Kış kendini iyice hissettirirken bir taraftan da bir yılı bitirip yeni bir yıla girdiğimiz günlerdeyiz. Yeni bir yıl yeni başlangıçlar demek. Haydi bu yeni yıla sağlıklı beslenme kararı alarak girelim. Yeni bir yıla başlarken yılın ilk ayında sağlıklı beslenme için bizi bekleyen sebze ve meyveler neler bir göz atalım.
Ocak Ayı Meyveleri
Soğuk kış aylarında bağışıklık sistemimiz için dost meyveler hediye eder doğa bize.
Mandalina: C vitamininden zengin bir turuncu kış meyvesidir. Bu nedenle bağışıklığı destekler. Tüketildiğinde tokluk hissi vermesi nedeni ile diyetlerde de önerilen bir meyvedir. Mandalina tüketilirken üzerindeki beyaz lifli kısımlarında tüketilmesi özellikle sindirim sistemi için önerilir.
Greyfurt: Hafif ekşi, acı bir tadı olan kış aylarında bolca tüketme şansımız olan turuncu meyvelerden biridir.. Tadı nedeni ile daha çok suyu sıkılarak tüketilmesi tercih edilir. İçeriğinde yoğun miktarda A, C, ve E vitamini içerir. Kolesterol düşürücü ilaç kullanıyorsanız greyfurt tüketmeden doktorunuza danışmanız gerekir.
Portakal: Bir diğer turuncu meyve olan portakal potasyum içeriği ile tansiyonu düzenleyen, kan şekerini dengeleyen yine bağışıklığı güçlendiren vitaminleri içerir. Bu içeriği ile kış aylarının vazgeçilmez meyvesidir.
Limon: Yine turunçgiller ailesine mensup bir meyve olan limon yüksek C vitamini ve içeriğindeki minerallerle yaz kış mutfaklarda yer bulur. Salatalardan, çorbalara, balık yemeklerinden tatlılara kadar çok geniş bir yelpazede kullanılabilir.
Ayva: 100 gramında sadece 40 kalori içeren glisemik endeksi düşük olan bu nedenle de diyetlerin gözde meyvelerinden olan ayva içeriğinde yer alan demir, bakır, çinko, potasyum, C vitamini ile öne çıkar. Ayrıca lif içeriği de sindirim sitemine destektir. Ayva yaprağı da en az ayvanın meyvesi kadar değerlidir.
Elma: Yüksek miktarda vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Antioksidan ve lif içeriği de oldukça yüksektir. Özellikle dilimlenmeden ısırılarak tüketilmesinin diş ve ağız sağlığı için faydalı olduğu bilinir. Taze olarak tüketilebildiği gibi bazı yörelerde kurutularak saklanır ve elma kurusundan yapılan çay soğuk kış günlerinde iyi bir alternatiftir.
Muz: Yüksek lif oranı ile tokluk hissi veren bu meyve tam bir potasyum deposudur. Bu nedenle kalp damar sistemine dosttur. Diyetlerde sağlıklı bir atıştırmalık olarak önerilir.
Nar: Hücre yenilenmesini sağlayan, kalp damar sistemine dost bir başka mucize meyvedir nar. İçeriğindeki antioksidan ve demir narı vazgeçilmez bir meyve yapar. Narın sadece diş şeklindeki meyve kısmı tüketilebileceği gibi kabuğundaki ince beyaz zar kısmının da sağlık için çok faydalı olduğu bilinir. Hatta nar suyu sıkılırken mümkünse dış kabuğunun bile ezilmesi önerilir.
Balkabağı: Yoğun lif, alfa ve beta karoten içeriği, yüksek A ve C vitaminleri ve zengin mineral içeriği ile oldukça da lezzetli bir besindir balkabağı. Çorbadan tatlıya kadar geniş bir yelpazede soframızda yer bulur.
Ocak Ayı Sebzeleri
Kereviz: Lif, su, vitamin ve mineral oranı yüksek kalorisi ise düşük bir sebzedir. Özellikle mide ve karaciğer dostu olan kerevizin kök kısmı, sapı ve yaprakları ayrı ayrı değerlidir. İçeriğindeki bol su ile idrar yolu ile savaşta vücuda destek olur. Kalp damar sağlığına ise mineral içeriği ile tansiyonu düşürerek yardımcı olur.
Karnabahar: Düşük kalori ve lif içeriği, yüksek antioksidan özelliği ile öne çıkan bir kış sebzesidir karnabahar. Metabolizmayı tetikleyici, antioksidan içeriği ile bazı kanser türlerine karşı önleyici karnabahar sofralarımızda birçok farklı şekilde yer bulabilir. İçeriğindeki vitamin ve minerallerde sağlık için oldukça önemlidir.
Ispanak: Temel Reis’in Kabasakal’la olan savaşında her zaman kazanmasını sağlayan mucizevi sebzedir. Yemeği, böreği hatta tatlısı ile kış sofralarının vazgeçilmez bir başka sebzesidir ıspanak. İçeriğinde yüksek lif, vitamin ve mineral bulundurur.
Lahana: Bir çok farklı şekilde hazırlanarak sofralarda kendine yer bulabilen lahana kış ayları deyince akla ilk gelen sebzelerden biridir. Yüksek lif, mineral ve vitamin içeriği ama düşük kalorisi ile diyetlerde gözde besindir. 100 gramında yaklaşık 24 kalori içerir. K vitamini içeriği de lahanayı vazgeçilmez yapar. Günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %90’nını, C vitamini ihtiyacının ise yaklaşık% 50’sini bir porsiyon lahana ile karşılamak mümkündür.
Brüksel Lahanası: Lahana ailesinden yüksek lif, zengin protein, mineral ve vitamin içeriği ile yeni yeni tadına alıştığımız bir kış sebzesidir. Kanser hücresi oluşumunu önleyici etkisi olduğu yönünde çalışmalar vardır.
Brokoli: Yüksek A ve E vitamini ve klorofil içeriği ile kanserle savaşta bağışıklık sistemine destek bir sebzedir. Çorbası, salatası yapılarak tüketilebilir.
Pırasa: Folik asit ve lif içeriği oldukça yüksektir. Magnezyum ve potasyum içeriği oldukça iyidir. Zeytinyağlı olarak tüketilir.
Havuç: Antioksidan özelliği oldukça yüksek olan havuç özellikle göz sağlığına destektir.
Pancar: Sofralarımızdan eksik etmemiz gereken koyu kırmızı rengi ile gözümüzü alan bir sebzedir pancar. Lif, antioksidan, mineral ve vitamin içeriği oldukça yüksektir.
Şalgam, turp kış aylarında tüketilebilecek diğer sebzeler arasında yer alır.