Göz yanması neden olur? Gözlerde yanma evde nasıl çözülür? Göz yanması için doğal çözümler nelerdir?
Gözlerde yanma ve buna bağlı olarak ortaya çıkan batma hissi oldukça rahatsız edici bir durumdur. Yanma ile beraber gözün beyaz kısmı kırmızı ya da pembe görünebilir ve yanmaya kaşıntı, şişkinlik ve akıntı gibi başka belirtiler de eşlik edebilir. Reçeteli ve reçetesiz satılan göz damlaları gibi farklı ürünler yanmayı sakinleştirebilse de, önce bu doğal ev ilaçlarından birini denemek isteyebilirsiniz.
Yanan veya batan gözler, okumayı, görmeyi ve hatta gözlerinizi açmayı zorlaştırabilir. Hızlı bir şekilde çözüm bulmak için evde deneyebileceğiniz bu doğal ilaçları göz önünde bulundurabilirsiniz…
- Göz kapaklarınızı ılık suyla durulayın. Durulama, alerjenleri ve tahriş edici maddeleri gözünüzden uzaklaştırarak iltihabı ve kuruluğu azaltabilir.
- Bir bezi ılık su ile ıslatın ve ardından günde birkaç kez kapalı gözlerin üzerine sıcak kompres uygulayın.
- Az miktarda bebek şampuanını ılık suyla karıştırın. Bir pamuklu çubuğu suya batırın ve ardından kirpiklerinizin dibini temizlemek için kullanın. Bu yöntem, yağ bezlerini açar ve iltihabı en aza indirir.
- Göz nemini artırmak ve kuruluğu azaltmak için daha fazla su için. Kuru gözler batma, yanma ve tahrişi tetikleyebilir.
- Bilgisayardan uzaklaşın ve gözlerinizi dinlendirin. Parlak bir bilgisayar ekranına saatlerce bakmak tahrişe ve yanmaya neden olabilir.
- Gözlerinizi güneşten ve rüzgardan korumak için güneş gözlüğü kullanın.
- Kuru gözleri ve yanmayı hafifletmek için daha fazla omega-3 yağ asidi yiyin. İyi omega-3 kaynakları arasında somon, ton balığı, hamsi ve sardalya bulunur. Vegan veya vejetaryenseniz, keten tohumlarından da omega-3 alabilirsiniz. Takviyelerin sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için bir doktorla konuşun.
- Havadaki nemi artırmak ve kuru gözleri rahatlatmak için bir nemlendirici kullanın.
- İltihabı, şişmeyi, şişkinliği ve yanmayı azaltmak için etkilenen göze salatalık dilimleri uygulayın.
Göz Yanmasının Nedenleri
Altta yatan nedeni anlamak gelecekteki sorunları önleyebilir. Gözlerde yanmaya veya batmaya neden olabilecek nedenler şunları içerir;
Blefarit (Göz Kapağı İltihabı)
Blefarit, göz kapaklarının iltihaplanmasına neden olur. Kirpiklerinizin dibinde tıkanmış bir yağ bezi bu durumu tetikleyebilir. Eşlik eden diğer semptomlar arasında gözlerde sulanma, göz kapaklarında kaşıntı, göz çevresinde pullanma, ışığa duyarlılık ve kirpiklerin dökülmesi sayılabilir. Blefarit bulaşıcı değildir, ancak kronik bir duruma dönüşebilir.
Kuru Gözler
Gözlerde kuruma sadece yanmaya değil aynı zamanda göz kızarıklığına, ışığa karşı hassasiyete, göz çevresinde mukusa ve göz yorgunluğuna da neden olur. Ciddiyetine bağlı olarak, kuru gözler kontakt lens takmayı imkansız hale getirebilir. Farklı faktörler göz kuruluğunu tetikleyebilir. Bunlara rüzgar ve dumana maruz kalma, alerjiler ve bilgisayarda çalışma dahildir. Artrit gibi belirli rahatsızlıklarınız varsa veya bir antihistamin ya da antidepresan kullanıyorsanız gözlerde kuruluk görülebilir.
Alerjiler
Yanan gözleri tetikleyebilen göz alerjileri arasında polen, kepek, duman ve toz sayılabilir. Göz rahatsızlığına ek olarak, başka alerji semptomları da yaşayabilirsiniz. Bunlara hapşırma, burun akıntısı, sulu gözler, öksürük ve boğaz ağrısı dahildir.
Kar Körlüğü
Güneşin ultraviyole ışınlarına aşırı maruz kalmak gözlerinizde güneş yanığına neden olabilir. Bu da gözde yanma, kızarıklık, ışığa duyarlılık, baş ağrısı, bulanık görme ve geçici görme kaybına neden olabilir.
Oküler Rozasea (Göz Tahrişi)
Bu durum göz çevresinde yanma, kaşıntı ve kızarıklık ile birlikte göz çevresinde iltihaplanmaya neden olur. Tıkalı bir göz kapağı bezi veya kirpik akarları bu duruma neden olabilir.
Pterjium (Sörfçü Gözü)
Pterjium ile göz küresinde bir yumru gelişir. Bazen korneayı istila edebilir ve görmeyi engelleyebilir. İyi huylu bir büyüme olmasına rağmen, sörfçü gözü, göz yanmasından gözde yabancı bir cisim hissine kadar çeşitli semptomlara neden olabilir. Bir doktor büyümeyi cerrahi olarak kaldırabilir, ancak tekrar büyüyebilir.
Göz Yorgunluğu
Parlak bir bilgisayar ekranına baktıktan sonra gözleriniz yanarsa, göz yorgunluğunuz olabilir. Diğer semptomlar arasında çift görme, sulu gözler, kuru gözler ve ışığa duyarlılık bulunur. Uzun mesafeler araba kullandıktan ya da kuru havaya maruz kaldıktan sonra da göz yorgunluğu gelişebilir.
Genellikle gözlerde yanma, ev ilaçları ve birkaç basit düzenleme ile çözülebilir. Semptomlar kötüleşir veya devam ederse, bir göz doktoruna görünmeniz gerekir. Gözlerde yanma ile birlikte başka belirtiler de ortaya çıkarsa, bir doktora görünmeniz çok daha önemlidir.