Günümüzde, gelişen teknolojiyle birlikte artık hemen her mevsimde istediğimiz meyve çeşidini tüketebilme olanağına sahibiz. Ancak elbette mevsiminde yenen meyvenin tadı da bir başka oluyor. Dalından koparılıp tezgahlara konulan taze meyveler yalnızca daha güzel aromalı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha besleyici ve daha sağlıklıdırlar. Bu açıdan meyveleri özellikle mevsiminde tüketmek önemli.
Taze meyveler, özellikle bol vitamin ve mineral içeriklerinden dolayı; sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen hemen herkesin beslenme programında yer alması gereken besinlerdir. Dengeli ve vücut için gereken her makro-mikro besin ögesini kapsamlı bir şekilde barındıran bir diyet listesi; kişilerin sağlık ve estetik anlamında istedikleri hedefleri gerçekleştirmelerine olanak sağlar.
Ayrıca taze meyvelerin birçoğu bol miktarda diyet lifi içerir. Diyet lifleri, sağlıklı beslenmenin olmazsa olmaz ögelerinden biridir. Özellikle sindirim sisteminde bağırsak hareketlerini düzenlemede, kalp ve dolaşım sistemine yardımcı olma konusunda önemli işlevlere sahip olan diyet lifleri, kişiden kişiye değişiklik gösterse de günlük ortalama 1-2 porsiyon meyve tüketimiyle vücut içerisine yeterli miktarda alınabilir.
Meyvelerin her biri farklı vitamin ve mineral içeriklerine sahip olduğundan, yaz mevsiminde taze meyve tüketiminde çok çeşitli meyveleri tüketmek; doğru bir tercih olacaktır. Böylece vücut için gereken besin ögeleri büyük oranda karşılanabilir.
Yaz mevsiminde özellikle tüketilmesi gereken meyvelerden birkaçı:
- Çilek
Çilek, önemli folik asit kaynaklarından biridir. Zengin folik asit içeriğinin yanı sıra çilek; A ve C vitaminleri, demir, fosfor, potasyum mineralleri bakımından da önemli bir besin kaynağıdır. İçeriğinde bulunan antioksidan özellikteki vitamin ve mineraller sayesinde vücutta serbest oksijen radikallerinin oluşumunun büyük oranda önüne geçer. Bu sayede çok çeşitli hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır. Yüksek polifenol içeriği sayesinde kandaki kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur, kalp ve dolaşım sistemi sağlığına katkıda bulunur. Glisemik indeksi düşük bir meyve olan çilek, aşırıya kaçılmadığı sürece ve doktorun onayı da alınarak şeker hastaları tarafından da tüketilebilir. 100 gram çilek, yaklaşık 32 kalori içerir.
- Karpuz
Karpuz, yaz meyveleri arasında en çok su içerenlerden biri. A vitamini öncülü olan beta karoten ve etkili bir pigment olan likopen yönünden zengin bir içeriğe sahiptir. Özellikle yüksek C vitamini içeriğiyle bilinen karpuz, bunun yanında pek çok antioksidan özellikli vitamin ve minerale de ev sahipliği yapar. Bol miktarda potasyum içeriği, karpuzun kalp fonksiyonlarına olumlu katkıda bulunmasına yardımcı olur. Yaklaşık 350 gr ağırlığında bir orta dilim karpuz, 105 kalori bulundurur.
- Kavun
Karpuzdan bahsedip de kavundan söz etmemek olmaz. Sarı meyveler grubuna dahil olan kavun; A ve C vitaminlerinin yanı sıra yüksek oranda potasyum içerir. Bol vitamin ve mineral içeriği sayesinde, hücre yenilenmesine ve bu sayede yaraların iyileşmesine katkı sağlar. Düzenli bir şekilde yeterli miktarda kavun tüketimi, cilt dokusunun gençleşmesine yardımcıdır. Aynı zamanda kalp ve dolaşım sistemini fonksiyonel olarak destekleyen kavun, güçlü idrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttaki ödemin atılmasını sağlar. 270 gr ağırlığındaki orta bir dilim kavunda yaklaşık 76 kalori bulunur.
- Kayısı
Gelelim Malatya’yla özdeşlemiş bir yaz meyvesi olan kayısıya… Diyet lifi içeriği bakımından son derece zengin bir meyve olan kayısı, bu sayede bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığın engellenmesine yardımcı olur. Bunun yanında bol miktarda içerdiği A vitamini ve beta karoten, kayısının göz fonksiyonlarını desteklemesine önemli bir rol oynar. Dahası C vitamini ve potasyum bakımından da önemli bir besin kaynağı olan kayısı, serbest radikallerin meydana gelmesini belirli ölçüde engeller. 4 adet orta boy kayısıdan oluşan bir porsiyon, 58 kalori içerir.
- Kiraz
Kiraz; A ve C vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir bakımından önemli bir içeriğe sahiptir. Zengin mineral ve vitamin içeriği sayesinde immün sistemin daha güçlü bir hale getirilmesinde etkili olur. İçerdiği kuarsetin isimli madde sayesinde kiraz; bağışıklık sistemine katkı sağlar. Ayrıca kirazın da ödem sökücü etkisi mevcuttur. 4 avuç kiraz içeren bir porsiyon, 126 kalori enerji barındırır.
- Üzüm
Üzüm, diyet lifleri bakımından en zengin meyveler arasında sayılabilir. Bunun yanı sıra zengin C vitamini ve potasyum içerikleriyle de ön plana çıkar. Kırmızı üzümün kabuğunda bulunan resveratrol isimli madde, son derece güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Zengin lif içeriği, üzümün sindirim sistemi üzerinde düzenleyici bir görev görmesine yardımcı olur. Ancak glukoz içeriği de bir o kadar yüksek bir meyve olduğundan, tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Yaklaşık üç avuç üzümden meydana gelen bir porsiyon, 104 kalori içerir.
- Ananas
Ananas, oldukça zengin bir diyet lifi kaynağıdır. Tropikal meyveler grubuna dahil olan ananas, başta C vitamini olmak üzere çeşitli mikro besin ögelerini bünyesinde barındırır. Ayrıca içeriğinde yer alan “bromelain” enzimi sayesinde vücutta yer alan proteinlerin kullanım alanında daha etkin rol almalarını, yara iyileşmesinin hızlanmasını, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. İki orta boydaki dilimden meydana gelen bir porsiyon ananasta, yaklaşık 80 kalori bulunur.
Yaz Meyveleri
Yazın gelmesiyle ortaya çıkan meyveler ve meyvelerin faydaları hakkında bilgi alın.