Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Lekesiz Cildin Sırrı: Pantotenik Asit!

3 Dakika

Kusursuz bir cilt isteyenler dikkat! Aradığınız formülün ipucu pantotenik asit yani B5 vitamininde olabilir.

B5 vitamini (Pantotenik Asit) Nedir?
Pantotenik asit olarak da bilinen B5 vitamini, hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklı besinlerde bulunduğu için Yunancada her yer anlamında gelen “pantos” sözcüğünden türemiş bir B vitamini çeşidi. Karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besinlerin metabolizmasında önemli bir role sahiptir. Eksikliğinde bazı belirtiler görülebildiği gibi ihtiyaçtan fazla alımı durumunda da sindirim sisteminde rahatsız edici bazı bozukluklara sebep olabilir.

B5 vitamini ne işe yarar? Yararları nelerdir?

Pantotenik asit, cilt dokusuna olan faydalarının yanı sıra vücudun bağışıklığının sağlanmasında da önemli faydalara sahip. Yaraların iyileşmesinde, antikor üretimini sağlayarak enfeksiyonlara karşı savaşmada, ameliyat sonrası oluşabilecek şokları önlemede, yüksek kan kolesterolü ve trigliserid düzeylerini düşürmede, bazı antibiyotik ilaçların toksik etkilerini azaltmada B5 vitamininin görevi büyük.
Ayrıca B5 vitamini; steroid hormonların ve D vitaminin sentezinde de rol alarak vücudun olağan metabolizmasının sürdürülmesine yardımcıdır. Bütün bu etkileri sayesinde pantotenik asit, metabolizmayla birlikte bağışıklık sisteminin de güçlü ve canlı tutulmasında kilit rol oynar.
Pantotenik Asit Cilde Faydaları
B5 vitamini, cildin bakım ve onarım süreçlerinde destek görevini sağlar. Dokuları onarma ve yenilemedeki kapasitesi, pantotenik asidin cilt dokusunun sağlıklı ve ışıltılı bir görünüm elde etmesinde yardımcıdır. Cildi her türlü olumsuz etkene karşı koruyan cilt bariyerini sağlamlaştırır, böylece cildin korunmasında büyük rol oynar. Yüksek nemlendirici özelliği sayesinde hassas ve kuru ciltleri de sağlıklı bir yapıya kavuşturur.

Pantotenik asit ayrıca ciltte bulunan glutatyon oranını artırıcı etkiye sahiptir. Glutatyonun cildi çevresel olumsuz etkilerden koruma özelliği bu sayede daha da öne çıkar ve ciltte meydana gelen kırışıklık gibi yaşlılık etkileri ortadan kaldırılır.
Cilt dokusundaki yağ oluşumu bu vitamin sayesinde azaltılır, bu sayede sivilce oluşumlarının önüne geçilmiş olur. Aynı zamanda egzamaya karşı savaşta da son derece etkilidir.
Cilde faydaları saymakla bitmeyen pantotenik asit, bütün bu faydalı özellikleri sayesinde kozmetik sektöründe de oldukça yaygın bir kullanım alanın sahip.
Pantotenik asit eksikliği belirtileri nelerdir?
Pantotenik asit veya B5 vitamini insan vücudundaki bağırsak florasında yaşayan bakteriler tarafından sentezlenir. Bu sebeple pantotenik asidin aşırı eksikliği sık görülen bir durum değildir, ancak cilt dokusunun ve diğer dokuların desteklenmesi için yeteri kadar B5 vitamini alımı diyet sayesinde garanti altına alınmış olur.
B5 vitamini eksikliğinde ciltte ve vücudun diğer dokularında bazı belirtiler meydana gelebilir ve bu belirtiler kişileri rahatsız edebilir. Bu vitaminin eksikliğinde; kaslarda kramp meydana gelmesi, Burning Foot sendromu veya bilinen adıyla yanan ayaklar durumu, mide bulantısı, kusma, halsizlik, aşırı sinirlilik hali, depresyon gibi çeşitli bozukluklar görülebilir.
Bu vitaminin eksikliğini yaşayan kişiler, eksikliklerini diyet veya takviye yoluyla tamamlamalıdırlar, aksi takdirde belirtiler ilerleyebilir ve çok daha ciddi sonuçlara sebep olabilir.
Pantotenik asit eksikliğinde hangi hastalıklar meydana gelebilir?
Kan şekerini dengelemede de oldukça etkili olan B5 vitamininin eksikliği durumunda hipoglisemi yani düşük kan şekeri tablosuyla karşılaşılabilir. Oldukça rahatsız edici olan ve iç kanamayla sonuçlanabilen duodenal peptik ülser hastalığı da yine bu vitaminin eksikliği sonucunda ortaya çıkabilen bir diğer klinik bozukluktur.
Aynı zamanda cilt dokusu için son derece yararlı olan pantotenik asidin eksikliği de cilt için bir o kadar olumsuz etkilere yol açar; egzama, sivilce, kuru ve hassas cilt ve bu cilt tiplerinin sebep olduğu cilt dokusu rahatsızlıklarıyla ilişkilendirilebilir.
Pantotenik asit içeren besinler nelerdir?
Pantotenik asit, insan vücudunda sentezlenen bir B vitamini türevi. Suda çözünebilen ve ihtiyaçtan fazlası vücuttan dışarı atılan bu vitamin, doğru bir diyetin olmazsa olmazlarından biridir. Pantotenik asit içeren gıdaların diyette varlığı, bu vitaminin içerdiği faydalardan doğrudan yararlanılmasını sağlar.
B5 vitamini içeren bazı gıdalar şunlardır:

• Süt ve süt ürünleri
• Yumurta
• Et ve et ürünleri
• Mantar
• Fındık
• Rafinasyon işlemine uğramamış pekmez
• Tam tahıllı gıdalar (Yulaf, arpa, kara buğday gibi)
• Brokoli ve çoğu yeşil sebze
• Mercimek başta olmak üzere bazı baklagiller

Yüksek pantotenik asit içerikleri ve diğer faydalarından dolayı bu gıdaların tüketimine özen gösterilmesi tavsiye ediliyor.
Pantotenik asit, B vitamin ailesinin cilt dokusunun onarımı ve makro besinlerin metabolizmasında görevli oldukça önemli bir üyesidir. Cildin pürüzsüz ve lekesiz bir görünüm elde etmesinde son derece etkili oluşu, B5 vitamininin kozmetik alanında kullanımının da yaygın olmasında büyük etkendir. Eksikliği durumunda çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir. Pantotenik asidin yetersiz alımını işaret edecek ve günlük yaşamı olumsuz etkileyecek belirtilerin varlığında bir uzmana danışılmalı ve gereken testler yaptırılmalıdır. Gerekli diyet düzeni ve takviye gıdalar sayesinde kolaylıkla bu eksiklik durumu ortadan kaldırılabilir. Pantotenik asitle ilgili daha detaylı bilgi için B5 Vitamini (Pantotenik Asit) Neden Gerekli? yazımızı okuyabilirsiniz.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.