Mevsiminde taze ve bolken toplanan meyvelerin, sularının uçurulması ile elde edilen kuru meyveler doğru tüketildiğinde sağlık için oldukça faydalı alternatiflerdir. Kurutma işlemi, yiyecekleri korumak ve mevsimi dışında da tüketebilmek için kullanılan en eski yöntemlerden biridir. Bu yöntemle elde edilen kuru meyvelerin içeriğindeki su miktarı düşük olduğundan yiyeceğin bozulmasına yol açacak mikroorganizmalar gelişemez. Yaş meyvenin içerdiği ortalama yüzde 90 oranındaki suyun yüzde 10’a kadar düşürülmesi ile elde edilen kuru meyvelerin, C vitamini dışında bütün mineralleri korunur. Böylece kuru meyveler, vücudu yüksek antioksidan içerikleri ile serbest radikallere karşı korur.
En sık tüketilen ve sağlığa en çok faydası olan kuru meyveler ise şu şekildedir;
Erik kurusu
Şeker oranı en düşük meyvelerin başında gelen eriğin kurtulması ile edilen erik kurusu özellikle, doğal da olsa yüksek oran şeker almaktan kaçınanların ilk tercihi olabilir. Akşam saatlerinde de daha rahat tüketilebilecek olan erik kurusunun içeriğindeki bol miktardaki kalsiyum ve D vitamini özellikle kadınlar için çok faydalıdır. Düzenli tüketimi kemik sağlığının ciddi oranda korunmasına yardımcı olur.
Ayrıca, eriğin içeriğinde bulunan potasyum ve magnezyum mineralleri tansiyona iyi geldiği gibi karaciğer, kalp ve böbrek fonksiyonlarının iyileşmesine de yardımcı olur. Güçlü bir antioksidan olarak kalp hastalıklarına yakalanma ve kriz riskini azaltıcı etki gösterebildiği bilinir. Kan şekerini düşüren erik kurusu aynı zamanda kansere karşı koruyucudur ve ciltteki ilk yaşlanma belirtileri ile savaşır.
Kayısı kurusu
En sık tüketilen kuru meyvelerin başında gelen kayısı kurusu oldukça besleyici bir ara öğün alternatifidir. Özellikle aç karna tüketildiğinde sindirim sistemine olumlu etkileri olan kayısı kurusu kronikleşen kabızlığın çözümü olabilir. İyi bir potasyum kaynağı olarak stresi ve kansızlığı önleyici etkisi vardır. İçerdiği A vitamini sayesinde akne gibi cilt sorunlarının ortaya çıkmasını engeller.
Düzenli tüketimde, büyümeye yardımcıdır, gözleri güçlendirir, şeker hastalığına karşı koruyucudur ve vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. İçeriğindeki potasyum sayesinde başta kalp kasları olmak üzere tüm kasların ve sinirlerin iyi çalışmasında rol oynar.
Lifli bir meyve olan kayısının kurusu da kan şekerinin dengesini korumasını sağlarken toksik maddelerin bağırsakta bulunma süresini kısaltır ve kanserden korunma sürecinde rol oynar.
Armut kurusu
Kayısı kurusu kadar popüler olmasa da armut kurusu da sık sık tüketilmesi gereken kuru meyvelerden biridir. Vitamin bakımından oldukça zengin olan armut kurusu böbreklerin düzenli çalışmasında etkili olur. İdrar atımına yardımcı olurken, böbrekteki kum ve taşların dökülmesine de yardımcı olabilir.
Aynı zamanda düzenli kuru armut tüketimi yüksek tansiyonu düşürür, kanı temizler ve tüm salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar. Kansızlık üzerinde de etkili olan bu meyve kurusu, fiziksel sağlık üzerinde olduğu kadar psikolojik sağlık üzerinde de etkilidir. Zihinsel yorgunluğa iyi gelir ve sinirleri yatıştırıcı etki gösterir. Hamilelik döneminde tüketilmesi gebelik kusmalarına iyi gelir ancak yemeklerden önce yenmesi çok daha faydalı olmasını sağlar.
Çilek kurusu
Tatlı isteğine iyi geldiği için özellikle kilo verme diyetlerinde ara öğün olarak tüketilmesi tavsiye edilen çilek kurusu, fosfor ve demir açısından son derece zengindir. Ayrıca C, B ve K vitamini içeriği de çok yüksektir. Bu özellikleri sayesinde çilek kurusu vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir, kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığını önler. Diğer yandan çok iyi bir antioksidan olan çilek, kansere karşı da koruyucu etki sağlar.
Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında rol oynayan çilek kurusu düzenli tüketildiğinde bağırsak kurtlarını döker, idrar söktürür ve toksik maddeleri vücuttan uzaklaştırarak kanı temizler. Sakinleştirici etkisi ile stresi azaltır ve buna bağlı olarak tansiyonu düşürür.
Kivi kurusu
Kurutulmuş kivi A vitamini, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum açısından oldukça zengindir. Bu nedenle de besleyici değeri yüksektir. Aynı zamanda lif açısından da zengin olduğu için sindirim sisteminin düzenli çalışmasında rol oynar. Kabızlık, hazımsızlık ve şişkinliğe iyi geldiği gibi kan basıncını dengeleyerek tansiyon ve kolesterolü de düşürür. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirerek özellikle mevsim geçişlerinde ortaya çıkan nezle ve soğuk algınlığına iyi gelir.
İncir kurusu
Kuru incir, vücudun farklı sistemlerinden geçişini kolaylaştıran ve LDL kolesterol moleküllerinin emilmesine yardımcı olan pektin de dahil olmak üzere yüksek oranda lif içerdiği için kandaki kolesterolü düşürücü etki gösterir. Yine bu lifli içeriği sayesinde kilo verme sürecine destek olur. Lifli yapısı ile sindirim sisteminin işlevlerini güçlendiren kuru incir, kabızlık sorununa iyi gelen besinlerin başında gelir. Bu özelliği zararlı maddelerin ve toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur. Diğer yandan, kuru incir, polifenoller ve omega-3 ve omega-6 gibi sağlıklı doymamış yağlar içerir ve flavonoid bakımından yüksektir. Böylece koroner kalp hastalığına karşı koruma sağlar.