Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Akciğere İyi Gelen Besinler

2 Dakika

Sarımsak

Çok güçlü bir antioksidan olan sarımsak tam anlamıyla doğal bir şifa kaynağı. Hem antioksidan özellik gösteren hem de içeriğinde alisin kimyasalı bulunan sarımsak akciğerlerin temizlenmesini sağlar. Akciğerlerdeki mukusu temizleyen alisin kimyasalı bu özelliği ile soğuk algınlığı gibi diğer solunum yolu problemlerine de iyi gelir.

Zencefil

Bir diğer antioksidan besin olan zencefil de akciğerlerde sorun yaratabilecek toksinlerin temizlenmesinde etkilidir. Zencefil, aynı zamanda vücut direncini de artırır. Vücudunuzun ısısını yükselterek sağlıklı terlemenizi ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayıp hastalıklara karşı direnç kazanmanızı sağlar.

Muz

Potasyum açısından en zengin besinlerden biri olan muz, bu içeriği sayesinde akciğer sağlığı üzerinde olumlu etki yaratır. Son dönemde yapılan araştırmalar, özellikle yetişkinlik öncesi dönemde yeterince potasyum almanın akciğer fonksiyonu üzerinde etkili olduğunu ve kapasitesini artırdığını ortaya koymuştur.

Okaliptüs

Doğal bir antibiyotik olarak geçen okaliptüs, içindeki uçucu yağlar sayesinde akciğer sağlığı üzerinde etkili olur. Bu uçucu yağlar, akciğer enfeksiyonlarına iyi geldiği gibi tıkanıklığı açar, kan akışını artırır ve şişliği azaltır.

Keçiboynuzu

Dışarıdan gelen birçok etkenle zarar gören akciğerlerin sağlıklı olabilmeleri için öncelikle toksinlerden arınması gerekir. Keçiboynuzu da yarattığı detoks etkisi ile akciğerleri temizler. Astım ve diğer akciğer hastalıkları üzerinde de etkili olduğu bilinen keçiboynuzunun su ile kaynatılarak tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca, düzenli tüketimde kansere karşı koruyucu etki gösterdiği de bilinir.

Üzüm Çekirdeği

Üzüm yerken genellikle bir köşeye atılan çekirdekleri aslında oldukça güçlü bir antioksidandır. Üzüm çekirdeği veya ekstresi, bu özelliği sayesinde vücudun kendi oluşturduğu serbest radikallerle savaşır ve akciğer sağlığını korur. Özellikle siyah üzümün çekirdeği tam bir antioksidan kaynağıdır ve mutlaka tüketilmesi gerekir.

Zerdeçal

Özellikle sigara içenlerin tüketmesi gereken zerdeçal akciğerlerdeki sigara dumanının ve hava kirliliğinin yarattığı zararlı etkileri dengeleyici özellik gösterir. Antioksidan özellik göstererek vücuttaki toksinleri temizler ve birçok solunum yolu hastalığı üzerinde etkili olur.

Kekik

Akciğeri temizleyen besinlerin başında gelen kekik, öksürük başta olmak üzere üst solunum yolları hastalıklarının önlenmesinde etkili olur. Ayrıca, içerdiği eterli uçucu yağlar sayesinde göğüs tıkanıklığına da iyi gelir ve antibakteriyel özelliği ile bakteri oluşumunu önleyici özellik gösterir.

Biber

Çok güçlü bir C vitamini kaynağı olan biber vücut üzerinde oldukça sağlıklı etkileri olan bir sebzedir. Günde sadece bir adet tatlı kırmızı biber tüketmek dahi vücudun ihtiyaç duyduğu C vitamininin yüzde yüzünden fazlasını karşılar. Özellikle sigara içenlerin C vitamini açısından zengin besinleri tüketmeleri sigaranın ciğerler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için çok önemlidir.

Balkabağı

Son dönemde yapılan araştırmalar, karotenoid seviyesi yüksek olan kişilerin akciğer fonksiyonlarının çok daha iyi işlediğini ortaya koymuştur. Bu nedenle, beta karoten, lutein ve zeaksantin dahil olmak üzere karotenoidler açısından son derece zengin olan balkabağının beslenme düzenine eklenmesi gerekir. Balkabağı aynı zamanda antioksidan ve iltihap önleyici özelliklere de sahip olduğundan akciğerlerin temizlenmesinde de rol oynar.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.