mamikas Mamikas, annelerin ve anne adaylarının aradığı tüm özellikleri bir arada sunan bir paylaşım platformudur. #anneleringücüadına

Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek 7 Yol

2 Dakika

Çocuğunuzu, onun her gün maruz kaldığı bitmek bilmeyen mikrop ve virüslerden korumak için ne yapabilirsiniz? Ne yazık ki, çocukken hasta olmamak pek mümkün değildir. Ama çocuğunuza kazandıracağınız bazı alışkanlıklarla çok daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Soğuk algınlığı ve grip hayatın bir gerçeği, fakat çocukların hasta geçirdikleri gün sayısını azaltmak için uygulanabilecek yöntemler bulunuyor. Uzmanlar, “hepimiz bu dünyaya deneyimsiz bir bağışıklık sistemiyle geliriz.” diyor.

Çocuklar, yavaşça mikroplarla, virüslerle ve diğer organizmalarla savaşarak bağışıklık sistemlerini kurarlar. Bu yüzden pek çok çocuk doktoru, yılda birden fazla soğuk algınlığı, grip başlangıcı ya da kulak iltihabını normal görebilir. Fakat çocuğunuza kazandıracağınız bazı alışkanlıklarla bu süreci kısaltmanız mümkün…

  1. Daha çok meyve ve sebze verin

Havuç, yeşil fasulye, portakal, çilek; hepsinin C vitamini ve karoten gibi bağışıklık sistemini güçlendiren bitkisel besin maddeleri içerdiği biliniyor. Bitkisel besin maddeleri, mikroplarla savaşan akyuvarların ve hücre yüzeylerini örterek virüsleri engelleyen interferonların vücutta üretimini artırıyor. Araştırmalar gösteriyor ki bitkisel besin maddeleri bakımından zengin yemek alışkanlıkları sizi yetişkinlikte kanser ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklardan koruyor.

  1. Uyku süresini artırın

Yetişkinler üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki uyku yetersizliği, mikroplarla ve kanser hücreleriyle savaşan bağışıklık sisteminin silahları doğal öldürücü hücreleri azaltmakta ve bu da sizi hastalıklara daha açık hale getirmekte. Peki, çocuklar ne kadar uykuya ihtiyaç duyar? Yeni doğmuş bir bebek 18 saate kadar, 1-2 yaşındakiler 12 ila 13 saat, okul öncesi çağındaki çocuklar ise yaklaşık 10 saat uykuya ihtiyaç duyarlar.

  1. Bebeğinizi emzirin

Anne sütü güçlü etkili, bağışıklığı artıran antikor ve akyuvarlar içerir. Emzirme, kulak enfeksiyonlarına, alerjilere, ishale, zatürreye, menenjite, idrar yolu enfeksiyonlarına ve ani bebek ölümü sendromuna karşı koruyabilir. Araştırmalara göre emzirme bebeğinizin beyin gücünü de artıyor. Bebeği, hayatın sonraki aşamalarında insüline bağımlı diyabetten, Crohn hastalığından, kalın bağırsak iltihabından ve belli kanser türlerinden koruyabiliyor.

  1. Ailece Egzersiz Yapın

Araştırmalarda egzersiz yapmanın yetişkinlerde doğal öldürücü (natural killer) hücre sayısında artış gösterdiğini ve düzenli egzersizin çocuklarda da aynı şekilde fayda sağlayabileceğini söylüyor. Çocuklarınızın hayat boyu spor alışkanlığı kazanmaları için iyi bir rol model olun.

  1. Bakterilere Karşı Koruyun

Çocuklarınızın ellerini sık sık ve sabunla yıkadığından emin olun. Çocuklarınızın temizliğine özellikle yemek öncesi ve sonrası, dışarda oynadıktan, evcil hayvanlara dokunduktan, burunlarını sildikten, tuvaleti kullandıktan ve yuvadan geldikten sonra özen göstermeye çalışın. Dışarıdayken hızlı temizlik için tek kullanımlık ıslak mendiller taşıyın. Çocuklara evde el yıkama alışkanlığı kazandırmak için çocukların kendi sevecekleri renkte havlular, eğlenceli şekilde, renkte ve kokuda sabunlar almalarına izin verin.

  1. Pasif Sigara İçiciliğe Karşı Koruyun

Sigaranın 4 binden fazla toksin içerdiği ve bunların çoğunun vücuttaki hücreleri tahriş ettiği ya da öldürdüğü bilinmektedir. Çocuklar daha hızlı nefes aldıkları ve onların doğal detoksifikasyon sistemleri daha az gelişmiş olduğu için pasif sigara içiciliğinin zararlı etkilerine karşı yetişkinlere nazaran daha hassaslar. Pasif sigara içiciliği ani bebek ölümü sendromu, bronşit, kulak iltihabı ve astım risklerini arttırıyor. Ayrıca sinirsel gelişimi ve zeka gelişimini de etkileyebilir. Eğer sigarayı bırakamıyorsanız dışarda sigara içerek çocuğunuzun sağlığını tehdit eden riski önemli miktarda azaltabilirsiniz.

  1. Çocuk Doktorunuzu Baskılamayın

Çocuğununuz her grip olduğunda, soğuk aldığında ya da farenjit olduğunda doktorunuzu reçete ile antibiyotik yazması için teşvik etmek kötü bir fikir olabilir. Uzmanlar, antibiyotiklerin sadece bakterilerden kaynaklı hastalıkları tedavi ettiğini, ama çocukluk dönemindeki birçok hastalığın virüslerden kaynaklandığını söylemektedir.

*Doktorlardan ve diğer sağlık uzmanlarından alınan bilgiler dahil olmak üzere buradaki bütün içerik sadece bilgi amaçlıdır. Doktorunuzun tedavisi, tanısı ve önerisi yerine geçemez. Tanı, öneri ve tedavi içerikli bilgiler için sağlık kuruluşuna, doktorunuza danışınız.

mamikas Mamikas, annelerin ve anne adaylarının aradığı tüm özellikleri bir arada sunan bir paylaşım platformudur. #anneleringücüadına
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.