Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Bahar Alerjisine Karşı Doğal Çözümler

3 Dakika

Bahar ayları geldi ve beraberinde çoğumuz için daha keyifli günleri getirdi ancak birçokları için bu, alerji mevsiminin başladığı anlamına geliyor. Ne yazık ki bu grup için mevsim değişikliği burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve kaşıntılı, sulanan gözler anlamına geliyor. Bu grubun bir parçasıysanız muhtemelen alerji mevsimini haftalarca hasta hissetmeden nasıl geçireceğinizi merak ediyorsunuzdur.

Bazen “saman nezlesi” olarak adlandırılan mevsimsel alerjiler, mantarlar, otlar, ağaçlar ve diğer bitkiler tarafından atmosfere salınan sporlara veya polenlere maruz kalmaktan kaynaklanır. Bu bitki materyali, vücudunuzun bağışıklık sistemi tarafından istilacı bir protein ile karıştırılarak histamin gibi kimyasalların üretimine yol açar. Histamin, istilacıya saldırmaya veya dışarı atmaya çalışır ve bu, rahatsız edici semptomlara neden olur. Mevsimsel alerji yaşayanlar, kolayca sindiremedikleri bazı yiyeceklere karşı da toleranssızdırlar. Yetersiz sindirilen yiyecekler genellikle solunum yollarına geri dönerek yukarıda belirtilen alerji semptomlarının çoğuna yol açar.

Elbette alabileceğiniz alerji ilaçları olsa da bu ilaçların üretkenlik için iyi olmayan uykunuzu getirmek de dahil olmak üzere birçok yan etkisi var. Mevsimsel alerjiler genellikle antihistaminikler ile semptomların azaltılmasıyla tedavi edilir. Bu ilaçlar alerjileri çözmez ve hafif bağımlılık, dehidrasyon, baş ağrısı, ağız kuruluğu, uyuşukluk, sindirim sorunları gibi birçok yan etkiyle uğraşmanıza neden olur. Alerjilerin temel nedenini ve bunun yerine bağışıklık sisteminin nasıl güçlendirileceğini ele almak daha etkili olabilir. İşte mevsimsel alerji semptomlarını gidermek için en iyi doğal yöntemler…

Evinizi Temizleyin

Bu, alerjisi olan herkes için bir zorunluluktur ; evinizi gerçekten temizleyin! Mevsimsel alerjiler doğadaki değişikliklerle bağlantılıdır, bu nedenle alerjiye neden olan polenleri dışarıdan evinize kadar takip ediyor olma ihtimaliniz çok yüksektir. Dışarıdan kaçtığınızı düşünseniz bile, muhtemelen sinüslerinize zarar vermek ve mukus zarlarınıza yapışmak için içeri girdiler. Hangi bitkiye alerjiniz olursa olsun, muhtemelen evinizdeki tozun bir parçası haline gelmiştir, belki halınıza veya kumaşlarınıza hapsolmuş, ayakkabılarınızdan, giysilerinizden, evcil hayvanlarınızdan ve açık pencerelerden iç mekanda yer edinmiştir. Alerji mevsimini on kutu mendil kullanmadan atlatmak için evinizi normalden daha sık temizlemeyi unutmayın. Her şeyin tozunu alın, her şeyi süpürün, her şeyi yıkayın – daha sonra kendinize teşekkür edeceksiniz.

Uçucu Yağlar Koklayın

Uçucu yağlar, alerji mevsiminde burun pasajlarınızı açmanın harika bir yolu olabilir. En sevdiğiniz uçucu yağlardan herhangi biri işe yarayacaktır, ancak mentol bazlı olanlar sinüslerinizi temizlemede en iyi sonucu verecektir. Birkaç şişe saf nane ve okaliptüs yağı alın ve gün boyunca koklayın. Sadece kapağı çevirerek yağın kokusunu alabilir veya kokunun odayı doldurması için bir uçucu yağ difüzörü alabilirsiniz, bileğinize birkaç damla damlatın, banyonuza birkaç damla ekleyin, hatta çayınıza biraz ekleyin. Bir süre sonra daha rahat nefes alacaksınız ve sinüsleriniz kısa sürede temizlenecek.

Akupunkturu Deneyin

Akupunktur geleneksel Çin tıbbının bir parçasıdır ve alerji ve kronik ağrı gibi sağlık sorunlarına yardımcı olduğu söylenmektedir. Bazıları bu tıbba inanmasa da, aslında bilim tarafından büyük ölçüde desteklenmektedir. Bir akupunktur uzmanını ziyaret edin ve sahip olduğunuz alerji semptomlarını tartışın. Akupunktur, burun akıntısı, kaşıntılı gözler, tıkalı sinüsler ve daha fazlası gibi alerji semptomlarını doğal olarak hafifletmek için kullanılabilir.

Öksürük Otu Kullanın

Öksürük otu, en iyi ıslak bataklıkta, nemli orman toprağında veya nehir kenarlarında yetiştirilir. Özü ise bitkinin yaprağından, köklerinden veya soğanından alınır. Spazmları ve iltihabı azaltmaya yardımcı olan petasin ve isopetasin adlı iki kimyasal içerir. Öksürük otunun faydaları olarak düşünülen her şey aslında bu kimyasalların etkisidir.

Hastalıkları tedavi etmek için bu otun kullanımı, veba ile savaşmak için kullanıldığında Orta Çağ’a kadar izlenebilir. Yüzyıllar boyunca, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi durumu tedavi etmek için kullanılmıştır:

  • Yaralar
  • Öksürük
  • Astım
  • Baş Ağrısı
  • Saman Nezlesi Gibi Alerjiler
  • Mide Bulantısı
  • İdrar Yolu Enfeksiyonları

Turunçgilleri Diyetinize Ekleyin

C vitamini, biyoflavonoidler ve antioksidanlar bakımından yüksek olan turunçgiller (özellikle limonlar) bağışıklık tepkisini artırmak ve mevsimsel alerji semptomlarını önlemek için son derece etkilidir.

Bu, daha küçük, daha sık dozlarda en iyi sonucu veren ilaçlardan bir diğeridir. Bir salata sosu için zeytinyağına bir miktar limon suyu ekleyin veya düzenli bağışıklık desteği ve semptomları hafifletmek için günde birkaç kez bir bardak suya limon ve elma sirkesi ekleyin. Portakal veya başka meyve suyu içmek yerine küçük bir portakal tüketin. Narenciye meyvesini yemek, meyve suyunu içmeye kıyasla bağışıklık sistemi için önemli ölçüde daha faydalıdır.

 

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.