Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Yenibaharın Faydaları

3 Dakika

Hem ana yemeklerin hem de tatlıların gizli lezzeti olabilen yenibahar, kokusu, hafif acı tadı ve lezzetiyle birçok yemek kültüründe yer bulan bir baharattır. Yenibahar baharatının anavatanının Amerika olduğu bilinir, mersingiller familyasının çok kokulu bu baharatı ortalama bezelye büyüklüğünde küçük tanelere sahiptir.

Dünyaya yayılması vakit almış olmakla birlikte birçok mutfağın yemek kültüründe önemli bir yeri olan yenibahar baharatı, özellikle İsveç mutfağında çok özel bir yere sahiptir. Türk mutfağında ise zeytinyağlı dolmaların vazgeçilmez tadı haline gelmiştir. İçeriğinde A, B2, B3, B6 ve C vitaminleri ile bakır, demir, magnezyum, manganez, potasyum, selenyum mineralleri bulunan yenibahar, sağlık için de son derece faydalıdır.

– Yenibahar baharatı, vücutta kan dolaşımının hızlanmasını sağlar. İçeriğindeki potasyum sayesinde kan basıncının kontrol edilmesini sağlayan ve kalp hızını da düzenleyen yenibahar damar sertliğinin önlenmesinde de etkili bir baharattır.

– Yenibaharın antimikrobiyal, antibakteriyel ve antiseptik özellikleri bulunur. Bu özellikleri sayesinde diş sağlığı üzerinde etkili olabilir. Özellikle yenibahar baharatıyla gargara yapmak diş eti iltihaplanmalarını önlerken, ağız kokusunu da giderir. Ayrıca, bu gargarayı düzenli yapmak boğaz ve bademciklerde bulunan mikroplara karşı da önemli ölçüde koruma sağlar.

– Yenibahar, sindirim sisteminin desteklenmesinde rol oynayan baharatlardan biridir. Yemeklere eklendiğinde midenin rahatlamasını sağlarken, hazımsızlık ve şişkinliği de giderir. Mide kramplarına ve ağrısında karşı rahatlatıcı etkisi de bulunan yenibahar bu özelliği ile uzun yıllar geleneksel tıpta kullanılmıştır. Aynı zamanda mide bulantısına da iyi geldiği bilinir.

– Yüksek oranda A ve C vitamini içeren yenibahar aynı zamanda kalsiyum da içerir ve böylece kemik gelişiminde de etkili olur. Özellikle çocukların gelişiminde önemli rol oynayabilen yenibahar, köfte gibi besinlere eklenerek çocuklar için daha faydalı hale getirilebilir.

– Yenibaharın, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de etkili olabileceği bilinir. İçeriğinde önemli miktarda demir ve bakır bulunan yenibahar özellikle kış aylarında vücut ısısını arttırıcı etkisi için tercih edilebilir.

– Yenibahar bitkisinin yaprakları ile meyvelerinden buhar yöntemi ile elde edilen yenibahar yağı cilt rahatsızlıklarına karşı oldukça etkilidir Cilt yapısını iyileştiren yenibahar yağının bunun yanı sıra ağrı kesici özelliği de bulunur. Fakat yağın olması gerektiğinden fazla kullanılması cildin tahriş olmasına da neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır.

*Çok faydalı bir baharat olan yenibaharın, aşırı duyarlı kişilerde önemli derecede alerjik reaksiyonlara neden olabileceği bilinmelidir. Ayrıca, uzmanlar ülseri olan kişilerin yenibahar tüketmemesi gerektiğini belirtmişlerdir.

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *

Kalori 263 kcal % 13.2
Karbonhidrat 72.1 g % 24.0
Lif 21.6 g % 86.4
Protein 6.1 g % 12.2
Yağ 8.7 g % 13.4
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 540.0 IU % 10.8
C Vitamini 39.2 mg % 65.3
Potasyum 1044.0 mg % 29.8
Kalsiyum 661.0 mg % 66.1
Demir 7.1 mg % 39.2

Yenibaharlı Çörek

Türk yemek kültüründe dolmaların vazgeçilmez lezzeti olan, köftelerin tamamlayıcısı yenibahar tatlılara da bir o kadar yakışan bir lezzet. Özellikle de kuruyemişlerle bir araya geldiğinde…

Malzemeler
  

  • yarım kilo un
  • 1 paket instant maya
  • 1 adet yumurta
  • 3,5 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • yarım çay bardağı toz şeker
  • 230 ml ılık süt

İç Harcı Malzemeler

  • 1 avuç kuru kayısı
  • 1 avuç kuru üzüm
  • 1 avuç kuru incir
  • 1 avuç çekilmiş ceviz içi
  • 5 tane hurma
  • 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 2 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı  tarçın

Üzeri İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı su
  • 1 limonun suyu
  • 200 gr pudra şekeri

Notlar

Çöreği hazırlamaya önce hamurunu yaparak başlıyoruz. Önce un ile yumurtayı yoğuruyor, diğer taraftan sütün içine şeker ve mayayı ekleyip aktive olmasını sağlıyoruz. Mayalı karışımı da una ekliyor, son olarak yağını da ekleyip yoğuruyoruz. Üzerini nemli bir bezle örtüp sıcak bir yerde ortalama 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
Hamur mayalanırken, kuru yemişleri küçük küçük doğruyoruz. Üzerlerine şeker, yenibahar ve tarçını da ekleyip karıştırıyoruz. Mayalanan hamurun üzerine az un serperek dikdörtgen şeklinde açıyoruz ve zerine eritilmiş tereyağını sürüp hazırladığımız kuru meyveli malzemeyi serpiyoruz. Hamuru rulo şeklinde sarıyor ve iki parmak kalınlığında olacak şekilde dilimliyoruz. Dikdörtgen bir kalıbın tabanına tereyağı sürüyoruz ve hazırladığımız dilimleri yan yana olacak şekilde kalıba diziyoruz. 20 dakika kadar tepside mayalanmaya bırakıyoruz ve önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Çörek pişerken, limon suyu, su ve pudra şekerini karıştırarak basit bir sos hazırlıyor ve fırından çıkartıp soğuttuğumuz çöreklerin üzerine gezdiriyoruz. Afiyet olsun!

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.