Sağlıklı beslenme henüz anne karnında başlayan ve yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Kişinin bedensel, ruhsal ve zihinsel sağlığı üzerinde büyük etkisi olan beslenme alışkanlıklarında tuz kullanımı, çocuklar söz konusu olduğunda ailelerin hassasiyet göstermesi gereken bir noktadır. Bedenimiz için vazgeçilmez bir mineral olan tuz, sinir sistemi, kas hareketlerinin sağlıklı yapılabilmesi için gereken sıvı elektrolit dengesini sağlar. Bir yaşa kadarki bebeklerin alması gereken günlük tuz miktarı 1 gramdır. Bu miktarı anne sütünden ya da mama ile besleniyorlarsa mamadan aldıkları için ilave tuz kullanımı kesinlikle önerilmez. Bebek beslenmesinde tuza olması gerekenden fazla yer verilmesi özellikle böbrekler için fazladan yük oluşturacak ve bazı rahatsızlıklara yol açacaktır. Aynı zamanda erken dönemde fazla tuz alımı ileriki yaşlarda tansiyon problemleri ortaya çıkarabilir.
Bebekler ek gıdaya geçtiğinde beslenme alışkanlıkları değişir. Büyüme ile birlikte bedensel ihtiyaçlar da farklılaşma gösterir. Bebeklik döneminde henüz damak tadı oturmamıştır ve tuz, tadı bilinen bir madde değildir. Dolayısıyla iştahsız bebeğe yemek yedirmek için tuz ilave etmek, bebek beslenmesinde yapılabilecek en büyük hatalardan biri olacaktır. Bebeğin ileriki yıllarda devam ettireceği beslenme alışkanlıkları, lezzet eğilimi ve gıda tercihleri ilk 2-3 yıllık zaman diliminde oluştuğu için bu yaşlarda alacağı ve alışacağı gıdalar aslında hayati önem arz etmektedir diyebiliriz.
Bir yaşını aşmış ve ek gıdaya geçmiş bebekler için de fazladan tuz kullanımı uzmanlar tarafından önerilmez. Beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken hususları maddeler halinde belirtmek gerekirse;
1- Bebeğin ilk yılında asla ilave tuz kullanmayın.
2- Bir yaşını geçmiş bebeklere kendi yemeğinizin suyundan vermeyin. Sizin için etkili olmayacak tuz miktarı onun için oldukça fazla olabilir.
3- Katkılı ve koruyucu madde içeren gıdalardan uzak tutun.
4- Şarküteri ürünleri yemesine izin vermeyin
5- Bazı peynirler, turşu, kraker gibi tuz oranı yüksek olabilecek gıdalardan uzak tutun.
6- Hafif baharatlar, nane, fesleğen gibi aromatik bitkileri lezzet artırıcı olarak tuz yerine kullanın.
7- Taze sebze ve meyve, haftada 3-4 kez kurubaklagil yemesini sağlayın.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yetişkinler için günde 1 tatlı kaşığı (5 Gr. kadar) tuz yeterli olmaktadır. Bu miktar 2-15 yaş arası dönemde çok daha az olmalıdır (bir çay bardağının 4’te 1’i kadar). Ayrıca kullanılan tuzun iyotlu olması gerekir. İyot, tiroid hormonu başta olmak üzere pek çok hormonun üretiminde rol oynayan ve vücudun enerji dengesini sağlamada etkisi olan temel elementlerden biridir. İyot yetersizliği ciddi sağlık sorunları doğurabilmektedir.