Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Atık Ayrıştırma Neden Önemlidir?

3 Dakika

İnsanların faaliyetleri sonucunda kullanım süresi bitmiş ve artık doğa için zararlı hale gelmiş olan her çeşit maddeye atık denir. Karton, cam, metal, plastik gibi tüm maddeler atık olarak sınıflandırılır ve bu atıkların doğaya zarar vermesini engellemek ve yeniden değerlendirilmesi  ancak geri dönüşüm ile sağlanır.

Atık ayrıştırma ile sağlanan geri dönüşüm, yeniden değerlendirilmesi mümkün olan atıkların işleme tabi tutularak yeni bir hammaddeye dönüştürülmesidir. Bu süreçte amaç dünyadaki kaynakların aşırı kullanımını önlemek ve atık çöp miktarının azaltmaktır.

Dünyanın içinde bulunduğu küresel iklim krizinde ev çöplerini kategorize ederek atık ayrıştırmak herkesin görevidir. Çünkü atıklar uygun şekilde ayrıştırılmazsa çöplüklere karışır. Atık ayrımı temel olarak ıslak ve kuru atıkların ayrı tutulması, böylece kuru atıkların geri dönüştürülebilmesi ve ıslak atıkların kompost haline getirilebilmesi anlamına gelir.

Dünyayı yarının yetişkinleri için daha iyi hale getirmek istiyorsanız, daha sağlıklı bir çevre ve daha az kirlilik için katı atık yönetimine yönelik adımlar atmak kişisel sorumluluğunuzdur. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz?

Evde Atıkları Ayırdığınızda Ne Olur?

Evdeki atıkları günlük olarak ayırdığınızda, sorumlu bir vatandaş olarak sürecin yarısını tamamlamış olursunuz. Bu alışkanlık ne ekstra paraya mal olur ne de fazla zaman alır. İhtiyacınız olan tek şey farkındalık ve buna göre hareket etme arzusudur.

Geri dönüşüm için kaynağında ayrıştırma önemli bir aşamadır. Evde atıkları ayırdığınızda, atık toplayıcıların bozunabilir bileşenleri biyolojik olarak bozunamayanlardan ayırt etmesine yardımcı olursunuz. Bozunabilir atık içeriğinde organiktir ve dünyaya zarar vermez. Biyolojik olarak parçalanamayan atıklar çevreye zarar verir, dünya üzerindeki ‘kirlilik yükünü’ arttırır. Ancak, inorganik yapıları ile geri dönüşüm üniteleri için uygundur.

Kuru atıklarınızı kağıt, plastik, karton ve metal gibi daha küçük kategorilere ayırdığınızda, hurdacılara ya da belediyelerin ilgili birimlerine ulaştırabilirsiniz. Sonrasında tüm atıklar geri dönüştürülmüş ürünlerde hammadde olarak kullanacak olan üreticilere iletilir. Evinizde “çöp” olan şey, üretim sürecinde yeni değer kazanmaya devam eder ve işlevsel bir ürün yapmak için kullanılır. Atıkları evde ayrıştırdığınızda ülke ekonomisine katkıda bulunurken aynı zamanda kirlilik yükünü de azaltmış olursunuz.

Maddelerin geri dönüşümü ile birlikte doğal kaynakların tükenmesinin önüne geçildiği gibi ithal edilen hurda malzemeye ödenen miktar azalacak ve enerji kullanımından tasarruf sağlanacaktır. Sadece kullanılmış kağıdın geri dönüşümü hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltır. 1 ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılması 8 ağacın kesilmesini önler.

Atıkların etkin bir şekilde ayrıştırılması, çöp sahasına daha az atığın gitmesi anlamına gelir, bu da onu insanlar ve çevre için daha ucuz ve daha iyi hale getirir. Halk sağlığı için de ayrıştırmak önemlidir. Özellikle tehlikeli atıklar uzun süreli sağlık sorunlarına neden olabilir, bu nedenle doğru ve güvenli bir şekilde bertaraf edilmeleri, evinizden veya ofisinizden çıkan normal atıklarla karıştırılmaması çok önemlidir.

Geri Dönüşümün Önemi

  • Doğal kaynakların tükenmesini önler
  • Enerji tasarrufu sağlar
  • Katı atık miktarı azalır
  • Ekonomiye katkı sağlar
  • Temiz bir çevre sağlar
  • Sera gazı emisyonunun düşmesinde rol oynar
  • Evsel atıkların kompost yöntemiyle geri dönüştürülmesi toprağın verimini arttırır

Atıklarınızı Tanıyın!

Biyolojik Olarak Parçalanabilen Atıklar

  1. Sebzeler
  2. Meyveler
  3. Çiçekler
  4. Bahçeden yapraklar
  5. Talaşlar, kurşun kalem talaşları

Biyolojik Olarak Parçalanamayan Atıklar

  1. Plastikler
  2. Kağıt
  3. Cam
  4. Metal
  5. Tekstil
  6. Alüminyum folyo

Evde Yapılabilecek 6 Şey

  1. Evinizdeki atıkları ayırmaya hemen başlayın. Ayrıştırma, takip edilmesi en kolay uygulamalardan biridir.
  2. Mutfakta kuru ve ıslak atıklar için ayrı kaplar bulundurun
  3. Evsel atıkların geri kalanı için iki torba bulundurun
  4. Mutfaktaki plastiği temiz ve kuru tutun ve kuru olarak çöp kutusuna atın
  5. Islak atıkları günlük olarak evden çıkarın
  6. Hijyenik pedleri atmak için bir kese kağıdı bulundurun

Apartmanlarda Atık Yönetimi

  1. Benzer düşünen insanlardan oluşan bir grup oluşturun
  2. Apartmanınızdaki ailenize / komşularınıza atık ayrımını açıklayın
  3. Kuru atık ve ıslak atıkların depolanması için ayrı saklama kutuları alın
  4. Kuru atıkları belediyenin kuru atık toplama merkezine teslim edin

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.