Kemik Erimesi, Belirtileri ve Önlemenin Yolları

2 Dakika

Kemik erimesi, kemik mineral yoğunluğunun azaldığı bir iskelet hastalığıdır. Metabolik yapım ve yıkım süreçlerinin ileri yaş, yanlış ya da yetersiz beslenme, genetik yatkınlık, menopoz, sigara kullanımı, hareketsiz yaşam gibi sebeplerle bozulması; yıkım olayları devam ederken yapım ve onarım sürecinin duraklamasıyla oluşmaktadır.

En önemli risk faktörleri yaşlı ve kadın olmaktır. Bunun sebebi menapoz sonrası kadınlarda kemik yapımını destekleyen hormon düzeyinin azalmasıdır. Yaşlanma ile de bağırsaklarda D vitamini ve kalsiyum emilimi azalarak kemik kalitesinin azalmasına yol açmaktadır.

Kemik kütlesinde azalma ve kemik yapısında bozulmalar artan kırık riski ile özellikle 75 yaş üstü kişilerde boyda 3 cm’ den fazla kısalmaya, ani ve şiddetli bel ve sırt ağrılarına ve kamburlaşmaya sebep olmaktadır.

Kemik erimesi kaçınılmaz son değildir. Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Üç faktör kemik erimesini önlemek için anahtardır;

Doğru Beslenme; D ve K2 vitamini ile protein açısından zengin besinler tüketilmelidir.

Fiziksel Aktivite; Yürüyüş fizyoterapistler olarak her yaş grubuna uygun tavsiye ettiğimiz bir fiziksel aktivite yöntemidir.

Güneşlenmek; D vitamini kaynağı olduğu için kemik erimesini önlemek adına çok önemlidir. Kışın güneş ışığından faydalanılmadığında dışardan D vitamini desteği kişinin ihtiyacına göre alınabilir.

Kemik erimesi belirtilerin fark edildiğinde mutlaka uzman hekim ile görüşülmelidir. Fizyoterapist desteği ile de medikal tedavi desteklenerek kemik erimesi tedavi edilebilmektedir. Öncelikle risk faktörleri belirlenirken hastanın beslenme alışkanlıkları gözden geçirilmektedir. Kas kuvveti, esneklik testleri yapılıp kişinin varsa duruş problemleri ve dengesi ayrıntılı olarak değerlendirilmektedir.

Bireyin ağrısını azaltmak ise öncelikli hedefimizdir. Ağrılı dönemin geçmesiyle birlikte en erken dönemde egzersizlere başlanmalıdır. Egzersizler kemik erimesi bulunan kişilerde;

  • Kırık riskini azaltır.
  • Kas kuvvetini arttırarak iskelete destek sağlar
  • Denge ve koordinasyonu geliştirir ve düşme riskini azaltır
  • Duruşu korur ve kemiklerdeki kalıcı bozuklukları önler.
  • Bireyin özgüvenini destekler ve yaşam kalitesini yükseltir.

Kemik Erimesi Olan Kişiler için Ev İçinde Yapabilecekleri Egzersiz Tavsiyelerimiz

  1. Bir aynanın karşısına geçin, herhangi bir terlik ya da ayakkabı olmadan parmak ucunuza yükselin ardından yavaş ve kontrollü bir şekilde ağırlığınızı topuklarınıza aktarın. Bunları yaparken aynadan kendinizi takip edin. Parmak ucu-topuk döngüsünü bu şekilde 5 kez tekrarlayın. Tamamlayınca gözlerinizi kapatın ve bu kez 5 kez gözler kapalı bir şekilde ağırlığınızı önce parmaklara sonra topuklarınıza aktarmaya devam edin.

 

  1. Gözleriniz açık bir şekilde tek bacağınızı hafifçe yerden yükseltin, 10 saniye hareketi koruyun ardından gözlerinizi kapatın ve 10 saniye bu şekilde sabit kalmaya çalışın. Diğer ayak içinde tekrarlayın.

 

  1. Yan yatın dişlerinizi bükün ve topuklarınız bitişik kalacak şekilde üstteki dizinizi yukarıya yükseltin, 3 saniye kalın ve indirin. Hareket sırasında gövdenin sabit kalıp karnın sıkı olmasına dikkat edin. Hareketi 10 kez yapın ve diğer taraf içinde tekrarlayın.

 

  1. Ellerinize yarım litrelik şu şişelerini alın ve ayna karşısında kollarınızı çapraz yukarı baş parmaklarınız yukarıya bakacak şekilde yükseltin, 3 saniye kalın ve indirin. Hareketi sırasında gövdenin sabit kalmasına dikkat edin.10 kez tekrarlayın.

 

Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.