Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır?

3 Dakika

Sofralarımızın olmazsa olmazlarından biri olan yoğurt her yemeğin en lezzetli eşlikçilerinden biri. Sağlıklı bir vücut için düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilen yoğurdun faydaları da saymakla bitmiyor. Ancak yoğurdun tüm faydalarını görebilmek için gerçekten doğal olanını tüketmek gerek ve ne yazık ki market raflarında doğal ve katkısız yoğurt bulmak pek de kolay değil. Buna rağmen, belki vakit bulamadığımız belki de tutturamayacağımızı düşündüğümüz için çoğumuz yoğurdu hazır almayı tercih ediyor. Halbuki birkaç püf noktasına dikkat ederek evde de lezzetti yoğurtlar mayalamak mümkün.  İşte, evde yoğurt yaparken dikkat etmeniz gerekenler…

Doğru süt seçimi

Yoğurt mayalamaya başlarken ilk olarak dikkat etmeniz gereken nokta ana malzeme yani süt. Doğru sütü seçmek lezzetli bir yoğurt yapmanın belki de en önemli nokta. Öncelikle yoğurdun tutması ve sütün faydalarını tam olarak görebilmek için yoğurt yaparken çiğ süt kullanılması gerekiyor.

Pastörize süt, birçok farklı işlem gördüğü için yoğurdun kıvamının tutması zorlaştığı gibi alışılmış ev yoğurdu tadını tutturmak da zorlaşabilir. Bu nedenle tazeliğine ve temizliğine güvendiğiniz bir yerden çiğ süt alarak yoğurt mayalamanız en sağlıklısı.

Yoğurt nasıl mayalanır?

İlk olarak taze çiğ sütü derin bir tencerenin üzerine oturttuğunuz süzgeçten geçirin. Hemen ardından tencereyi ocağın üstüne alarak orta ateşte tahta bir kaşık ile sütü havalandırarak yani belli bir yönde karıştırırken arada sütün bir kısmını kaşığın üzerine alıp geri dökülmesini sağlayarak kaynatmaya başlayın. Bu şekilde havalandırarak ortalama 8 dakika kadar kaynatın ve süt fokurdamaya başlayınca ocağın altını kısın. Kısık ateşte bir 10 dakika daha kaynatın.

Ardından kaynayan sütü ocaktan alın ve oda sıcaklığında ılımasını bekleyin. Bu aşamada yoğurdun sıcaklığı yoğurdun tutması için oldukça önemli. Eğer termometreniz varsa 42-45 dereceyi gördüğünüzde hemen mayanızı ekleyin. Termometreniz yoksa parmağınız ile sütü kontrol edin. Parmağınızı yakmayan ne tamamen soğuk ne de tamamen sıcak bir ısı hissettiğinizde mayalama işlemine başlayın.

Maya miktarını da 1 litre süte 1 yemek kaşığı maya olacak şekilde hesaplayın. Mayalama işlemi yaparken önce mayayı bir kabın içine koyarak bir miktar süt ile karıştırın ve sonrasında bu karışımı sütün içerisine ekleyerek karıştırmaya devam edin.

Hiç beklemeden yoğurdu mayaladığınız kabı bir bez ile iyice sarın ve kapağı kapatın. Oda sıcaklığında bir gece kadar mayalanmaya bırakın. Soğuk havalarda, 40 derecede 15 dakika ısınmış fırına yoğurt kabınızı yerleştirerek de mayalanma sürecini hızlandırabilirsiniz. Yoğurdunuz mayalanınca dolaba kaldırın ve soğuduktan sonra tüketebilirsiniz…

Katı yoğurt yapmanın püf noktaları

Evde yapılan yoğurtlarda genellikle en önemli sorun yoğurdun fazla sulu olmasıdır. Bu durumun nedeni de genellikle mayanın kendisinin de sulu bir kıvamda olmasıdır. Bu nedenle daha yoğun ve sert kıvamlı yoğurt mayaları ile yoğurt mayalamayı tercih etmeniz gerekir.

Katı kıvamlı yoğurt yapmanın başka bir püf noktası ise farklı süt çeşitlerini bir arada kullanmak. Sütün yarısının manda yarısının inek sütü olması çok daha katı kıvamlı bir yoğurt elde etmenizi sağlar. Ayrıca, sütün tamamının keçi, koyun ya da manda sütü tercih edilmesi inek sütüne göre çok daha iyi bir yoğurt yapmanızı sağlar.

Yoğurdun ekşimesi nasıl önlenir?

Ev yapımı yoğurdun sulanması gibi yenemeyecek kadar ekşimesi de sık karşılaşılan bir durumdur. Bu durumdan kurtulmak için büyük bir kabın içerisinde mayalamak yerine, mayayı ilave ettikten sonra daha küçük kapaklı cam kaselerin içine almak ve bu şekilde mayalandırmak gerekir. Küçük porsiyonlar halindeki yoğurtlar sürekli açılmayacağı ve açıldığı gibi tüketileceği için ekşimesi mümkün olmaz.

Ayrıca, demir döküm ya da emaye tencerelerin içerisinde mayalanan yoğurtlar da daha uzun süre ekşimeden tüketilebilir. Elbette, yoğurt mayalarken kullanılacak olan mayanın taze, ekşimemiş ve yoğun kıvamlı olması da çok önemlidir.

*Evde yoğurt yaparken kullanılacak olan çiğ sütün güvenilir, sağlıklı, taze ve temiz içerikli olmasına dikkat etmeniz gerekir. Eğer böyle bir süt bulmanız mümkün değilse yoğurduğunuzu hazırlarken taze günlük süt ya da pastörize süt kullanmanız daha iyi bir seçenektir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.