Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Bağışıklık Güçlendirici Sporlar

4 Dakika

Kasım ayının yaklaşmasıyla havalar iyice soğudu, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara yakalananların sayısı artmaya başladı. Bu dönemde coronavirüs de hız kesmeden devam ediyor. Uzmanlar grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarla beraber coronavirüse yakalanılmasından oldukça korkuyor, iki hastalığın aynı anda görülmesi sonucunda hastalıkların ağır seyredeceğini düşünüyorlar. Hastalıklara karşı korunmak için vücudumuzun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak oldukça önemli. Kuvvetli bir bağışıklık sistemi için bağışıklık güçlendiren besinlerle, taze sebze ve meyvelerle beslenmek her zaman yeterli olmayabilir. Buna ek olarak, spor ve egzersizler de bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir rol oynuyor. Peki bağışıklık sistemini güçlendiren sporlar neler?

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Sporlar

Yüzme

Yüzme, bağışıklık sistemini güçlendiren sporların başında yer alıyor. Yüzme sırasında vücudumuzda bulunan ve hastalıklara karşı direncimizi artıran antikorların sayısı çoğalıyor. Nefes alma tekniklerimizi geliştirdiği için akciğer kapasitemizin gelişmesine ve büyümesine yardımcı oluyor. Özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde sıkça görülen nezle, soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu olabiliyor.

Yüzme vücudumuzdaki bütün kasları aynı anda ve dengeli çalıştıran nadir sporlardan biridir. Kas sağlığını korumada ve kasları esnetmede, güçlendirmede önemli bir rol oynar. Omurga ve iskelet sağlığını korumada da oldukça etkilidir. 1 saat orta tempoda yüzmek vücudumuzun yaklaşık 500 kalori harcamasını sağlıyor. Kilo verme konusunda da oldukça başarılı olan bu spor, bağışıklık sistemini güçlendirmek için bire bir.

Pandemi döneminde olduğumuz için olabildiğince toplu alanlardan uzak durmaya çalışıyoruz. Bu sebeple yüzmek için havuzlar yerine denizleri tercih etmek daha sağlıklı bir seçim olabilir.

Kardiyo

Kardiyo egzersizleri, bağışıklık sistemimizi harekete geçirerek hastalıklara karşı savunma mekanizmamızı geliştiriyor, direncimizi artırıyor. Kardiyo yapmak vücudumuzun kondisyonunun artmasına katkı sağlayarak yaşlanma belirtilerini azaltıyor. Kardiyo, yağ yakımını da hızlandırarak kilo vermeye destek oluyor. Kardiyo yapıldıktan sonra stres hormonu olarak bilinen “kortizol”un etkisi azalıyor ve mutluluk hormonları daha çok salınıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için gün aşırı veya haftada 3 gün, en az 20 dakika kardiyo yapılması tavsiye ediliyor.

Açık Havada Yürüyüş Yapmak

Haftada 3 gün, en az 25 dakika süren orta tempolu yürüyüşler bağışıklığımızı güçlendirerek hastalıklara yakalanma olasılığımızı azaltıyor. Yürüyüşleri açık havada yapmak, vücudumuza temiz ve bol oksijenli havanın girmesini sağlıyor. Yürüyüş, kemik sağlığının korunmasında da etkin bir rol oynuyor, özellikle yaşlılık döneminde görülebilecek kemik hastalıklarının riskini azaltıyor. Herkes bulunduğu ortam fark etmeksizin kolayca yürüyüş yapabileceği için en çok tercih edilen egzersizlerin başında geliyor.

Bisiklet Sürmek

Gün içinde yaptığımız fiziksel aktiviteler gittikçe azalıyor. Bisiklet sürmenin tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, obezite, şeker, eklem ağrıları ve stres gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıktı. Kemik ve kas yapısının güçlenmesine de katkı sağlayan bisiklet, aktif bir yaşama sahip olmak etkili bir çözüm olabilir. Günde yarım saat bisiklete binmek kilo vermemize ve bağışıklık sistemimizin güçlenmesine katkı sağlıyor. Ev ve iş yerimizin arasındaki mesafe kısaysa işe giderken araba veya toplu taşıma yerine bisiklet tercih edilebilir.

Akciğerler için Nefes Egzersizleri

Coronavirüs döneminde sağlıklı akciğerlere sahip olmak oldukça önem kazandı. Çünkü coronavirüs öncelikle solunum yollarını ve akciğerleri hedef alıyor. Akciğer kapasitemizi geliştirmek için solunum egzersizleri yapmak faydalı olabilir. Solunum egzersizleri aynı zamanda fiziksel aktivitemizin artışına da yardımcı oluyor. Bu egzersizler hastalıkla karşı karşıya kaldığımızda da bize daha fazla direnme zamanı sunuyor. Hastalığa yakalanmış kişilerin eski akciğer kapasitesine dönmesinde de solunum egzersizleri oldukça önemli yer tutuyor.

Pranamaya ya da bilinen diğer bir adıyla yoga nefesi, büzük dudak veya diyafragmatik solunum nefesimizi kontrol etmede kullanabileceğimiz egzersizler arasında yer alıyor.

Bu egzersizleri herkes rahatlıkla uygulayabilir ama özellikle MS hastalığı, skolyoz, kalp rahatsızları, KOAH ve hipertansiyon sorunu yaşayanların uygulaması tavsiye ediliyor. Düzenli yapılması ve günlük rutine eklenmesi ise egzersizlerden maksimum fayda görmek için oldukça önemli. Fakat özellikle sağlık sorunu yaşayan kişiler bu egzersizlere başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışmalı, egzersiz rutinini beraber planlamalıdır.

Evde Spor Yapılabilir mi?

Kalabalık ortamlarda bulunmamak, ortak dokunulan eşya ve aletlerden uzak durmak ve gerekmedikçe evden çıkmamak coronavirüse karşı alınacak önlemlerin başında geliyor. Coronavirüs salgınının hız kesmeden artarak devam ettiği bu dönemde spor salonları ne kadar güvenli? Giden kişi sayısının kısıtlanması, spor aletlerinin sürekli dezenfekte edilmesi spor salonlarının aldığı önlemlerin birkaçı. Fakat maske ile spor yapmak bazı uzmanlara göre tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Bu sebeple spor salonlarında spor yaparken maskesiz olmak daha doğru bir seçim olabilir. Fakat coronavirüs salgınının bu denli arttığı bir dönemde maskesiz dolaşmak da oldukça riskli. Spor salonlarına gitmek yerine evde kalıp spor, egzersiz yapmak veya açık alanlarda spor yapmak pandemi dönemi için daha sağlıklı olabilir.

Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için düzenli egzersiz yapmak oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren sporlar yaptıkça kalp ve damar sağlığımız kuvvetlenir, kilo vermemiz kolaylaşır, kan basıncımız düzene oturur. Bunları günlük rutinimize ekledikçe uzun vadede hem beden sağlığımıza hem de ruh sağlığımıza katkıları daha çoktur. Düzenli egzersize ek olarak, bağışıklık güçlendiren besinler ile beslenmek, takviyeler kullanmak, düzenli ve yeterli uyku uyumak da bağışıklığın güçlenmesinde önemli rol oynar.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.