Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

D Vitamininin Faydaları

3 Dakika

D Vitamini Neden Gerekli?

Vücudun en temel ihtiyaçlarından biri olan D vitamini asıl kaynağı güneşten alınmakla birlikte psikolojik sorunlardan kemik rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığa iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için alınması zorunlu olan D vitamininin eksikliği ise ciddi sorunlara yol açabilir.

D vitamini yağ içerisinde depolanan vitaminlerden birisidir. Hücre büyümesi, kemik ve kas gelişiminde, kalsiyum emilimi, iltihaplı hastalıklarla mücadelede ve bağışıklık sisteminde çok önemli rol alan bir vitamin.

En iyi kaynağı güneştir. D vitamininden faydalanabilmek için derinin 15-30 dakika kadar durması gerekir. D vitaminin emilebilmesi için aktif forma gelmesi gerekmekte. Güneş ışınları deri üzerindeki yağları harekete geçirerek daha sonra vücutta emilebilen formda olan vitamini üretir. Güneş ışınları ile D vitamini karaciğer ve böbrek tarafından aktif duruma getirilir.

Günlük D Vitamini İhtiyacı

D vitamini ihtiyacı yaşa ve kişiye göre değişiklik gösterebilir. 1 yaşına kadarki bebeklerde 400 IU yeterli iken, 1 yaşından sonraki 600 IU alınması gerekir. 70 yaş üstü için gerekli olan miktar ise 800 IU.

İdeal D vitamini seviyesi kaç olmalı?

Fazla Düşük D Vitamini Seviyesi: 30 nmol / L’nin altında (12 ng / mL)

Hafif Düşük D Vitamini Seviyesi: 30 nmol / L (12 ng / mL) ile 50 nmol / L (20 ng / mL) arasında

Normal D Vitamini Seviyesi: 50 nmol / L (20 ng / mL) ile 125 nmol / L (50 ng / mL) arasında

Yüksek D Vitamini Seviyesi: 125 nmol / L’den (50 ng / mL) yüksek

D Vitamini Kaynakları

En iyi D vitamini kaynağı güneştir. Güneş dışında besinlerden de daha az olacak şekilde D vitamini alınabilir.

D Vitamini İçeren Hayvansal Besinler:

  • Balıklar ve deniz ürünleri; Somon, uskumru, ringa, ton balığı, karides, istiridye
  • Yumurta, özellikle sarısı
  • Süt ve süt ürünleri, yoğurt, peynir, tereyağı
  • Balık yağı
  • Karaciğer

D Vitamini içeren hayvansal olmayan besinler:

  • Tofu ve soya sütü
  • Mantar
  • Tatlı patates

D Vitamininin Faydaları

  • Vücuda yeterince D vitamini almak bağışıklık sistemini güçlendirir. Güçlü bir bağışıklık sistemi sayesinde, vücut hastalığa neden olan virüs ve bakterilerle rahatça savaşabilir. D vitamini grip, tüberküloz gibi bulaşıcı hastalık riskini azaltmaya yardımcı olduğu gibi Lupus, fibromiyalji, tiroid, böbrek hastalıkları kronik hastalıklara karşı da vücudu korur. Ayrıca, tansiyonu dengeler.

 

  • D vitamini, paratiroid adlı hormonunun salgılanmasını önleyerek kemik erimesi hastalığının da önüne geçer. Ayrıca kalsiyumun düzenlenmesinde etkilidir. Kalsiyum kemiğin yapı taşı olduğu için kas ve kemik hastalıklarını önler ve tedavi edebilmesinde etkili olur. Kandaki kalsiyum ve fosforun belirli seviyede kalmasını sağlayarak çocuklarda kemik erimesi, yetişkinlerde osteomalazinin önüne geçer. Düzenli ve yeterli D vitamini almak kemik ve kas sağlığı için gereklidir.

 

 

  • Bazı kanserler, kalp hastalıkları ve diyabet üzerinde de pozitif etkisi olan D vitamini hücreler arasındaki iletişimi düzenler. Uzmanlar, kanser hücresi ölümünü artırarak, hücre çoğalmasını ve kanserin ilerlemesini azaltabileceğini de ortaya koymuştur. Özellikle kolon, prostat, pankreas ve meme kanserlerinin önlenmesinde ve tedavisinde önemli rol oynar.

 

  • Ruh halini düzeltmekte etkilidir. Depresyon, anksiyete, panik atak gibi psikolojik rahatsızların önlenmesinde rol oynar. Sürekli stres altında olan ve kronik yorgunluktan şikayetçi kişilere de iyi gelir. Psikolojik sorunlarda açık havada yapılan egzersiz gibi D vitamini alımını artıracak etkinlikler önerilir.

 

D Vitamini Eksikliğinin Zararları

D vitamini eksikliği, hastalıklara yakalanma riskini artırarak zayıf bünyelerde düşük bir bağışıklığa, kas ve kemiklerde gelişim geriliklerine, saç ve tırnak sağlığında olumsuzluklara, kanser riskinde artışlara sebep olabilir. Yeterli D vitaminin alınamadığı durumlarda;

  • Kanda kalsiyum ve fosfor seviyelerinde düşüş
  • Çocuklarda kemik yumuşaması ve eğrilmesi
  • Yetişkinlerde kemik erimesi ve kasların güçsüzlüğü
  • Yetişkinlerde Kemik kütlesinde azalma ve kemik kırılganlığında artış
  • Ani kilo artışları, kilo vermede zorluk

 

Yüksek D Vitamininin Zararları

Her ne kadar yararlı bir vitamin olsa da her şey gibi D vitamininin de fazlası vücut için zararlıdır. Fazla alınması zehirlenmelere neden olabilir. D vitamini için yüksek kabul edilen seviye aralığı 125 nmol / l veya daha fazlasıdır. Yağda depolanan ve idrar yoluyla vücuttan atılamayan D vitamini organlarda ve yumuşak dokularda kalsiyum birikmesine yol açabilir. Güneş ışınları, D vitamini fazlalığını yok ettiği için güneşlenme ile D vitamini zehirlenmesi meydana gelmemekte. Ancak güneşten değil de dışarıdan alınan D vitaminin, uzman kontrolü olmadan kullanılması ise kan düzeylerinde yükselmeye neden olabilir.  Fazla miktarda D vitamini kullanılması,

  • Dokularda ve eklemlerde kireçlenmeye,
  • İdrar yoluyla atılamadığı için böbreklerde hasar oluşmasına ve/veya böbrek taşı oluşumuna,
  • Hipertansiyona,
  • Kanda kalsiyum yükselmesine,
  • Zehirlenmelere ve bu zehirlenme sonucunda gelişen böbrek yetmezliği ve kalp yetmezliğine neden olabilir.

D vitamini takviyesi nasıl kullanılır?

D vitamini kişinin inisiyatifi ile değil, uzman kontrolünde alınması gereken bir takviye. Bu sebeple kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışılmalı, yapılan ölçümler sonucunda kişiye uygun D vitamini eksikliği tedavisi yapılmalıdır.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.