Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Uçuş korkusu için ne yapmalıyım?

4 Dakika

Uçağa binerken huzursuz hissetmek pek çok yolcunun yaşadığı bir sorundur. Aslında, tüm insanların %40’ı, yükseklik korkusundan güçlü türbülans nöbetlerine veya geçmiş felaketlerin korkunç hikayelerine kadar herhangi bir şeyle bağlantılı olarak bir tür endişe yaşıyor. Bu durumu siz de yaşıyorsanız endişelerinizin yaygın olduğunu bilin. Ancak bu, gerçek bir tehlikeye işaret ettikleri anlamına gelmez.

Gerçekleri öğrenin

İstatistiksel olarak konuşursak, hava yolculuğu dünyadaki en güvenli ulaşım şeklidir. Yani bir arabaya binmekte rahatsanız, uçağa binerken daha da güvende hissetmeniz gerekir. Ancak, uçmanın inanılmaz derecede güvenli olduğu gerçeğinin çok soyut ve endişelerini gidermek için yeterli olmadığı çoğu gergin gezgin için durum böyle değil. Bunun yerine, hava yolculuğunun güvenliğini doğrulayan daha somut örnekler okumak, uçak kaygısı çekenler için daha yararlı olabilir.

  • 2018 istatistiklerine göre, bir kişi ölümcül bir uçak kazası yaşamadan önce 16.000 yıldan fazla bir süre her gün uçmak zorunda kalacaktı.
  • Yaptığınız her uçuş en az sekiz hava trafik kontrolörü tarafından izlenir: üçü kalkışta, üçü inişte ve iki tanesi uçağınızın geçtiği her hava trafik kontrol noktası için. Bu, bir arazi uçuşunun düzinelerce profesyonelin onu izlemesine ve sert hava koşulları ve diğer uçaklar gibi tehlikelerden kaçınmasına yardımcı olabileceği anlamına gelir.
  • Uçak motorları, şimdiye kadar yapılmış en karmaşık makine parçalarından bazılarıdır ve arızalanma olasılıkları çok azdır. Ancak bir uçağın tüm motorları aynı anda arızalansa bile, yine de güvenli bir şekilde inebilir.

Tetikleyicilerinizi bilin

Soğuk, katı gerçekler bazılarına yardımcı olabilir, ancak uçuş kaygısını tamamen yatıştırmaları pek olası değildir. Güvenlik istatistiklerine ek olarak, kendi özel tetikleyicilerinin farkındalığıyla kendilerini donatmaları gerekir.

Neyin güvenli olup olmadığına karar vermemizin, muhakeme kalitemizle hiçbir ilgisi yotur. Endişelerimiz, beynimizin rasyonel olmayan bir bölümünden tetiklenir.  “Uçma korkusunun” yükseklikler, çarpışmalar, terörizm, kapalı alanlar, mikroplar ve daha pek çok şey dahil olmak üzere daha spesifik korkuların bütününü kapsayan kapsamlı bir terim olduğunu unutmayın. Hangi korkuların sizin için geçerli olduğunu düşünmek, endişenizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.

Tehlikeyi kaygıdan ayırın

Kaygı, aslında tehlikede olmadığın halde tehlikede olduğun hissidir. Bu bir yanlış alarm sistemi gibi işler. Bu nedenle, uçuşla ilgili düşünceler söz konusu olduğunda endişeli beyninize güvenemeyeceğinizi kendinize hatırlatmanız faydalı olabilir. Beyninizin size zorlamaya çalıştığı panik tepkilerini etkisiz hale getirmek için basit gözlemlerle sakin kalmaya çalışın.

İlk önce tanıdığınız insanları düşünün: arkadaşlarınız, aileniz, iş arkadaşlarınız ve tanıdıklarınız. İçlerinden hiç uçak kazasında ölen oldu mu? Herhangi biri ölümcül olmayan bir havacılık kazası yaşadı mı? Bu sorunun cevabı hayır muhtemelen. Uçak kazalarının yok denecek kadar az olması nedeniyle, çoğu insanın bu kazayla karşılaşan tek bir kişi bile tanımadığını kendinize hatırlatın.

Ardından, uçaktayken, diğer yolcularınıza bakın ve muhtemelen ebeveynleriyle birlikte en az bir bebek veya küçük çocuk görebileceksiniz. Uçmak gerçekten endişenizin inanmanızı istediği kadar tehlikeli olsaydı, hiçbir ebeveyn çocuğunu getirmezdi. Bu nedenle, uçmak şu anda fark ettiğinizden daha güvenli olmalıdır.

Bir dahaki sefere arabaya bindiğinizde, kısmen doldurulmuş bir su şişesini yanınıza alın ve yoldaki sıradan tümseklerin ve çukurların suyun nasıl şiddetle sallanmasına neden olduğuna dikkat edin. Çalkantılı bir uçuştayken bu hareketi aklınızda bulundurun. Tümsekler önemli gibi görünse de, etrafınızdaki bardak veya şişelerdeki içeceklerin çok az hareket edeceğine dikkat edin.

Son olarak, uçuş görevlileri yaşamak için gökyüzüne giderler, böylece bir uçuşun hangi bölümlerinin beklendiğini veya beklenmediğini tam olarak bilirler. Bir dahaki sefere gergin olduğunuzda, duygusal ipuçlarını onlardan alın; mekanik sesler, irtifa değişiklikleri, kabindeki uyarı ışıkları ve diğer sinyaller alarm için bir neden değildir. Sakin ve rahat görünüyorlarsa, kendinize de rahatlama izni verebilirsiniz.

Endişenizi kabul edin

Havada olma kaygısının uçmanın en kötü yanı olduğunu hissedebilirsiniz, ancak uzmalar birçok insanın bu kaygının %70’ini veya daha fazlasını daha uçağa binmeden önce yaşadığını söylüyor. Bu tanıdık geliyorsa, rahatınızı yeniden kazanmanın anahtarı, endişeli duygularınızla savaşmak yerine onları kabul etmektir.

Kaygıyı ele almanın en iyi yolu, onu kendi haline bırakmanın yollarını bulmaya çalışmaktır. Kaygı gelecekte yaşar ve şimdiye ne kadar yakın kalırsanız, kaygınız o kadar yönetilebilir hale gelir.

Uçuşunuzdan önce, endişeniz üzerinde hiç durmamaya çalışın. Uçmaktan korkmak, genellikle gergin uçanlar için en büyük stres kaynağıdır, ancak yalnızca şu anda nasıl hissettiğimizi ve ne yaptığımızı kontrol edebiliriz. Beş duyunuzu kullanarak kendinizi şimdiki ana yeniden bağlayın ve uçuş gerçekten gerçekleştiğinde endişenin geleceğini kabul edin.

Havaalanındayken, kaygınızı gidermek için alkol gibi zihni değiştiren maddeleri kullanmaktan kaçının; bunlar duyularınızı köreltmeye yardımcı olabilir, ancak altta yatan sorunu çözmezler. Bunun yerine, endişeli duygularınızı kabul edin ve onlarla etkileşime girmekten kaçının. Güvende olduğunuzu kendinize hatırlatmak için yukarıda bahsedilen gerçeklerden bazılarını da kullanabilirsiniz.

Uçağa bindikten sonra, muhtemelen artan kaygının fiziksel etkilerini hissetmeye başlayacaksınız: terli avuç içi, gergin omuzlar veya hızlanan kalp atışı. Vücudunuz, tehlikenin yakın olduğunu söyleyen yanlış bir alarma tepki veriyor – ama aslında değil. Vücudunuzu olabildiğince konforlu hale getirmek için elinizden gelenin en iyisini yapın, normalde yaptığınız gibi yiyip için ve mevcut herhangi bir uçak içi eğlence aracını kullanarak beyninizi davetsiz düşüncelerden uzaklaştırın.

İner inmez, ilk başta korktuğunuza kıyasla uçuşunuzun ne kadar rahat ve kolay olduğunu not edin. Bu aynı zamanda, yaşadığınız zihinsel süreci yansıtmak için de iyi bir zamandır: Endişeli hissetmeyi umdunuz, endişeli hissettiniz ve sonra hedefinize güvenli bir şekilde vararak bu endişeden kurtuldunuz.

Profesyonel yardım isteyin

İnsanların küçük bir yüzdesi, resmen tanınan bir kaygı bozukluğu ve en yaygın fobilerden biri olan aviofobi olarak sınıflandırılabilecek gerçekten zayıflatıcı bir uçma korkusuna sahiptir. Uçma korkunuz günlük yaşamınızı etkiliyorsa, en iyi çözüm profesyonel yardım almaktır.

Birçok terapist, konuşma terapisi, ilaç tedavisi ve pratik egzersizlerin bir kombinasyonu ile anksiyete bozukluklarını teşhis etmek ve tedavi etmek için eğitilmiştir. Uçmaktan korktuğunuz için tatil yapmaktan ve hatta seyahatleri iptal etmekten korkuyorsanız, muhtemelen bir uzmana başvurmanın zamanı gelmiştir. Anksiyeteyi hemen ortadan kaldırabilecek sihirli bir tedavi yoktur, ancak profesyonel rehberlikle işe koyulmak, uçmayı korkunç bir angaryadan heyecan verici bir maceraya dönüştürebilir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.