Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Et Saklama Yöntemleri

3 Dakika

Et Saklama Yöntemleri

Mutfaklarımızın vazgeçilmez besin öğelerinden biri de et ve et ürünleridir. Sağlıklı beslenme için taze sebze, meyve tüketimi ne kadar önemli ise gerekli proteini alabilmek için et tüketimi de o kadar önemlidir.

Sıcak yaz aylarında ve Kurban Bayramı’na yaklaştığımız bu günlerde özellikle kırmızı et ve et ürünlerinin saklama koşulları ayrı bir önem kazanır. Çünkü et ve et ürünleri eğer doğru koşullarda saklanmazsa bozulabilir ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Birçok teknikle pişirilerek tüketilebilen et ve et ürünleri doğru koşullarda saklandığı takdirde ise uzun süre sofralarda lezzetlerinden bir şey kaybetmeden kendine yer bulabilir. Bugün yazımızda et ve et ürünlerini sağlıklı biçimde uzun süre nasıl saklayabiliriz birlikte tekrar hatırlayalım istedik.

Aslında et ürünleri saklamak tarih boyunca insanlara ihtiyacı olduğunda beslenme şansı vermiştir. Günümüzdeki gibi buzdolaplarının, derin dondurucuların olmadığı dönemlerde insanlar etlerini kurutarak, tuzlayarak, çeşitli yöntemlerle işleyerek (kavurma, pastırma, sucuk yaparak) hatta etin yağ kısmını eritip tekrar dondurarak muhafaza etmiştir.

Günümüzde ise sahip olduğumuz teknoloji sayesinde etleri saklamak çok daha kolay.

  • Etlerin oda ısısında en fazla 3 saat kalabileceği unutulmamalı. Bu nedenle etler en kısa sürede nasıl saklanacaksa karar verilerek işlenmeli veya yerleştirilmeli.
  • Kırmızı eti buzdolabında -2 0C derecede 1 hafta, derin dondurucuda -18 0C derecede ise yaklaşık 5 – 6 ay saklamak mümkün. Ancak işlenmiş etler ve kıymanın saklama süreleri farklıdır. Kırmızı etler buzdolabında yaklaşık 5 – 6 ay, kıyma ise 4 ay saklanabilir. Bu nedenle dolaptaki etleri tüketme sıranızı takip edebilmek için et poşetlerinizin üzerine tarih yazan etiketler yapıştırabilirsiniz. Tüketim süresi yaklaşan etleri derin dondurucunun ön kısmına alarak önce onların tüketilmesini sağlayın.
  • Eti dondurmak için gereken ısı -32 0C derecedir. Daha uzun süre saklanması planlanan etler soğuk hava depolarında bu ısıda saklanır.
  • Kırmızı et, kıyma olarak saklanacaksa çok daha çabuk bozulacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle buzdolabında 1 – 2 saat dinlendirildikten sonra buzluğa yerleştirilmeli. Kıyma halinde saklanacak ürünlerin derin dondurucuda en fazla 4 ay kalabileceğini unutmayın.
  • İşlenmiş olarak satın aldığınız et ürünlerini sosis, salam gibi üzerlerindeki son kullanma tarihlerine kadar buzdolabında saklayarak tüketebilirsiniz. Ancak bu ürünleri derin dondurucuya koymak zorunda kalırsanız 1 ay içinde tüketmeye dikkat edin.
  • Etlerin buzdolabında birkaç saat dinlendirildikten sonra buzluğa yerleştirilmesi uygun olur. Eğer kurban eti gibi taze etiniz varsa önce 2 – 3 saat oda ısısında bekleterek kanının akması sağlanmalıdır. Kanı akan etler öyle buzdolabına alınmalıdır.
  • Eğer eti pişirildiyse buzdolabında ağzı kapalı bir kapta en fazla 2 gün tutulmalı ve ilk fırsatta yenilmelidir.
  • Et ve et ürünlerini sağlıklı olarak saklamak için uyulması gereken ilk kurallardan biri eti tüketilecek porsiyonlara ayırarak paketlemektir. Paketleme için buzdolabı poşeti ya da streç film kullanmak yer tasarrufu sağlar. Ancak dolabınız müsaitse o zaman ağzı hava almayacak şekilde kapatılabilen cam ya da plastik kaplarda kullanabilirsiniz.
  • Porsiyonlara ayırdığınız et dilimleri ya da köftelerin birbirine yapışmasını önlemek için aralarına yağlı kâğıt ya da streç film koyabilirsiniz.
  • Etleri kısa sürede tüketmeyi planlıyorsanız o zaman derin dondurucu yerine buzdolabı tercih edebilirsiniz.
  • Kemikli etlerde diğer et ürünleri gibi porsiyonlara ayrılarak saklanabilir ancak kemik kısmının sardığınız buzdolabı poşetini delerek hava almaya neden olabileceğini unutmadan daha dikkatli paketlemek gerekir.
  • Lop et dediğimiz kemik içermeyen sadece et içeren bonfile, antrikot, biftek gibi parçaları saklarken dolapta yer sorununuz varsa bu etleri et dövücüsü ile döverek incelmelerini sağlayabilirsiniz. İncelmiş et dilimleri aynı zamanda daha hızlı da çözünürler.
  • Lop etlerinizi pişirmeye ön hazırlık olarak zeytinyağında marine ederek de buzdolabı poşetlerine yerleştirebilirsiniz.
  • Kurban Bayramı gibi çok fazla taze eti kısa sürede uygun koşullarda yerleştirmek söz konusu olduğunda bir diğer yöntem de kavurma yapmaktır. Kavurma yapılarak pişirilen etler buzdolabında ya da çok miktarda ise derin dondurucu da saklanabilir. Etin pişmiş olarak saklanmasında en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan kavurmanın özelliği etin kendi yağı ile pişmesinin sağlanmasıdır. Böylece et yağla beraber uzun bir saklama süresine izin verir.
  • Etlerin bir kısmı çiğ bir kısmı pişirilmiş ise bu etler birbirlerine değmeden ayrı ayrı paketlenerek saklanmalıdırlar. Bu kural beyaz et ve kırmızı et için de geçerlidir. Farklı et türleri birbirine temas etmeden ayrı ayrı paketlenmelidir.
  • Eğer etinizi köfte şeklinde saklamak istiyorsanız köfteleriniz de çiğ olarak bir öğünde tüketeceğiniz porsiyonlara ayırarak paketlemeniz gerekir.
  • Derin dondurucuda sakladığınız eti tüketmek istediğinizde de aynı işlemleri tersine yapmanız uygun olur. Yani etinizi önce buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra oda ısısına çıkarmalı ve tamamen çözününce hızlı biçimde tüketmelisiniz.
  • Etlerin çözünmesini beklemediğiniz ve fırın ya da mikro dalga ile yüksek ısıya maruz bıraktığınız durumlarda etlerde bozulma olabilir.
  • Derin dondurucudan çıkartıp çözdürdüğünüz eti kullanmaktan vazgeçmeniz durumunda kesinlikle tekrar dondurmamanız gerekir. Etini pişirin ve pişmiş halde buzdolabına koyun ve en kısa sürede de tüketin.
  • Derin dondurucu ya da buzdolabından çıkardığınız etin rengi ve kokusu eğer size normal gelmiyorsa o eti tüketmeniz önerilmez.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.