Uçuk, “Herpes simpleks” adıyla da bilinen ve neredeyse herkeste bulunan bir virüsün neden olduğu mikrobik bir enfeksiyondur. Bu virüsün tamamen vücuttan atılması mümkün olmadığı için zaman zaman güçlenerek gün yüzüne çıkma ihtimali vardır. Uçuk; stres, uyku sorunları, kabus görme, ateşli hastalıklar gibi durumlar sonucunda ortaya çıkabileceği gibi hiçbir bilinen neden yokken de oluşabilir.
Uçuk oluşması halinde tam olarak büyümeden ve daha çok bölgeye dağılmadan doğru tedaviyi uygulamak çok önemlidir. Genellikle antiviral ilaçlarla tedavi edilmekle birlikte uçuğa ne iyi gelir diye düşünüyorsanız önceliğiniz her zaman uzman bir doktorun önerisiyle verilen ilaçlar olmalı. Bu uçuk ilaçlarının dışında uçuk tedavisi için evde de rahatlıkla uygulayabileceğiniz doğal yöntemler mevcuttur.
Buz
Yeni yeni oluşmaya başlayan uçuğa en iyi gelecek şeylerin başında buz uygulaması gelir. Yeni çıkmakta olan uçuk çok fazla ağrıya da neden olabileceği için buz uyuşturma özelliği sayesinde bu ağrıyı hafifletip sizi rahatlatabilir. Aynı zamanda virüsün yayılmasını ve iltihap oluşumunu da önler. Etkisini görebilmek için buzun bir bezin içerisine sarılarak bastırmadan bir süre uçuklu bölgede tutulması gerekir. Buz erimeye başladığında bez kaldırılır ve gün içinde birkaç kez bu uygulama tekrarlanır.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi antibakteriyel özelliği sayesinde uçuktaki mikroların yayılmasını önler. Aynı zamanda uçuğu kurutur ve daha hızlı sürede iyileşmesine yardımcı olur. Pamuğun üzerine dökülen elma sirkesinin bir süre uçuk üzerinde bekletilmesi yeterlidir. Elma sirkesi asidik özellik gösterdiği için uygulamanın çok uzun sürmemesi ya da tampon hareketlerle yapılması tavsiye edilir. Ayrıca, sirkeyi yine antiviral özellik taşıyan bal ile karıştırarak uygulamak da etkili olabilir. Ancak her iki ürünün de doğal olmasına dikkat edilmelidir.
Mısır Nişastası
Cilt bakımında dahi kullanılabilen ve cildi yenileme özelliği bulunan mısır nişastası iltihabı temizler ve uçuktan kaynaklı kaşıntıya iyi gelir. Yarım çay kaşığı kadar mısır nişastasının suyla ıslatılıp macun kıvamına getirildikten sonra uçuğun üzerine sürülmesi yeterlidir. Cildin kendini yenileme süreci geceleri çok daha hızlı olduğundan özellikle uyumadan önce uygulanması ve ertesi sabah yıkanması tavsiye edilir.
Sarımsak
Antibiyotik özelliği olduğu bilinen sarımsa da uçuğa karşı bir çözüm olabilir. Ortadan ikiye bölünerek uçuğun olduğu bölgeye uygulanan sarımsak virüsün yayılmasını engeller. Bu yöntemin uçuk kuruyana kadar her gün uygulanması mümkündür.
Süt
Süt uçuğun olduğu bölgeye uygulandığında ağrı ve kaşıntıyı geçirir. Bu etkiyi görmek için pamuğa çiğ sütü damlatılıp uçuklu bölgeye tampon hareketler ile uygulanması yeterlidir. Çok hızlı bir şekilde etki gösteren sür ağrıyı da hızla hafifletir.
Siyah Çay
Özellikle göz iltihaplarına iyi geldiği bilinen siyah çay uçuğun neden olduğu iltihap için de çözüm olabilir. Uçuğu kurutmak için bir parça pamuk demlenmiş ve soğumuş siyah çayla ıslatılır ve uçuğun çıktığı bölgeye tampon hareketlerle kısa bir süre uygulanır. Bu yöntemin günde birkaç kere tekrar edilmesi uçuğun çok daha hızlı geçmesini sağlar.
Nane yağı
İçinde, antiviral bileşenler bulunan nane yağı uçuğu geçirmekte oldukça etkili bir yöntemdir. Özellikle uçuğun yeni çıkmaya başladığı ağrılı dönemde, bölgeye birkaç damla nane yağı uygulanması uçuğu büyümeden kurutabilir.
Zeytinyağı
E vitamini yönünden zengin besinler uçuğa iyi gelir. Zeytinyağı da zengin E vitamini içeriği ile uçuk tedavilerinde kullanılır. Zeytinyağını uçuk çıkan bölgeye pamuk yardımı ile sürerek uçuğu geçirmek mümkündür. Ancak bu işlem sırasında zeytinyağının organik olması da önemlidir.
Domates
Domates de uçuğa iyi gelen besinlerden biridir. Domates suyunun uçuk üzerine düzenli bir şekilde uçuk tamamen geçene kadar her gün uygulanması gerekir. Böylece uçuk çok daha hızlı bir şekilde kurur.