Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

HPV Aşısı nedir? Ne işe yarar?

2 Dakika

Asıl adı, Human Papillomavirus olan HPV oldukça yaygın bir şekilde görülen, net bir belirti göstermeyen ve bulaşıcı olduğu bilinen DNA virüsleridir. Cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biri olduğu bilinen HPV, benzer tipteki bir grup virüse verilen isimdir. HPV ve HPV aşısı hakkında bilgi edinmek, koruyucu önlemler için yol gösterici olacaktır.

HPV Nedir?

100’den fazla çeşidi bulunduğu bilinen HPV, bazı çeşitleri siğil bazıları ise rahim ağzı kanserine yol açabilecek özelliklere sahip bir virüstür. Rahim ağzı kanseri vakalarının %99’unda HPV bulunduğu gibi, bu virüsün başka kanser türlerini de tetikleyebildiği bilinir.

Genellikle cinsel yolla bulaştığı bilinen HPV türlerinin, aynı zamanda tensel temas yoluyla bulaşması da mümkündür. Sadece genital bölgede değil parmaklar, el ve ağızda da bulunabilen bu virüsler basit bir temasla da bulaşıcılık gösterebilir.

Bu sebeple erken yaşta koruma amaçlı yapılan HPV aşısı, oldukça önemlidir. Kişiyi, HPV’nin belirli çeşitlerine ve hastalığa neden olan etkilere karşı koruyan bu aşı özellikle virüsün genital bölgede siğillere ve kansere yol açan tiplerine karşı büyük ölçüde koruma sağlar.

HPV Aşısı Ne İşe Yarar?

HPV türlerinin vücut tarafından tanınması sonucu, vücudun bu virüs türlerine bağışıklık kazanmasını sağlayan aşı oluşabilecek muhtemel enfeksiyonlara karşı vücudun savunma sistemini uyarır. Özellikle 15-45 yaş arasındaki hem kadın hem de erkeklerin aşılanması, virüs türlerinin yayılmasının önüne büyük ölçüde geçerek, toplum sağlığı için de koruyucu etki gösterir.  Ayrıca;

  • Rahim ağzı kanserine neden olan virüs çeşitlerine,
  • Genital siğillerin yüzde 90’ına yol açan virüslere,
  • Anüs, vulva, vajina, penis ve gırtlak kanserlere yol açan virüslere karşı koruma sağlar.

HPV Aşısı Nasıl Uygulanır?

15 yaşından büyük bireylerde 3 doz olarak uygulanan HPV aşısı; ilk iki doz arasında iki ay, üçüncü doz ise ikinci dozdan altı ay sonra olacak şekilde yapılır. 15 yaşından küçük çocuklarda ise, aşı 6 ay arayla 2 doz olacak şekilde yapılır. Tam korumanın sağlanabilmesi için aşının tüm dozlarının tamamlanması gereklidir.

Kişinin aşı döneminde ya da öncesinde herhangi bir HPV tipi ile enfekte olması aşı olması için bir engel değildir. Çünkü yüzden fazla çeşidi bulunduğu bilinen bu virüste, bağışıklık her bir virüs türüne göre bağımsız gelişir. Herhangi bir tür HPV ile enfekte olmuş kişilerin de virüsün diğer türlerine karşı bağışıklık kazanabilmek adına aşı olmaları gerekir.

Bunun yanında, aşı olmanın var olan enfeksiyonun tedavisinde rol oynamadığını da unutmamak gerekir. Aşı, kişiyi henüz vücuda girmemiş olan virüsün diğer türleriyle karşılaşılma durumunda ortaya çıkabilecek hastalıklara karşı korur.

Genellikle cinsel yolla bulaştığı düşünüldüğü için HPV aşının çocuklukta yapılan aşılar arasında olması ebeveynler tarafından kabul görmeyebilir. Ancak diğer tüm aşılarda olduğu gibi bu aşının da erken yaşta yapılması, ilerleyen yaşlarda karşılaşılabilecek hastalıklar için koruyucu etki sağlar ve riski önemli ölçüde düşürür. Yani, bireylerin cinsel hayatları başlamadan çok önce aşılanmaları bir gerekliliktir.

Aynı zamanda, gerekli aşılar yapılmış olsa dahi rahim ağzı kanserine karşı tarama programlarına mutlaka devam edilmesi gerekir. 21 yaşını geçmiş tüm kadınların, en fazla üç yıl aralıklarla PAP Smear yaptırması önerilir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.