Tüm dünyada salgın hastalığın yaşandığı bu dönemde temizliğin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Sadece Covid-19 değil tüm hastalıklardan korunmak için temizlik anahtar bir kelimedir. Hayatımızı şekillendiren bir diğer alışkanlığımızda beslenme alışkanlığıdır. Sağlıklı beslenmek için çalışırken besin maddelerinin hazırlandığı ortam olan mutfak temizliği de ayrı bir önem kazanır. Temizlik bu kadar önemli iken temizlikte kullanılan malzemelerde bir o kadar önemlidir. El temizliği gibi mutfak temizliğinde de doğal malzemelerin kullanılması çok önemli
Günümüzde sadece temizlikte değil yaşamın birçok alanında hayatımızı kolaylaştıran kimyasallar kullanılır. Ancak şu unutulmamalıdır ki kimyasal maddeler her ne kadar hayatımızı kolaylaştırsalar da solunum yolu ile, gıda yolu ile, cilt yolu ile aldığımız bu maddelerin bazıları bedenimize zarar verebilir. Üstelik devamlı kullanımda vücutta birikerek bu zararlı etkilerini artırırlar. O nedenle kullandığımız tüm malzemeler gibi temizlik malzemelerinin de doğal içerikleri olmasına özen göstermek sağlığımız için koruyucu bir etki yaratacaktır. Üstelik bu kimyasal malzemeler sadece bizim değil aynı zamanda yaşadığımız çevrenin de sağlığını olumsuz etkiler. Bu nedenle kullanılabilecek doğal temizlik maddelerini tercih ederek hem vücudumuzun hem de çevremizin sağlığını korumak mümkündür.
TEMİZLİK İÇİN KULLANILABİLECEK DOĞAL MALZEMELER
Sirke, limon, kabartma tozu, nişasta, arap sabunu, limon tuzu, boraks, çamaşır sodası, esansiyel olarak üretilen karanfil, hindistan cevizi, lavanta gibi yağlar rahatlıkla mutfak temizliğinde kullanılabilir.
Sirke: En eski ve etkin temizlik malzemeleri arasında yer alır. Asit yapıda olması nedeni ile yağ ve leke çıkarma gücü vardır. Kötü kokuları da bertaraf eder.
Nişasta: İyi bir su emici olan nişasta suyla karıştırılarak elde edilen karışım lekeler için kullanılabilir. Bu nedenle nişasta cam, çatal, kaşık, halı temizliğinde kullanılabilir.
Kabartma tozu: Özellikle mutfakta, banyoda temizlik için leke çıkarmak için kullanılabilir. Kokuyu emdiği için kötü kokuları da giderir.
Limon: Yine güçlü bir asit olan limon yağ ve lekelerle savaşta yardımcıdır. Aynı zamanda küf sorunu ile de başa çıkabilen bir asittir.
Boraks: Doğada bulunan bir mineraldir. Bor, su, oksijen ve sodyumdan oluşur. Mutfak su giderlerini açmakta, küfleri temizlemekte, kötü koku ve lekelerle mücadelede oldukça etkilidir.
MUTFAK TEMİZLİĞİ İÇİN DOĞAL MALZEMELERDEN OLUŞAN TEMİZLEYİCİ TARİFLERİ
YÜZEY TEMİZLEYİCİ
Yüzey temizleyici olarak hazırlanacak bu sıvı karışım uygun koşullarda saklanıp daha sonra da kullanılabilir. Özellikle her çeşit yiyeceğin hazırlandığı mutfak tezgahları için oldukça etkilidir.
Malzemeler
-2 yemek kaşığı kadar sirke
-1 çay kaşığı kadar karbonat
-Yarım çay kaşığı kadar zeytin yağından yapılmış sabun
-10-12 damla kadar esansiyel yağ
-Ilık su
Su ve yağ dışındaki tüm malzemeler püskürtme mekanizması olan bir şişeye koyulur. İyice çalkalanır. Kısa bir süre bekletildikten sonra şişenin alabildiği kadar ılık su ilave edilir. Tekrar çalkalanır. Bir süre dinlendirilen karışımın içine koku vermesi için tercih edilen esansiyel yağ eklenir. Artık doğal yüzey temizleyiciniz mutfakta kullanım için hazır hale gelmiştir.
MİKRODALGA FIRIN TEMİZLEYİCİ
Günlük hayatımıza son dönemde giren ve işimizi çok hızlandırıp, kolaylaştıran mikrodalga fırınların temizliği oldukça zordur. Fırında ısıtma ya da pişirme esnasında fırın çeperlerine sıçrayan yağları temizlemek sabır gerektirir.
Malzemeler
-1 limon
-1 yemek kaşığı kadar beyaz sirke
-1 su bardağı kadar su
Cam bir kaseye su ve sirke koyularak karıştırılır. Karışımın içine limon sıkılır ve limonun posası da içine atılır. Cam kase mikrodalga fırına koyulur. Fırın yaklaşık 3 dakika yüksek ısıda çalıştırılır. Yaklaşık 4-5 dakika fırının kapağı açılmadan beklenir. Daha sonra kase fırından alınır ve fırının iç yüzeyleri süngerle temizlenir.
BULAŞIK DETERJANI
Elde bulaşık yıkamak için kullanılabilir.
Malzemeler
-1 bardak sıcak su
-1 bardak zeytinyağlı sabun tozu
-1 yemek kaşığı karbonat
-1 yemek kaşığı boraks
Tüm malzeme karıştırılır ve jel kıvamına gelince kullanılabilir.
BULAŞIK MAKİNASI DETERJANI
Yine hayat kurtaran ve evlerde çok sık kullanılan bir makina olan bulaşık makinaları tüm yemek kirlerini temizlediği ve yemeklerin servis edildiği malzeme ile direk temas ettiği için kullanılan temizlik malzemeleri oldukça önemlidir. Bulaşık makinalarından çıkan tabak, çatal, kaşık gibi malzemelerin üzerinde temizlik maddelerinin artıklarının kalmaması gereklidir. Kullanımda olan deterjan içerikleri incelendiğinde bu maddelerle temas eden mutfak malzemelerini kullanmak riskli mi sorusu doğal olarak akla gelir.
Malzemeler
-Yarım su bardağı kadar karbonat
-Yarım su bardağı kadar deniz tuzu
-Yaklaşık bir buçuk kadar bardak limon tuzu
-Yaklaşık bir buçuk bardak kadar çamaşır sodası
Tüm malzemeler karıştırılır. Bu karışım birkaç saat ağzı açık bırakılarak havalandırılır. Eğer istenirse koku vermesi için esansiyel yağ eklenebilir. Kapalı bir kutuda saklanan karışım her yıkama da yaklaşık 1-1.5 kaşık olarak kullanılır.
Bir başka tarifte
-Çeyrek bardak deniz tuzu
-2 yemek kaşığı limon tuzu
-1 bardak boraks
-Yarım çay bardağı limon suyu ile hazırlanabilir.
LAVABO VE OCAK TEMİZLEYİCİ
Malzemeler
-Bir su bardağının üçte biri kadar karbonat
-Ilık su
Bir kaseye koyulan karbonat kremsi bir kıvam alana kadar ılık su ile sulandırılır. Hazırlanan kremsi karışım ile lavabo ve ocaklar temizlenebilir. Her kullanımda taze hazırlanırsa karışımın kuruması da önlenmiş olur.
MUTFAKTA DOĞAL TEMİZLİK MALZEMELERİ KULLANIMI
Doğal temizlik malzemelerine ve kullanım alanlarına göz atın.