çaba gösterebilirsiniz. Aşağıdaki gibi basit şeylerle başlayın:

  • Çalışma ortamı olarak evin en sessiz kısmını seçin,
  • Telefonunuzdaki bildirimleri kapatın,
  • Odanın ya da ofisin kapısını kapalı tutun,
  • Çevrenizdekilere bir süre dikkatinizi dağıtmamalarını söyleyin,
  • Bilgisayarınızda gerekli olmayan programları veya uygulamaları kapatın.

Az miktarda kahve tüketin

2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre, aşırıya kaçmadan kahve veya diğer kafeinli içeceklerin içilmesi odaklanma yeteneğinizi olumlu yönde etkileyebilir. Kafeinin bilişsel geliştirici özelliklerinden yararlanmanın yolu ölçülü tüketmektir. Çok fazla içerseniz, endişeli veya gergin hissedebilirsiniz, bu da genellikle odaklanma yeteneğinizi azaltır.

Zaman Yönetimi Sistemini Uygulayın

Odaklanmak, daha kısa sürede daha çok iş yapmanıza yardımcı olur. Bu kulağa basit gelse de uygulamaya koymak her zaman kolay değildir. Bu nedenle, bir dahaki sefere dikkat sürenizle boğuştuğunuzda Pomodoro tekniği olarak da bilinen zaman yönetimi sistemini deneyin. Bu zamanlama yöntemi, beyninizi eğitmenize yardımcı olur.

Alarmınızı 25 dakikaya ayarlayın ve çalışmaya başlayın. Alarm çaldığında 5 dakika kadar ara verin. Ardından, alarmı tekrar ayarlayın ve çalışmaya geri dönün. Bunu dört tur yaptıktan sonra, 30 dakika kadar daha uzun bir ara verebilirsiniz.

Sosyal Medyadan Uzak Durun

İşe ara vermek için her 5 dakikada bir sosyal medya hesaplarınızı kontrol ediyorsanız, sosyal medyayı engelleyen bir uygulama düşünebilirsiniz. Telefonunuz ya da bilgisayarınız için kullanılan birkaç uygulamayı indirerek bu duruma çözüm bulabilirsiniz. Sosyal medyaya ek olarak, dikkat dağıtan programlardan bazılarını, online oyunları, mesajları ve hatta e-postaları engellemenize de olanak tanır.

Doğru Beslenin

Açlık ve öfkenin bileşimi, odaklanmayı en çok etkileyen durumdur. Bu nedenle, beyninizi odaklamak, enerji seviyenizi yükseltmek ve duygularınızı dengeli tutmak için öğünleri ertelemediğinizden veya atlamadığınızdan emin olun. Her öğünde yağsız protein, kompleks karbonhidratlar ve sağlıklı yağları dengelemeye çalışın. Öğünler arasında acıkıyorsanız taze meyve, sebze, kuruyemiş atıştırın ve bol su içmeye dikkat edin. Lahana, ıspanak, brokoli, somon, ceviz gibi konsantrasyon artıran besinler de bu süreçte size yardımcı olabilir.

Yeterince Uyuyun

Haftada birkaç gece minimum uyku yeterli olsa da haftanın çoğu gecesi yeterince uyumamak hem kısa hem de uzun süreli hafızanızı ve konsantre olma yeteneğinizi olumsuz etkileyebilir. 18 ila 60 yaş arası yetişkinler için önerilen uyku zamanı gecelik 7 saat veya daha fazladır. Uyku sağlığınızı artırmak için şunları deneyin:

  • Öğle yemeğinden sonra kafeinli içeceklerden kaçının.
  • Yatmadan bir saat önce tüm elektronik cihazları kapatın.
  • Dinlenmek için zaman ayırın. Kitap okuyun, ılık bir banyo yapın, rahatlatıcı müzikler dinleyin.
  • Yatak odanızı serin ve sessiz tutun.

Yapılacaklar Listesi Hazırlayın

Yapılacaklar listesi hazırlamak her zaman işe yarar bir şeydir. Çünkü yapmaya karar verdiğiniz her şeyi başarmak için motivasyon bulmak bazen zor olabilir. Araştırmalar ise yazılı bir eylem planına sahip olmanın üretkenliği artırabileceğini gösterir.

Listenizi oluşturduktan sonra birkaç temel görevi en üste taşıyın. Geri kalan öğeleri önem sırasına göre dizin. Bu, henüz yorulmamış ve enerji seviyeniz yüksekken acil görevlerin üstesinden gelmenizi sağlar.

Görevleri Gruplandırın

Bir düşünce türünden diğerine atlamak kolay değildir. Düşündüğünüzün aksine, özellikle odaklanmakta güçlük çekiyorsanız, birden fazla görevi aynı anda yapmak daha etkili veya verimli değildir. Bu sebeple benzer görevleri seçin, birlikte gruplayın ve her seferinde bir tane yapın. Bu, geçişleri daha yumuşak hale getirir ve çok daha fazlasını başarmanızı sağlar.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.