Güne başlamanın en keyifli yollarından biri olan kahve, içeriğindeki bileşenler sayesinde sağlık için de oldukça faydalı. Psikolojik ve bilişsel fonksiyonları ve hatta genel sağlık durumunu iyileştirmede etkili olduğu bilinen kahve, birçok hastalıktan korunmaya da yardımcı. Genellikle odaklanmayı kolaylaştırması, zihni açması ve uyanmayı kolaylaştırması özellikleriyle bilinse de kahvenin faydaları bunlarla sınırlı değil. İşte tüm dünyada sıkça tüketilen içeceklerden biri olan kahvenin sağlık için faydaları…
Enerjiyi artırır, odaklanmayı kolaylaştırır
Herkesin bildiği üzere kahvede bol miktarda kafein bulunur. Kafein tüketiminin hemen ardından hızla kana karışan beyne ulaşan bir bileşendir. Beyne ulaştığından, uyku halinin neden olan adenozin adlı nörotransmitteri bloklayarak hızlıca ayılmayı sağlar ve enerji seviyesini birden yukarı çeker. Böylece güne kahve ile başlamak tüm gün boyunca hissedilebilecek yorgunluğu büyük ölçüde önler.
Yine aynı şekilde güne kahve ile başlamak zihni açar ve odaklanmayı kolaylaştırır. Konsantrasyon sağlamayı kolaylaştırdığı gibi hafızayı ve aslında tüm bilişsel fonksiyonları iyileştirdiğini gösteren birçok bilimsel çalışma vardır.
Kilo verme sürecini destekler
Kilo verme diyetlerinin olmazsa olmazlarından biri de kahvedir. Özellikle şekersiz şekilde tüketilen sade kahve metabolizmayı hızlandırdığı gibi yağ yakımını da destekler. Vücutta bulunan yağların parçalanmasında rol oynayan kahve, bunun sonucunda ortaya çıkan serbest yağ asitlerinin enerji üretimi için kullanılabilmesini sağlar. Ayrıca sade tüketildiğinde kalorisi neredeyse sıfırdır. Bu sebeple, diyet yapan ve herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan kişilerin kilo verme sürecini desteklemek için günde 2 fincan kadar sade kahve tüketmesi tavsiye edilir.
Fiziksel performans üzerinde etkilidir
Kahvede bolca bulunan kafein, adrenalin hormonunun üretiminde önemli bir role sahiptir. Adrenalin hormonu, korku ve heyecan gibi durumlarda hızla artar ve vücudu yoğun fiziksel efora hazırlar. Yani kahve tüketildiğinde kişinin vücudu fiziksel efor harcamaya hazır hale gelir ve fiziksel performansta önemli bir artış gözlemlenir. Diğer yandan kahve içmek yağ yakımını da hızlandırdığı için vücudun egzersiz için ihtiyacı olan enerji düzeyini sağlar. Bu sebeple spor yapmadan yaklaşık yarım saat önce bir fincan sade kahve tüketilmesi önerilir.
Alzheimer, Parkinson ve Demans hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır
Genellikle 65 yaş üstü kişilerde görülen ve nörodejeneratif hastalıklar olarak adlandırılan Alzheimer, Parkinson ve Demans bilinen kesin bir tedavisi olmayan hastalıklardır. Bu sebeple de semptomlarını azaltmak için sağlıklı beslenme ve bazı besin türlerinin düzenli olarak tüketimi oldukça önemlidir. Nörodejeneratif hastalıkların önlenmesinde etkili olduğu bilinen kahvenin düzenli tüketimi bu hastalıkların ortaya çıkma olasılığını önemli ölçüde düşürür. Bu oranın Alzheimer hastalığı için yüzde 65, Parkinson hastalığı için ise yüzde 30-60 civarında olabileceği araştırmalarla ortaya koyulmuştur.
Kanser riskini azaltır
Sadece kafein içeriği değil, antioksidan içeriği de çok yüksek olan kahve bu özelliği sayesinde, karaciğer kanseri ve kolorektal kanser türleri başta olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır. Hücre yapısını koruyan ve kontrolsüz çoğalmayı önleyen kahve bu özelliği ile diyabet ve kardiyovasküler hastalıklardan korunmaya da yardımcı olur.
Kahvenin zararları
Ruhsal ve fiziksel sağlık için birçok faydası olsa da kahve herkes tarafından her zaman tüketilmesi uygun bir içecek değildir. Belirli hastalıkları bulunan veya ilaç kullanan kişiler için tüketimi uygun bulunmadığı gibi sağlıklı bireyler için de aşırı tüketimi sorunlara neden olabilir.
Özellikle tansiyon ve kalp hastalıkları olan kişilerde kahve tüketimi çarpıntıya yol açabileceği için önerilmez. Tansiyon hastalarında ise kahve tüketimi, kan basıncının yükselmesine yol açıp sorun yaratabilir. Bu durumlar, bir kalp ya da tansiyon sorunu olmayan kişilerde de aşırı kahve tüketimi sonrası ortaya çıkabileceği için dikkatli olunması gerekir.
Ne kadar faydası olsa da tüm besinlerde olduğu gibi kahve tüketirken de ölçülü olmak gerekir. Yapılan çalışmalar, günde 3 fincanın üzerinde kahve içmenin doğurganlığı etkileyebileceğini, daha fazla tüketmenin ise kemik erimesine neden olabileceğini göstermektedir. Diğer yandan aşırı kahve tüketimi uyumakta zorluğu, sinirli ruh haline ve gerginliğe de neden olabilir.
Unutulmaması gerekir ki kahvenin tüm bu yararları sade ya da yalnızca süt ile tüketildiğinde geçerlidir. Şekerli, kremalı ve şuruplu kahvelerde yağ ve şeker oranı fazlasıyla yüksek olduğundan faydası yerine zararı olacaktır.