Son yıllarda tekrar popülerlik kazanarak, sağlıklı bir yaşam için sofralarda yer almaya başlayan kemik suyunun kullanımı aslında tarih öncesine kadar dayanmaktadır. Tarih öncesi dönemlerde avcı toplayıcıların hayvanlardan elde ettikleri ve yenemeyen kemik, toynak gibi parçaları bir içeceğe çevirerek tükettiklerini gösteren bulgular vardır. Günümüzde ise oldukça besleyici ve doğru yapıldığında sağlıklı olan kemik suyu çorbalarda, soslarda, farklı yemeklerde ve hatta içecek olarak yaygın bir şekilde tüketilmektedir.
En fazla faydayı görmek için günde 1 fincan kemik suyu içilmesi önerilir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte minimum haftada 1 fincan kemik suyu içilmesi de yeterli olacaktır.
Neden Kemik Suyu İçmelisiniz?
Kemik Suyu Vitaminler ve Mineraller Açısından Çok Zengindir
Hayvan kemiklerinde bolca bulunan kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum gibi mineraller ve iliklerinde bulunan A vitamini, K vitamini, çinko, demir, selenyum mineralleri kemik suyunun son derece sağlıklı ve besleyici olmasını sağlar.Diğer yandan, kemik ve bağ dokuları pişirildiğinde jelatin haline gelen ve önemli amino asitleri içeriğinde bulunduran protein kolajeni açısından da çok zengindir.
Kemik suyu hazırlanırken, tüm malzemeler kaynatıldığında kemik ve iliklerde bulunan tüm bu vitamin ve mineraller suya salınır ve vücut tarafından kolayca emilebilecek hale gelir. Ancak her kemik grubunun farklı oranlarda vitamin ve mineral miktarına sahip olduğu unutulmamalıdır
Kemik Suyu Sindirim Sistemini Destekler
Sağlıklı çalışan bir sindirim sistemi, vücudun bütünsel sağlığı için oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalar da insan sağlığının büyük ölçüde bağırsak sağlığından etkilendiğini gösterir.
Kemik suyu sindirimi oldukça kolay bir besindir. Kemik suyunun içinde bulunan jelatin sıvıları tutma özelliğine sahip bir yapıdır, böylece sindirim sitemindeki suya da bağlayabilme özelliği gösterir. Bu özelliği sayesinde de besinlerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olur.
İltihaplardan Kurtulmaya Yardımcı Olur
Kronik enflamasyon durumu ciddi hastalıklara sebep olabilen bir durumdur. Kalp hastalıkları, diyabet, artrit ve birçok kanser türü de enflamasyon sonucu ortaya çıkabilen hastalıkların başlıcalarıdır. Tüm bu durumlara karşın sık sık anti-inflamatuar besinler tüketmek koruyucu olabilir.
Kemik suyu içinde bulunan birçok aminoasit güçlü anti-inflamatuar etkiler gösterir. Özellikle içeriğinde arginin, obezite ile ilişkili olarak ortaya çıkan iltihapların tedavisinde yardımcı rol üstlenir.
Eklem Sağlığını İyileştirir
Kemik suyunun hazırlanması sırasında, bağ dokusundaki ana protein olan kolajen, jelatin şeklindeki başka bir proteine ayrılır. Ortaya çıkan bu jelatinin içeriğinde bulunan amino asitler ise eklem sağlığında önemli rol oynar. Yapılan çalışmalar da düzenli kemik suyu tüketen kişilerde eklem ağrısı semptomlarının daha hızlı iyileştiğini ortaya koymuştur.
Ayrıca, kemik suyunun içinde kıkırdaktan gelen glukozamin ve kondroitin doğal bileşikleri de bulunur. Bu içeriklerin de eklem ağrısını ve osteoartrit semptomlarını büyük ölçüde azaltacağı bilinir.
Kilo Verme Sürecini Destekler
Kemik suyunun içeriğinde bulunan jelatin uzun süreli tokluk hissi sağlar, böylece kilo verme diyetlerinde olumlu etki yaratır. Yapılan çalışmalar kemik suyu ile hazırlanan çorbaları düzenli olarak tüketen kişilerin daha uzun süre tok hissettiklerini, buna bağlı olarak da gün içindeki toplam kalori alımlarının azaldığını ortaya koymuştur. Ayrıca, kemik suyu ile birlikte doğal olarak kolajen tüketiminin kas kütlesinin artmasında ve vücut yağının azalmasında da etkili olduğu bilinir.
Kemik Suyu Nasıl Yapılır ?
Kemik suyu sığır eti, dana eti, hindi, kuzu, bizon, manda, tavuk, balık gibi hayvanların kemiğinin ve bağ dokusunun kaynatılmasıyla elde edilir. Öncelikli olarak bir kilo kadar hayvan kemiği yüksek ısıda fırında ortalama 15 dakika kadar kurutulur. Ardından 4 litre kadar su, elma sirkesi ve hayvan kemikleri bir kaba alınıp kaynatılmaya başlanır. Besleyici ve lezzetli bir kemik suyu hazırlamak için uzun süre kaynatılması çok önemlidir. Ortalama 12-24 saat arası pişirilen bir kemik suyu çok daha lezzetli olacaktır. Tadını daha da güzelleştirmek için isteğe göre soğan, havuç, kereviz sapı defne yaprağı, taze kekik gibi çeşitli sebzeler ve yeşillikler de eklenebilir. Kemik suyu yeterince kaynadıktan sonra soğutulur ve katı parçaları atılarak süzülür.
Bu noktadan sonra kemik suyunun saklanma koşulları da çok önemlidir. +4 derecede sadece 5 gün dolapta saklanması uygundur. Oldukça uzun bir süreç olduğu için kemik suyunu topluca kaynatarak, dondurucuda -18 derecede 3 ay dondurularak saklanması daha doğru olacaktır.