Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Kulak Ağrısının Nedenleri

3 Dakika

Kulak Ağrısı Neden Olur?

Ebeveynler çocuklarda kulak ağrısının ne kadar yaygın olduğunu bilir, ancak yetişkinler de sık sık kulak ağrısı çekebilir. Kulak ağrınız olması için enfeksiyon veya kulaklarınızda herhangi bir sorun olması gerekmez. Oldukça yaygın görülen farklı nedenler de ciddi kulak ağrılarına neden olabilir.

Kulak Kiri

Kulağınız her zaman kendiliğinden kir oluşturur ve ondan kurtulur. Süreç işlemediğinde bu kulak kiri birikir ve sertleşir, böylece kulak kanalınız tıkanır. Bu durum da bazen ağrıya neden olabilir. Kulakta biriken kiri çıkarmaya çalışmak için pamuklu çubuk veya başka nesneler kullanılmaması gerekir. Bu durum kiri sadece kulak kanalınıza doğru itecek ve etkilenme olasılığını artıracaktır. Kulağınız ağrıyabilir, kaşınabilir, pislik atabilir veya enfeksiyon kapabilir. Hatta bir süre işitme duyunuzu kaybedebilirsiniz.

Çok ileri olmayan durumlarda kirin doğal olarak akabilmesi için bu kiri yumuşatan reçetesiz satılan kulak damlalarıyla evde tedavi edebilirsiniz. Ancak kulak kiri sertleşirse doktorunuza görünmeniz gerekir.

Hava Basıncı

Çoğu zaman kulağınız, kulak zarınızın her iki tarafındaki basıncı eşit tutma konusunda harika bir iş çıkarır. Yutkunduğunuzda hissettiğiniz o küçük patlama, sürecin bir parçasıdır. Ancak uçakta veya asansördeyken olduğu gibi hızlı değişiklikler dengeyi bozabilir. Kulağınız ağrıyabilir ve duymakta zorluk çekebilirsiniz. Bu tipik olarak bazı insanlarda kronik olabilen östaki borusu disfonksiyonu olarak bilinir. Uçakta sorun yaşamamak için:

  • Kalkış ve iniş sırasında sakız çiğneyin veya esneme hareketleri yapın.
  • Uçak inerken uyanık kalın.
  • Derin bir nefes alın, burun deliklerinizi kıstırın ve ardından burnunuzdaki havayı nazikçe üflemeye çalışın.
  • Soğuk algınlığınız, sinüs enfeksiyonunuz veya alerji semptomlarınız olduğunda uçak yolculuğundan ve dalıştan kaçının.

Yüzücü Kulağı Hastalığı

Kulak memenizi çektiğinizde veya kulağı kapatan küçük kanadı ittiğinizde kulağınız ağrıyorsa, muhtemelen bu dış kulak enfeksiyonunuz var demektir. Kulak kanalınıza sıkışan su mikrop üretmeye başladığında bu durumu çok daha net fark edebilirsiniz. Kulağınız kızarabilir, şişebilir ya da kaşınabilir ve son olarak irin sızdırabilir. Bu durum bulaşıcı değildir. Ancak önlemek için yüzerken ve sonrasında kulaklarınızı kuru tutmanız gerekir. Doktorunuz muhtemelen bunu temizlemek için antibiyotik kulak damlası yazacaktır.

Orta Kulak İltihabı

Soğuk algınlığı, alerji veya sinüs enfeksiyonu orta kulağınızdaki tüpleri tıkayabilir. Sıvı biriktiğinde ve enfekte olduğunda, doktorunuz orta kulak iltihabı tanısı koyabilir. Bu, genellikle kulak ağrısının en yaygın nedenidir. Doktorunuz nedenin bir bakteri olduğunu düşünürse, antibiyotik ilaç reçete edebilir. Değilse, antihistamin ve nazal steroid ile dekonjestan alerji tedavisi önerebilir. Ağrınız düzelmezse ya da devam ederse mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir. Tedavi edilmezse orta kulak enfeksiyonu yayılabilir ya da işitme kaybına neden olabilir.

Diğer Nedenler

Kaynak, diş ağrısı gibi vücudunuzda başka bir yerde oluşan ağrılar bile kulaklarınızda ağrı hissetmenize yol açabilir. Bunun nedeni, yüzünüzdeki ve boynunuzdaki sinirlerin iç kulağınıza çok yakın geçmesidir. Doktorlar, bir bölgede başlayıp başka bir yerde hissedilen bu tür ağrıya “yansıyan ağrı” adını verirler. Kulak ağrınız şiddetli bir boğaz ağrısı ile geliyorsa bademcik iltihabı veya farenjit gibi bir enfeksiyon olabilir. Aslında, kulak ağrısı genellikle bu koşullardan birinin en kötü belirtisidir.

Ayrıca, diş apseleri, çürükler ve gömülü azı dişleri de kulak ağrısına neden olabilir. Doktorunuz ağrı hissedip hissetmediğini görmek için bir dişe veya diş etlerinize dokunarak dişlerinizin ağrının nedeni olup olmadığını anlayabilir.

Temporomandibular eklem veya TMJ, çenenizin doğrudan kulaklarınızın altına oturan adeta “menteşesidir”. Dişlerinizi gıcırdatmaktan TME ağrısı çekebilirsiniz veya artrit belirtisi olabilir. Bu durumda kulaklarınızdaki veya yüzünüzdeki ağrı, çiğnedikten, konuştuktan veya esnedikten sonra ortaya çıkar. Tedavisi için reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları kullanabilir ya da çenenize sıcak kompresler uygulayabilirsiniz. Dişlerinizi sıkmamaya çalışmanız ve uyurken ağız koruyucu kullanmanızda fayda vardır. Bu, kulak ağrısına neden olan gerilimi hafifletmeye yardımcı olabilir. Yumuşak yiyecekler yemek de yardımcı olacaktır.

Kulak ağrısının diğer nedenleri, tümörler ya da zona dahil olmak üzere ciddi enfeksiyonlar olabilir. Kulak ağrınız şiddetliyse, evde tedaviden sonraki birkaç gün içinde geçmiyorsa, yüksek ateş ya da boğaz ağrısı ile birlikte ortaya çıkıyorsa veya kulağınızda yeni bir kızarıklık varsa, tedavi için hemen doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.