Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.

BALKABAKLI İÇECEK TARİFLERİ

3 Dakika

Kristof Kolomb tarafından Avrupa’ya hediye edilen balkabağının anavatanı Orta-Güney Amerika’dır. Balkabağı kabakgiller ailesine mensup dışı sert kabuklu bir bitkidir. Balkabağının yumuşak olan iç kısmı yenebildiği gibi çekirdekleri de kurutularak tüketilir. Bizim ülkemize 17. Yüzyılda gelmiştir.

Balkabağı Batı dünyasında özellikle Hristiyanlar tarafından 31 Ekim tarihinde kutlanan Cadılar Bayramının sembolü haline gelmiştir. Balkabağının içinin oyulması ile elde edilen dış kabuk çeşitli süslemelerle fener gibi kullanılmaktadır. Cadılar Bayramı aslında eski bir Kelt efsanesine dayanır. 31 Ekim yazın ve hasadın son günü kabul edilir. Bu gece ölüler ile canlılar arasındaki perdenin inceldiği ölülerin canlıların dünyasına geçiş yapabildiğine inanılır. Bu nedenle kötü ruhlardan korunmak için balkabağı gibi meyveler oyulur. Meyvelerin üzerine korkutucu yüzler çizilir. İçleri mumlarla aydınlatılarak kötü ruhlar korkutulmaya çalışılır. 7 yüzyılda Papa tarafından Mayıs ayında kutlanan Azizler Günü 1 Kasım’a alınır. 31 Ekim Azizler Günü arifesi olarak kabul edilir. Halloween (All Hallows Eve) olarak adlandırılır.

Balkabağının Faydaları

-İçeriğinde en öne çıkan madde beta karotendir. Karoten güçlü antioksidanlardır.

– Yüksek miktarda A vitamini bulundurur. Bu nedenle göz sağlığını destekler.

-C vitamini içeriği de oldukça yüksektir. Yaklaşık 100 gram balkabağı bir yetişkinin günlük C vitamini ihtiyacının üçte birini karşılar.

-Yüksek potasyum içeriği ile kalp damar sağlığını destekler.

-İçerdiği mineraller nedeni ile özellikle çocukluk yaş grubunda kemik sağlığını destekler.

– Yüksek oranda lif içeren balkabağı sindirim sistemi için dosttur. Özellikle kabızlık problemi yaşayanlara tavsiye edilir.

-İçeriğinde yer alan aminoasitlerle hücre yenilenmesini hızlandırır. Saç ve cilt hücrelerinin canlılık kazanmasını sağlar. Cilt kuruluğunu azaltır.

-Hücre yenilenmesini artırıcı etkisi ile yaşlanma ve kırışıklıklarla ile savaşta sevilen bir besindir.

-Düşük kalorili olması, yağ oranının az olması ve yüksek lif oranı ile diyetlerde tavsiye edilir. Aynı zamanda tokluk süresini uzatır.

-Düşük kalorisi nedeni ile diyabet hastalarının da kullanabildiği bir besindir.

-Düzenli kullanımda duygu durum bozukluklarının tedavisine katkı sağlar.

-Birçok kanser türüne karşı koruyucu rol oynar.

Balkabağı ile besinler hazırlanırken balkabağının besin değerini koruyabilmesi için uzun süre pişirilmemesine dikkat edilmelidir.

Balkabağının Zararları

Balkabağının günlük alınan miktarlarında bilinen hemen hemen hiçbir zararı yoktur. Alerjik bünyeli kişiler de hassasiyet yapabilir. Çok aşırı tüketimlerde cilt renginde sararmaya yol açabilir.

Balkabağı ile Yapılabilecek İçecekler

Balkabağı çorbadan tatlıya kadar geniş bir yelpazede mutfakta kullanılabilir. Bugün bal kabağı ile hazırlanabilen içecekler hakkında birkaç örnek vereceğiz.

Balkabaklı Smoothie Tarifi

Smoothieler günümüzde kahvaltı ya da ara öğün olarak oldukça gözde hale geldiler. Farklı meyvelerle hazırlanabilirler.

Malzemeler

  • 1 su bardağı kadar süt
  • 2 yemek kaşığı kadar yoğurt
  • 2 yemek kaşığı kadar balkabağı püresi
  • 1 adet muz
  • 6-8 tane badem ( Badem yerine fındık, ceviz de kullanılabilir.)
  • 1 çay kaşığı tarçın

Tüm malzemeler blendırdan geçirilerek smoothie elde edilir.

Ancak şeker hastalığı olanların bu tarifi uygularken şeker değerlerine dikkat etmeleri önerilir.

Balkabaklı Latte Tarifi

Havaların yavaş yavaş soğuduğu bu günlerde ılık bir fincan latte oldukça iyi gelir. İyi bir bal kabaklı latte için en önemli unsur baharat karışımıdır.

Malzemeler

Baharatlar kişiye göre değişiklik gösterebilir. Tercihen,

-1 çay kaşığı kadar zencefil

-1/2 çay kaşığı kadar karanfil

-1 yemek kaşığı kadar tarçın

-1/2 çay kaşığı kadar muskat

-1/2 çay kaşığı kadar yenibahar ile baharat karışımı hazırlanır.Hazırlanan baharat karışımından yarım çay kaşığı latte için kullanılır.

-2 yemek kaşığı kadar bal kabağı püresi

-2 yemek kaşığı kadar toz şeker ya da bal

-2 yemek kaşığı kadar vanilya özütü

-2 su bardağı kadar süt

-2 shot espresso

– 1 yemek kaşığı krema

Bir orta dilim bal kabağı haşlanarak püre haline getirilir. Bu püreden yaklaşık 2 yemek kaşığı kadarı bir tavaya alınır. Tavaya yarım çay kaşığı kadar baharat eklenerek 2 dakika hafif ateşte karıştırılır. Şekerde bu karışıma ilave edilir. Şeker eriyene kadar karıştırmaya devam edilir. Ayrı bir kapta vanilya özütü eklenmiş süt ısıtılır. Ilık süt tavadaki balkabağı karışımına eklenerek karışımın tamamı blendırdan geçirilir. Espresso eklenerek karışım bardaklara alınır. Krema ve baharatlarla süslenerek servis edilir.

Balkabağı İçeceği

Malzemeler

-Yaklaşık 2 kilogram kadar temizlenmiş bal kabağı

-1 su bardağı kadar şeker ( arzuya göre değişebilir)

-Yaklaşık 2 litre su

-2/3 çay kaşığı kadar limon tuzu

Yapılışı

Balkabağı temizlenerek küçük parçalara ayrılır. 2 litre su koyulmuş olan tencereye ilave edilir. İyice yumuşayana kadar pişirilir. Ancak balkabağının besin değerini koruması için bu süre çok uzun tutulmamalıdır. Pişince blenderdan geçirilir. Şeker ve limon tuzu eklenir. Kıvamı isteğe göre su ilavesi ile ayarlanır. Ocakta tekrar bir taşım kaynatılır. Soğuyunca servis yapılır.

Güçlü bir bağışıklık sistemi için serin sonbahar günlerinde bir bardak balkabağı içecekleri hepimize iyi gelecektir.

 

BALKABAKLI İÇECEK TARİFLERİ

Balkabağı kullanarak yapılan içeceklere göz atın!

Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.