Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.

Çocuklar İçin Ara Öğün Önerileri

3 Dakika

Çocuklar sürekli aynı şeyleri yemekten hoşlanmazlar. Faydalı besinleri yemek istemezler. Bu yüzden çocuklarınızı beslemek zaman zaman baş etmesi zor bir konu olabilir. Onlar ne kadar istemiyor olsa bile çocuklarımızın düzgün ve dengeli beslenmesi önemli ve biz ebeveynleri yakından ilgilendiren bir konudur. Özellikle ara öğünler ile lif olarak yüksek ve enerji değeri dengeli besinler ile besleyerek görevimizi tamamlayabiliriz.

Yetişkinler az ve sık beslenerek metabolik hızını arttırıp kilo verme çabasına girdiğinde düzenli ve sağlıklı yemeyi hatırlasa da çocuklar için tabi ki bu konu daha önemli. Çocukların mide boyutlarının biz yetişkinlere kıyasla daha ufak olması daha sık yemeleri için önemli bir faktördür.  Çocuklarda 3 ana öğüne ek bir şekilde 2-3 kez besin değeri yüksek besinlerle ara öğün takviyesi yapılması gerekmektedir.

Çocuklar çabuk sıkıldıkları ve dikkatleri kolay dağıldığı için yemek yiyerek fazla vakit geçirmek istemezler. Bu yüzden doyma hissini takip etmeyebilirler. Oyun ve okul çağındaki çocuklar için bu ekstradan geçerlidir. Çok hareketli oldukları için ana öğünlerde aldıkları enerjiyi hızlı bir şeklide yakarlar. Bu yüzden küçük ara öğünlerle takviye yapmak gereklidir. Çocuklar bir günlük enerjilerinin yaklaşık yüzde 20’sini ara öğünler aracılığı ile elde ederler. Bu yüzde küçük bir yüzde olmadığı için lif değeri yüksek, enerji değerleri dengeli besinler tüketmeleri önemlidir.

Çocukların özellikle çok sevdiği çikolata, şeker, bisküvi, şekerli içecekler gibi yiyecek ve içeceklerden kaçınılması şişmanlık, boş ve gereksiz kalori alımı, diş çürükleri gibi yetişkinlerde de oluşacak kötü etkileri önlemek için önemlidir. Bu besinler yerine gelişme ve büyüme için faydalı olacak protein içeren süt, süt ürünleri ve meyveler daha faydalı seçimler olacaktır. Fakat tahmin edilebileceği gibi çocuklar bunlardan kolay sıkılıp istemeyebilirler. Bu yüzden yaratıcı öneriler içeren bir liste hazırladık.

Dondurma yerine daha sağlıklı bir alternatif olarak bu tarifi yapabilirsiniz.

Tarif 1: Muzu soyduktan sonra sade veya az yağlı yoğurt ile karıştırın. Kahvaltılık gevrekleri ezin ve muz ile karıştırdığınız yoğurt ile bir kapta dondurun. Bu tarif ile çocuğunuza lezzetli ve sağlıklı bir ara öğün sunabilirsiniz.

Malzemeler: Muz, sade veya az yağlı yoğurt, kahvaltılık gevrek.

 

Tarif 2: Badem, fındık, kurutulmuş meyveler ve fıstığı bir kâse veya küçük bir kavanoz içinde karıştırın. Aynı zamanda kendinizde yemeyi tercih edebilirsiniz. Yanına bir bardak süt eklerseniz meyveli fındık ezmesini daha sağlıklı ve keyifli hale getirebilirsiniz.

Malzemeler: Fındık, fıstık, kurutulmuş meyveler, badem ve tercihen 1 bardak süt.

 

Tarif 3: Yaban mersini ve kuru vişneyi az yağlı veya yağsız yoğurt ile karıştırıp meyveli yoğurt elde edebilirsiniz. İsterseniz içine mısır gevreği ekleyebilir ve/veya dondurabilirsiniz.

Malzemeler: Az yağlı veya yağsız yoğurt, yaban mersini, kuru vişne

 

Tarif 4: Az yağlı kaşarı küçük boy patateslerin üstüne koyup mikrodalga fırında pişirin ve piştikten sonra üstüne kuru nane ekleyin. Eğer çocuğunuz baharat sevmiyorsa nane eklemeden yapabilirsiniz.

Malzemeler: Az yağlı kaşar, küçük boy patates, nane.

 

Tarif 5: Tam tahıl unu kullanarak krep yapın. Krepin içine çikolata sürün ve şeftali, çilek, muz, kivi dilimleri ekleyin. Bu sayede hem çocuğunuzun çikolata yemek isteğini giderirsiniz hem de meyve tüketmesini sağlamış olursunuz.

Malzemeler: Tam tahıl unu, çikolata, şeftali, muz, kivi, çilek.

 

Tarif 6: Bulunduğumuz mevsime göre taze mevsim meyvelerini küçük küpler halinde kesin ve meyve salatası yapın. Yoğurt veya portakal suyu ilave edip değişik bir hava katabilirsiniz.

Malzemeler: Mevsim meyveleri, yoğurt veya portakal suyu.

 

Tarif 7: Elma dilimlerini ince ince kesin ve elma dilimlerinin üstüne fıstık ezmesi sürün. Değişik gözükebilir fakat tat olarak çocuğunuz sevecektir. Yanına bir bardak süt ilave edebilirsiniz.

Malzemeler: Elma, fıstık ezmesi isterseniz bir bardak süt.

 

Tarif 8: Muz, çilek ve az yağlı veya yağsız sütü blenderden geçirin ve bir içecek hazırlayın. Bu içecek çok besleyici olacaktır.

Malzemeler: Muz, çilek ve az yağlı veya yağsız süt.

 

Tarif 9: Küçük sandviçlerin içine ton balığı koyun veya küçük sandviçlerin yanına ton balıklı bir salata yapı. Omega 3 ün beyin gelişimi için önemli olduğunu unutmayın.

Malzemeler: Ton balığı, ekmek.

 

Tarif 10: Kahvaltılık gevrekleri ve cevizi ezin. Ezilmiş kahvaltılık gevreği ve cevizi fıstık ezmesi ile karıştırın sonra küçük toplar haline getirin. Yanında bir bardak süt verebilirsiniz.

Malzemeler: Ceviz, kahvaltılık gevrek, fıstık ezmesi, süt.

 

Tarif 11: Az yağlı kaşar, hindi füme, biber ve domatesi tam tahıllı ekmeğin arasına yerleştirerek bir tost hazırlayın. Yanında taze sıkılmış bir portakal suyu çok yakışır.

Malzemeler: Az yağlı kaşar, hindi füme, biber, domates, tam tahıllı ekmek.

 

Tarif 12: Bol peynir ve sebze içeren küçük pizzalar hazırlayabilirsiniz. Yanına içecek olarak ayran sunmak güzel bir tercih olur.

Malzemeler: İstediğiniz sebze ve peynir çeşitleri, ayran.

 

Tarif 13: Domates ve beyaz peynir kullanarak küçük kanepeler hazırlayın. Yanına ince ince dilimlenmiş limonlu havuçlar ekleyin.

Malzemeler: Domates, beyaz peynir, limon, havuç.

 

Çocuklar İçin Ara Öğün Önerileri

Çocuğunuzun severek yiyeceği ara öğün önerilerine göz atın!

Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.