Boyun Tutulmasına Karşı Neler Yapılabilir?
Çoğumuz gün boyunca bilgisayarlara bakarken veya akıllı telefonlarımıza bakarken, boyun ağrısı yaşıyor olmamız pek de şaşırtıcı değil. Yapılan son araştırmalardan elde edilen veriler de yetişkinlerin yüzde 16’sının düzenli olarak boyun ağrısı yaşadığını gösteriyor.
Strese bağlı boyun ağrıları en çok şikayet edilen durumlardan birisi. Strese bağlı boyun ağrılarını geçirmek için yapılabilecekleri öğrenmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Tipik olarak, kaslarınız kötü duruş veya yanlış kullanım nedeniyle zamanla zayıfladığında boyun tutulması ortaya çıkar. Boyun kaslarınız zayıfladığında ve başınızı çevirmeye çalıştığınızda eklem artık düzgün hareket etmez. Genellikle eklem bir şeye takılır; ya bir kası çeker ya da sinire düzensiz bir şekilde vurur. Bu durum da anında boyun ağrılarına ve vücudunuzda koruyucu bir spazm geliştirmesine yol açar. Vücudunuz daha fazla incinmenizi istemediği için sıkışarak hareket edemiyor gibi hissetmenize neden olur.
Bütün gün bilgisayar monitörünüze bakmak boyun eklemlerinin etrafındaki kasların yorulmasına ve aşırı gerilmesine neden olabilir. Uzun süre araba kullanmak ve akıllı telefonunuza bakmak da aynı etkiye sahiptir.
Boyun Tutulması İçin Basit Çözümler
Ağrılı bölgeye ısı veya buz uygulayın
İlk 48 ila 72 saat buz, ardından ısı kullanın. Isı, ılık duşlar, sıcak kompresler veya bir ısıtma yastığı ile uygulanabilir. Cilt yaralanmalarını önlemek için bir ısıtma yastığı veya buz torbasıyla uykuya dalmamaya dikkat etmeniz gerekir. Aynı zamanda sarsıntı veya ağrılı aktivitelerden kaçının. Bu, semptomlarınızı sakinleştirmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur.
Kibarca masaj yapın
Doğru bir şekilde yapılan masaj fibroblastları uyarır. Fibroblastlar ise kan akışını düzenleyen ve cildin sıkılaşmasını destekleyen kolajen ve elastin gibi bağ dokusu üretmeye yardımcı olan hücrelerdir. Bu sayede boyun ve omuz gibi tutulma olan bölgelerde hızlıca rahatlama sağlanır. Ağrılı bölgelere nazikçe masaj yapmak da çözüm olabilir. Hangi masaj tekniğini seçerseniz seçin, masaj hareketinin kalbe doğru yönlendirilmesi gerektiğini unutmayın. Bu, damarlarınızdaki kanın akış şekliyle, cildinizin altında görünen mavimsi-mor çizgilerle eşleşir. Yanlış yöne, kalbinizden uzağa giden çok fazla basınç, bir kapakçığa zarar verebilir.
Uygun yatağa ya da yastığa sahip olduğunuzdan emin olun
Sert bir yatak üzerinde yastıksız ya da özel bir boyun yastığı ile uyumayı deneyin. Uyku sırasında kullanılacak yastığın anatomik ve ortopedik yapıda olması vücut anatomisine tam olarak uyum sağlayacağı anlamına gelir. Bu özelliği sayesinde de tüm kas yapısı üzerinde dinlendirici bir etki yaratır ve uzun vadeli kullanımda vücuttaki geriliminin büyük ölçüde azalmasını sağlar.
Yumuşak bir boyunluk kullanın
Rahatsızlığı gidermek için yumuşak bir boyunluk kullanma konusunda öncelikle sağlık uzmanınıza danışın. Ancak boyunluğu uzun süre kullanmayın. Bunu yapmak boyun kaslarınızı zayıflatabilir.
Esneme hareketleri yapın
Boyun tutulması için rahatlamanın anahtarı uygun esneme hareketleri olabilir. Yukarı ve aşağı, sağa ve sola kafanızı hareket ettirerek egzersiz yapmak boyun kaslarını nazikçe gevşetmeye yardımcı olabilir. Bazı yoga pozisyonları da sertliği hafifletmeye yardımcı olabilir.
Boyun tutulmasını önlemenize yardımcı olabilecek, masanızda veya arabada deneyebileceğiniz diğer bazı özel esneme hareketleri şunlardır:
- Omuzlarınızı 10 kez geriye ve aşağı yuvarlayın.
- Başınızı arabanızın koltuğuna yaslayın ve ellerinizden güç alarak kendinizi geriye doğru itin. Bu şekilde 30 saniye bekleyin.
- Kulağınızı her iki tarafta 10 kez omzunuza değdirecek şekilde kafanızı sağa sola çevirin.
Boyun Ağrısını Önlemek İçin İpuçları
Boyun tutulması ile birlikte gelen boyun ağrısını önlemenin bazı yolları şu şekildedir;
Uyku pozisyonlarınıza dikkat edin
Boynunuz sizi rahatsız ediyorsa uyku pozisyonlarınıza dikkat etmeniz gerekir. Sadece yan ya da sırtüstü yatın ve asla yüzüstü uyumayın. Yüzüstü uyuduğunuda, genellikle başınızı bir şekilde çevirmek zorunda kalırsınız ayrıca bu uyku pozisyonu belinizi de etkileyebilir.
Uygun bilgisayar duruşunu bulun
Boyun ağrısını önlemenize yardımcı olmak için monitörünüzü göz hizanıza getirin, dik oturun ve bilgisayar başındayken başınızı aşağı veya yana eğip bükmekten kaçının. Ayrıca, ekranınıza bakmaya ara verdiğinizden emin olun.
Arabada nasıl oturduğunuza veya telefonunuzu nasıl kullandığınıza dikkat edin
Araba kullanırken veya telefonunuza bakarken sık sık ara verdiğinizden ve boynunuzun uzun süre öne eğilmediğinden emin olun.
Boyun Ağrısı Ne Kadar Sürer?
Boyun ağrısının ne kadar süreceği çeşitli faktörlere bağlıdır. Boyun ağrısına ne tür bir yaralanmanın neden olduğunu ve vücudunuzun yaralanmaya nasıl tepki verdiğine göre bu süre değişir.
Çoğu zaman, rahatsız edici davranışı yapmayı bırakırsanız semptomlar aylar içinde çözülebilir. Ancak araba kazalarından kaynaklanan boyun ağrısı çok daha uzun sürebilir. Diğer yandan, bilgisayar monitörünü kötü kullanmak gibi boyun ağrısına neden olan bir alışkanlığı değiştirmezseniz, bu kalıcı olabilir.
Ağrı devam ederse ve günlük aktivitelerinize engel oluyorsa veya denediğiniz herhangi bir tedavi işe yaramıyorsa, mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.