Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Burun Akıntısına Ne İyi Gelir?

3 Dakika

Burun akıntısı neden olur, nasıl tedavi edilir? Burun akıntısı için evde uygulayabileceğiniz çözümler nelerdir?

Burun akıntısı, burundaki aşırı mukus üretiminden kaynaklanır ve genel olarak aşırı burun boşalması olarak açıklanabilir.  Akışkan, berrak bir sıvı, daha yoğun bir mukus veya bunların arasında bir kıvama sahip olabilir. Akıntı burnunuzdan dışarıya ya da boğazın arkasından aşağıya damlayan salgılara yol açabilir.

Burun tıkanıklığı da zaman zaman burun akıntısına eşlik edebilir ve en yaygın nedeni sinüslerin viral bir enfeksiyonu yani tipik olarak soğuk algınlığıdır. Diğer durumlarda burun akıntısı soğuk hava, alerji, sinüzit veya başka nedenlere bağlı olabilir.

Tek başına, burun akıntısı genellikle endişelenilmesi gereken bir durum değildir. Başka herhangi bir semptomunuz yoksa, evde burun akıntısını ilaç içermeyen doğal bakım seçenekleriyle yönetmek mümkündür. İşte burun akıntısına iyi gelen yöntemler…

Bol Sıvı Tüketin

Burun tıkanıklığı semptomlarınız da varsa, burun akıntısı ile uğraşırken sıvı içmek ve susuz kalmamak yardımcı olabilir. Bolca sıvı tüketmek, sinüslerinizdeki mukusun akıcı bir kıvamda incelmesini ve sizin için kolayca dışarı atılmasını sağlar. Aksi takdirde kalın ve yapışkan olabilir, bu da burnunuzu daha fazla tıkayabilir. Aynı zamanda kahve ve alkol gibi daha fazla susuzluğa neden olan içeceklerden uzak durulması gerekir.

Sıcak Bitki Çaylarını Tercih Edin

Çay gibi sıcak içecekler bazen soğuk olanlardan daha faydalı olabilir. Bunun nedeni, hava yollarının açılmasına ve tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olan ısı ve buharlarıdır. Papatya, zencefil, nane veya ısırgan otu gibi iltihap önleyici ve antihistaminik otlar içeren çaylar özellikle tercih edilmelidir.

Bir fincan sıcak bitki çayı yapın ve içmeden önce buharını içinize çekin. Boğaz ağrısı genellikle burun akıntısına eşlik eder – sıcak bitki çayı içmek de boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Havayı Nemlendirin

Hava nemlendiriciden gelen sıcak buharı solumak, alerjik rinitin neden olduğu mukus birikimini önemli ölçüde iyileştirir. Benzer şekilde, soğuk algınlığı olan kişiler üzerinde yapılan bir araştırma, buhar inhalasyonunu kullanmanın oldukça etkili olduğunu bulmuştur.

Hava nemlendiriciler, kuru havayı nemlendirmek için suyu buhara dönüştürerek çalışır. Nemi soluduğunuzda, mukusun incelmesine ve yerinden çıkmasına ve tahriş olmuş sinüsleri yatıştırmaya yardımcı olur. Hava nemlendiricisi kullanmaya karar verirseniz, üreticinin talimatlarına göre düzenli olarak temizlemeniz önemlidir. Aksi takdirde sinüs problemlerini şiddetlendirebilecek küf ve bakteri gibi mikroorganizmaların üreme alanı haline gelebilir.

Buhar Banyosunu Deneyin

Nemlendirici veya sıcak bir fincan çay gibi, yüz buharı da mukusu gevşetmeye ve burun akıntısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bunun için öncelikle temiz bir tencerede suyu buhar oluşacak kadar ısıtın ama kaynamasına izin vermeyin. Yüzünüzü bir seferde yaklaşık 5 dakika boyunca buharın yaklaşık biraz  üzerine yerleştirin. Yüzünüz suya değmesin. Gözlerinizi kapatın ve burnunuzdan derin nefesler alın. Yüzünüz çok ısınırsa mola verin. Mukustan kurtulmak için daha sonra burnunuzu sümkürün. Hala semptomlarınız varsa işlemi günde 2 veya 3 kez tekrarlayın.

İsterseniz, yüz buhar suyunuza birkaç damla uçucu yağ da ekleyebilirsiniz. Okaliptüs, nane, çam, biberiye, adaçayı, nane, çay ağacı ve kekik esansiyel yağları harika seçeneklerdir.

Sıcak Kompres Uygulayın

Alnınıza ve burnunuza günde birkaç kez sıcak bir kompres uygulamak, burun akıntınızı iyileştirmeye ve sinüs basıncını yatıştırmaya yardımcı olabilir. Sıcak kompres, sinüs bölgenizdeki kan dolaşımını hızlandırarak çalışır ve soluduğunuz havaya nem ekleyerek burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olabilir.

Evde kendi sıcak kompresinizi yapmak için, temiz bir bezi sıcak (kaynar olmayan) suya batırın ve 15 ila 20 dakika boyunca alnınızın ve burnunuzun üzerine koyun. Gerektiğinde tekrar uygulayın.

Burun Akıntısı İle Başa Çıkmak İçin İpuçları

Burun akıntısı, bağışıklık sistemi reaksiyonunun bir işaretidir. Bağışıklık sisteminizin yoğun olarak çalışması normalden daha yorgun hissetmenize neden olabilir. Başka semptomlarınız olmasa bile yine de kendinize dikkat etmeniz gerekir.

Burun akıntısı ve beraberindeki semptomlar ile başa çıkmak için aşağıdaki ipuçlarını deneyebilirsiniz;

İyice dinlenin: Burun akıntınızın uykunuzu engellemediğinden emin olun. Yatmadan önce sıcak bir duş alın veya yatak odanızda nemlendirici kullanın.

Sıvı tüketin:  Dehidrasyonu önlemek için bol miktarda sıvı aldığınızdan emin olun. Vücudunuzun hastalık döneminde susuz kalmamasına özen gösterin.

Ellerini yıkayın: Hiç evden çıkmasanız bile ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayarak mikropların yayılmasını önleyin.

Yüzeyleri dezenfekte edin: Düzenli olarak dokunduğunuz yüzeyleri ve nesneleri dezenfektanla silmek için biraz zaman ayırın. Böylece hastalığın yayılmasını önlersiniz.

Evde kalın: Başka semptomlarınız olmasa bile, başkalarını hasta etmemek için burun akıntınız olduğunda evde kalmak iyi bir fikirdir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.