Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

TOZ ALERJİSİNE KARŞI NE YAPILABİLİR?

3 Dakika

ALERJİ NEDİR?

İnsan vücudunun gün içinde maruz kaldığı birçok madde bulunmaktadır. Bu maddelerin içinde normal koşullarda insan vücuduna zararlı olmadığı bilinen bazı maddeler bağışıklık sistemini uyarmakta ve reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bu maddeler alerjik maddeler olarak adlandırılırlar. Alerji bulaşıcı bir hastalık ya da enfeksiyon hastalığı değildir. Ancak etkilediği bölgeye bağlı olarak solunum sisteminde, ciltte, sindirim sisteminde klinik bulguların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Alerji çocukluktan itibaren hayat kalitesini düşürmektedir.

Alerji yapan maddeler sıklıkla hayvan tüyleri, ev tozları, bitki polenleri, gıda maddeleri, mantar veya küflere ait sporlar, çeşitli hayvan zehirleri (arı vb.), ilaçlar, çeşitli metaller olabilir.

Alerji için bazı koşullar risk faktörüdür. Ailede başka bireylerde alerji öyküsü olması, çocuk ve genç erişkin yaş grubunda olmak, erken yaşlarda alerjen maddeye yüksek miktarda maruz kalmak alerji görülme riskini artırır.

Bu maddelerin içinde günlük hayatta en sık karşılaşılan maddelerden biri olan toz alerjisine karşı ne yapabiliriz birlikte bakalım.

Günlük hayatta ev ya da iş yaşamında sık karşılaşılan bazı maddelerin tozları alerjiye neden olabilir. En sık karşılaşılan tozlar ev tozları, un, pamuk, keten, ağaç ürünü, hayvan küspesi ya da küflenmiş hayvan yemlerindeki organik tozlardır.

Toz alerjisi genellikle ortamda bulunan toz ve tüylere karşı kişilerin vücudunun tepki vermesi ile oluşur. Toz alerjisine ait belirtiler günlük yaşamdaki nezle ile benzerlik gösterir. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun içinde kaşıntı hissi, gözlerde sulanma, hapşırma en sık görülen klinik belirtilerdir. Daha ağır durumlarda nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste ağrıya da yol açabilir.

Toz alerjisine karşı evde yapılacak bazı düzenlemelerle yaşanan sıkıntılar azaltılabilir.

-Alerjiye yol açabileceğinden ya da var olan şikayetleri artırabileceğinden ev içinde tütün mamullerinin tüketilmesi kesinlikle önlenmelidir. Son yıllarda yapılan çalışmalar sigara içilen odalar havalandırılsa bile eşyaların üzerinde kalan zararlı atıkların bile çeşitli şikayetler yaratabileceğini gösterir. Bu nedenle ev içinde özellikle çocukların bulunduğu ortamlarda sigara içilmesinin mutlaka engellenmesi gerekmektedir. Kişi kendisi içmese bile evin içinde içilen sigara ne yazık ki zararlı olabilir.

-Ev içinde kullanılan ve özellikle cilde doğrudan temas eden malzemelerin çarşaf, yastık kılıfı gibi en az haftada bir değiştirilmesi, toz miktarı yüksek yünlü malzemelerin tercih edilmemesi önerilir. Bu malzemelerin en az 55-60 derece sıcaklıkta yıkanabilen kumaşlardan seçilmesi önerilir.

-Eğer evde beslenen bir hayvan varsa hayvana ait atıkları hızlıca bertaraf edebilmek için özen gösterilmelidir. Hayvana ait tüm sağlık kontrolleri eksiksiz yapılmalıdır.

-Eğer ev ortamı nem oranı yüksek bir ortam ise küf oluşumu için risk teşkil eder. Bu nedenle evin iyi havalandırılması, evin düzenli olarak temizlenmesi varsa böcekler için ilaçlama yapılması şarttır. Ev temizliğinin en az haftada bir kez yüksek emiş gücü olan tercihen Hepa filtresi içeren bir süpürge ile yapılması önerilir.

-Özellikle uyunan odada toz tutma kapasitesi yüksek eşyaların bulunmasından kaçınılmalıdır. Odada bitki bulundurulmamalıdır.

-Yaşam alanlarındaki eşyalar toz tutmayan kumaşlardan tercih edilmelidir.

-Kıyafet seçiminde yine toz tutan kumaşlar tercih edilmeden seçimler yapılmalıdır.

-Çocuklar için oyuncak seçimi yapılırken pelüş oyuncaklardan uzak durulmalıdır.

-Ev içindeki toz düzenli olarak temizlenmelidir. Tozu temizlemek için kuru malzemeler yerine nemli paspas kullanılması uygundur. Böylece tozun havaya karışarak tekrar zemine çökmesi önlenmiş olur.

-Ev içi mümkün olan az eşya ile toplu tutulmalıdır. Özellikle uyunan alanda kitap, dergi, süs eşyaları bulundurulmamalıdır. Yatak odalarında kalın toz tutan perdelerden uzak durulmalıdır. Döşemesi toz tutan kumaştan olan eşyalar kullanılmamalıdır.

-Ev içinde mümkün olduğunca halı kullanılmamalı özellikle uyunan alanlarda tüm zemini kaplayan halılardan kaçınılmalıdır.

Tozlara karşı gelişmiş olan alerjinin tedavisindeki en önemli aşama mümkün olduğunca tozdan uzak kalınmasıdır. Ancak tozu tamamen bertaraf etmek mümkün olmadığı için bahsedilen tüm önlemler alındığı halde hala rahatsız edici boyutta şikayetler varsa mutlaka bir doktora başvurulması gereklidir. Eğer uygunsa doktor tarafından ilaç tedavisi başlanacaktır. Tedavide antihistaminik denilen alerjiye yönelik ilaçlarla burun tıkanıklığını gidermeye yönelik dekonjestan ilaçlar tercih edilir. Daha ağır hastalarda stereoidler ya da immün terapi kullanılabilir. Şikayetleri rahatlatmak için bazı doğal ve basit önlemler rahatlamaya yardımcı olabilir.

-Gün içinde karşılaşılan toz ve diğer alerjenlerden temizlenebilmek için eller, kollar ve yüz sık sık yıkanmalıdır. Düzenli olarak tüm vücut temizlenmelidir.

-Burun tıkanıklığını gidermek için tuzlu su ile burun temizliği önerilir. Günde 3- 4 kez tekrarlanabilir.

-Burun tıkanıklığını gidermenin bir diğer yolu da yapılacak buhar banyoları olabilir. Büyük bir kaseye koyulan kaynamış suyun buharı solunarak rahatlama sağlanabilir.

-Nane çayı da toz alerjisini hafifletmek için kullanılabilir. Nane içeriğindeki ödem çözücü ve mikrop öldürücü özelliği ile belirtileri azaltmaya yardımcı olur.

-Elma sirkesi son dönemde gündemdedir. Günde bir kaşık içilmesinin alerji semptomlarını azaltabileceği yönünde çalışmalar vardır.

-Aynı şekilde günde 1 çay kaşığı bal tüketilmesi de toz alerjisini rahatlatır.

-Yeşil çay alerji için önerilen içecekler arasında yer alır. Günde bir fincan tüketilebilir.

Önemsenmediği takdirde günlük hayat kalitesini çocukluktan başlayarak oldukça önemli ölçüde etkiyen toz alerjisi sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur.

Toz Alerjisine Karşı Neler Yapılabilir?

Alerji çocukluktan itibaren hayat kalitesini düşürmektedir. Toz alerjisine kadar yapabileceklerinize göz atın.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.