Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Horlamayı Durduran Çözümler

3 Dakika

Horlamaya Karşı Doğal Çözümler

Son araştırmalara göre yetişkinlerin yüzde 45’i belirli dönemlerde horluyor. Horlayan insanların yüzde 75’inde uyku apnesi bulunuyor ve bu durum, kalp hastalıkları riskini artırıyor. Bu gürültülü gece sorununun nedeni ne peki?

Uyuduğumuzda boyun kaslarımız gevşer. Bu, üst solunum yolunuzun, yani burun ve boğazınızın, akciğerlere yeterli havanın gitmesi için çok daralmasına neden olur. Bu olduğunda, çevredeki doku titreşir ve horlama olarak tanıdığımız seslerle sonuçlanır. Hava yolunuz ne kadar daralırsa, titreşim o kadar büyük ve horlama o kadar yüksek olur.

Horlama, arkadaşlarınıza veya eşinize rahatsızlık vermenin yanı sıra, nasıl uyuduğunuzu da etkiler. Uyku kalitenizi düşürür, uyku apnesine neden olabilir veya kronik uyku yoksunluğuna yol açabilir. Hiç sabahları yorgun, huysuz ve iyi bir gece uykusu çekmiş gibi hissetmediğiniz halde uyandınız mı? Sebebi horlama olabilir.

İstatistiklere göre, her 3 erkekten 1’i ve her 4 kadından 1’i her gece horluyor. Horlama başta uyku apnesi olmak üzere birçok nedenle gerçekleşebilir ve aşırı kilolu olmak bunlardan biridir. Hafif ve ara sıra horlayan biriyseniz, sorun değil. Ancak uzun süreli solunum durmalarıyla birlikte horlama, çoğunlukla kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkilidir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.

Uyku apnesi, horlamaya neden olan başka bir durumdur. Uyku apnesi, kişinin solunumunun tekrar tekrar durduğu ve başladığı ciddi bir uyku bozukluğudur. Horluyorsanız ve tam bir gece uykusundan sonra bile yorgun hissediyorsanız, uyku apnesinden mustarip olabilirsiniz. Verilere göre, dünya çapında 100 milyondan fazla insan uyku apnesinden mustarip.

Rahatsız edici olmayacak şekilde horluyorsanız, piyasada bulunan garip aletleri denemek veya rahatsız edici maskeler takmak yerine, doğal yöntemleri deneyebilirsiniz.

Zencefil ve Bal Çayı

Zencefil, mide rahatsızlığı, kilo kaybı, kalp problemlerinden yaygın öksürük ve soğuk algınlığına kadar neredeyse her şeyi tedavi edebilen bir süper besindir. Zencefil, iltihap önleyici ve antibakteriyel bir madde olarak işlev görür ve tükürük salgısını artırır, bu da boğazı rahatlatır ve horlamadan kurtulmayı sağlar. Günde iki kez zencefil ve bal çayı içmek horlama probleminden kurtulmak için birebirdir.

Kilo Vermek

Fazla kilolu kişilerin horlama olasılığı, olmayanlara göre iki kat daha fazladır. Fazla kilolu kişilerin boyunlarında fazladan yağ taşımaları solunum yollarını daraltarak horlamalarına neden olur. Bu yüzden birkaç kilo verin ve horlamaktan kurtulun. Diyetinizi değiştirmek, biraz egzersiz yapmak ve yeterince uyumak kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Uyku Pozisyonunu Değiştirmek

Sırt üstü uyumak, solunum yollarınızın tıkanmasına veya daralmasına neden olabilir. Sırt üstü uyurken horladığınızı fark ederseniz, uyku pozisyonunuzu değiştirmenin zamanı gelmiştir. Genellikle yan yatarak uyumanız önerilir. Eski alışkanlıklar zor ölür, bu yüzden büyük ihtimalle uykuya daldıkça tekrar sırt üstü dönersiniz. Bu durumu çözmek için bir vücut yastığına yatırım yapın. Vücut yastığı, yana dönerek uyumaya devam etmenize yardımcı olacaktır.

Kendi Horlama Düzenini Öğrenmek

Tüm değişim bilgiyle başlar. Uyku döngüsü horlama düzeninizi takip etmenize yardımcı olur. Ne zaman ve nerede horladığınızın yanı sıra daha fazla horlamanıza neyin neden olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek, bir değişiklik yapmaya çalışmanın ilk adımıdır.

Sigarayı ve Alkolü Bırakmak

Özellikle yatmadan önce düzenli olarak alkol alıyorsanız, horlamanızın nedeni bu olabilir. Yatmadan birkaç saat önce alkol almak boğaz kaslarınızı gevşeterek horlamanıza neden olur. Düzenli sigara içenlerin de horlaması muhtemeldir. Sigara içmek boğaz dokularınızı tahriş ederek iltihaplanmaya neden olur ve bu da horlamaya neden olur.

Daha Fazla Su İçmek

Dehidrasyon, burnunuzda horlamanıza neden olabilecek mukus oluşumuna yol açar. Erkekler için yaklaşık 3,7 litre, kadınlar için yaklaşık 2,7 litre su içilmesi tavsiye edilir.
Hava Nemlendiricisi Kullanmak

Kuru hava, horlamanızın ana nedeni olmasa da, kesinlikle onu kötüleştirebilir. Bu yüzden odanızdaki havayı güzel ve nemli tutmak için nemlendirici alın. Havadaki eklenen nem boğazınızı rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Gürültülü titreşimlere neden olmadan havanın içeri ve dışarı akmasını kolaylaştırır.

Diyetinizi İncelemek

Süt ve glüten ürünleri, burnunuzdaki ve boğazınızdaki dokuların iltihaplanmasına neden olan ürünlerdir. Her gün içtiğiniz o nefis çikolatalı sütü tamamen kesmek zorunda değilsiniz. Bunun yerine sade çay içeceğiniz günleri seçin ve yatmadan hemen önce içmeyin.

Buhar Banyosu

Yatağa gitmeden hemen önce solunum yollarınızı açmak için bir yüz buhar kabı kullanın. Bu, özellikle horlamanızın nedeni soğuk algınlığı veya alerjiden kaynaklanan tıkalı bir burunsa işe yarar. Öncelikle geniş bir kaba sıcak su doldurun. Ardından, başınızı üzerine bırakın. Buharın işini yapmasına yetecek kadar yaklaşın. Nemi hapsetmek için başınızın üzerine bir havlu örtün. Ilık bir banyo veya sıcak bir duş almak da aynı etkilere sahiptir.

Yeterince Uyumak
Yorgunluk boğaz ve dil kaslarınızı gevşeterek horlamanıza neden olabilir. Her gece 7 ila 9 saat uyumak önemlidir. İronik olarak, uyku hapları ve yatıştırıcılar da boğaz ve dil kaslarınız üzerinde aynı etkiye sahiptir. Bu nedenle, uyumakta zorluk çekiyorsanız, bu haplara ulaşmadan önce bazı doğal yöntemleri keşfetmek isteyebilirsiniz.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.