Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Üniversite Hayatına Nasıl Adapte Olunur?

3 Dakika

Üniversite sınav sonuçları açıklandı ve 1 milyona yakın genç üniversiteli oldu. Anaokulu, ortaokul, lise derken öğrencilik hayatlarının sonuna doğru yaklaşan gençleri neler bekliyor? Üniversiteye gelene kadar çoğu öğrenci ailesi ile beraber aynı evde yaşar. Fakat üniversitede farklı şehirleri kazanan öğrenciler için şu an taşınma vakti. Pandemi ile beraber üniversitelerin yüz yüze eğitim yapıp yapmayacağı belli olmasa da birçok öğrenci şimdiden yurt, ev arayışına girdi. Düzenleri değişecek öğrenciler ise farklı duyguları aynı anda yaşıyorlar.

Aile evinden ayrılmak, tek başınıza bir yurtta veya evde yaşamak ilk başlarda zor gelebilir. Aile evinizin rahatlığını özleyebilirsiniz. Fakat yeni düzeninize alıştığınızda aile evine döndüğünüz zamanlar size farklı gelecek, yeni yaşamınızda daha rahat olduğunuzu hissedeceksiniz.

Üniversiteye yeni başlayan herkeste kaygı ve korku olabilir, bu çok normal karşılanması gereken bir durumdur. Yeni şehre taşınmanın, yeni arkadaşlar edinmenin bilmediğiniz bir ortama girecek olmanızdan dolayı stres ve panik yaşabilirsiniz. Üniversiteye yeni başlayan herkes de az da olsa bu duyguların olduğunu unutmamalısınız.

Üniversiteye Başlangıç Rehberi

  • Arkadaş Ortamı

Hiç bilmediğiniz hiç tanımadığınız bir ortama girmek zordur. Bu zorlukları yaşamamak ve etkilenmemek için hemen yeni arkadaşlar bulmak isteyebilirsiniz. Fakat üniversitede tanışılan ilk arkadaşlar maalesef genellikle kalıcı olarak devam etmez. Üniversitenin çok geniş bir ortam olduğu, içinde her düşünceden, her kesimden insan olduğu unutulmamalı. Aynı düşüncelere ve kafa yapısına sahip anlaşabileceğiniz insanlar mutlaka karşınıza çıkacaktır. Doğru arkadaşları bulana kadar yapılması gereken sakin olmak ve her önünüze her gelenle yakın arkadaş olmamak, sırlarınızı paylaşmamak olacaktır. Sizinle iyi anlaşabilecek kişileri bulmak için okul kulüplerine gidin, sevdiğiniz ortak şeyler olan kişilerle daha kolay anlaşabilir, arkadaş olabilirsiniz.

  • Ev mi, Yurt mu?

Ev mi, yurt mu sorusu dönem dönem her üniversitelinin düşündüğü bazen içinden çıkamadığı bir konudur. Burada seçim yaparken hem öğrenci evinin hem de yurdun şartları iyice araştırmalı, maddi olarak gereken miktarları öğrenilmelidir. Öğrencilere genellikle ilk yıllarında hem okulu hem arkadaşlarını daha iyi tanıyabilmek için yurtta kalmaları önerilir. Üniversite hayatını yaşamak elbette çok önemli fakat okuldan ve derslerden uzak kalınmamalıdır. Tercih edilecek ev veya yurt üniversiteye yakın olmalıdır. Bu sayede hem dersleri hem de sosyal aktiviteleri daha rahat takip edebilirsiniz. Ulaşım için harcayacağınız zaman ve bütçeyi de farklı şekillerde değerlendirebilirsiniz. Hem eve hem de yurda çıkarken beraber kalacağınız insanları çok özenli seçmelisiniz, yeni tanıdığınız birileri ile beraber yaşamak her zaman kolay olmayabilir. O güne kadar sorun olabileceğini fark etmediğiniz çok küçük konular bile (Temizlik, bulaşık yıkamak, yemek yapmak, ortak kullanılan banyo, tuvalet vb.) hayatınızı zorlaştıran konular olarak karşınıza çıkabilir. Unutmayın ki her evin ayrı bir düzeni ve kültürü vardır. Bu nedenle ev arkadaşlarınızla uyum problemleri yaşayabilirsiniz.

Ev veya yurt seçerken en önemli konulardan biri de güvenliktir. Okullar her zaman çok güvenlikli yerlerde olamayabiliyor. Kendi güvenliğinizi dikkate alarak bir yer seçmelisiniz.

  • Kendi Paranızı Kazanın

Üniversiteye başka şehre taşınmak oldukça masraflı bir durum. Hem yurt/ev ücreti hem de günlük harcamalar hem sizi hem de ailenizi zora sokabilir. Maddi olarak en az seviyede etkilenmek için kendi paranızı kendiniz kazanabilirsiniz. Hem tecrübe kazanmak açısından da üniversite yıllarında çalışmak oldukça faydalı olacaktır. Ancak burada çalışma hayatınızın eğitim hayatınızın önüne geçerek eğitiminizi aksatmamasına dikkat etmeniz gereklidir.

  • Kendinizi Geliştirin

Üniversitede gördüğünüz dersler size bir noktaya kadar geliştirecektir. Yeni bir dil öğrenin, yeni bir spora başlayın, müzik aleti çalmayı resim, heykel yapmayı öğrenin. Kendinizi geliştirebileceğiniz alanların bir sınırı yok. Günümüzde birçok sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olarak çalışmakta mümkün. Ayrıca üniversitenizin ya da bulunduğunuz şehirdeki diğer kurum ve kuruluşların düzenlediği eğitim toplantıları, etkinlikler, konserler, seminerlerde sizin katılımınızı bekliyor olacaktır.Keyif aldığınız kendinizi meşgul eden ama meşgul ederken de geliştiren aktiviteler bulun. Bu zamanları bir daha bulamayacaksınız, keyfini çıkarın!

  • Derslerinizi İhmal Etmeyin

Üniversite hayatınız çok renkli ve güzel geçiyor olabilir fakat oradaki ana amacınızı unutmayın. Üniversitede okumak, seçtiğiniz meslek ile ilgili yetkinlik kazanmak için oradasınız. Derslerinizi ihmal etmeyin, geleceğiniz için planlama yapın. Eğitim hayatınız sonlanmadan planlarınızı uygulama ve çalışma hayatına geçme şansınız olmadığına göre önceliğiniz eğitim hayatınızı tamamlamak olmalıdır. Bu nedenle ders çalışmak için gerekirse birçok üniversitede günün her saati kullanımınıza açılmış olan kütüphanelerden de faydalanmak üniversite hayatının size bir getirisi olacaktır.

  • Kıyafet Seçimi

Üniversite hayatının günlük yaşamınıza getireceği bir diğer değişiklikte artık lise öğreniminde olduğu gibi belli kurallar dahilinde giyinme zorunluluğunuzun ortadan kalkmış olmasıdır. Özgür bir eğitim ortamında serbest giyinme şansına sahipsiniz. Bu fikre ve yeni duruma alışmak sizi zorlayabilir. Ancak şunu unutmayın kıyafetlerinizin belli markalar ya da pahalı giysiler olması değil bir öğrencinin konforunu sağlayacak, rahat, temiz ve en önemlisi sizin kişiliğinizi yansıtacak kıyafetler olmasına dikkat edin.

Üniversite Hayatına Nasıl Adapte Olunur?

Üniversiteye yeni başlayacaklar için çok önemli olacak tavsiyeler için tıklayın.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.