Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Parmak Ağrılarının Nedenleri

3 Dakika

Parmak ağrısının nedenleri nelerdir? Parmak ağrıları nasıl tedavi edilir?

Parmak ağrısı, herhangi bir parmağınızda hissedilen zonklayıcı, kramp benzeri veya acı verici bir ağrıdır. Genellikle bir kaza veya tıbbi bir durumdan kaynaklanır. Çoğu durumda, parmak ağrısı ciddi bir rahatsızlığın işareti değildir ve kendi kendine geçer. Bununla birlikte, açıklanamayan ve süreklilik kazanan parmak ağrısı, daha ciddi bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. Parmaklarınızda devam eden veya açıklanamayan ağrı hissederseniz mutlaka doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir. Ağrıyla ilgili genel bilgileri daha önce hazırladığımız yazımızda bulabilirsiniz.

İşte parmak ağrısının nedenleri ve tedavi yöntemleri…

İncinme ve Yaralanma

Ellerde ve parmaklarda yaralanmalar yaygındır. Bu durum, özellikle spor yapan veya düzenli olarak ağır ekipman veya alet kullanan kişiler için geçerlidir.  Nedenleri şunları içerebilir:

  • Elin üzerine düşmek
  • Ele darbe almak
  • Parmak sıkışması
  • Parmakları aşırı uzatmak veya çok geriye doğru bükmek

Parmak yaralanmaları ağrıya, şişmeye ve hareket kabiliyetinin azalmasına neden olabilir. Daha ciddi vakalarda, bir parmak kemiğini yerinden çıkabilir, kırılabilir veya bir bağ zarar görebilir.

Tedavisi

Genellikle küçük bir parmak yaralanması basitçe tedavi edilebilir. Öncelikli olarak iyileşme zamanı gelene kadar parmağınızı mümkün olduğunca kullanmaktan kaçınmanız gerekir. Ayrıca, bir atel kullanmak da parmağı hareketsiz tutmaya yardımcı olabilir.

Yaralı parmağa günde birkaç kez 20 dakikaya kadar buz uygulamak ağrıyı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Diğer yandan parmağı kalp seviyesinin üzerinde tutmak şişliğin azalmasına yardımcı olabilir.

Kırık veya çıkık olduğundan şüphelenen kişiler parmağını hareket ettirmekten kaçınmalı ve derhal tıbbi yardım almalıdır. Eğitimli bir sağlık uzmanı kemiği sıfırlayacak ve parmağın düzgün şekilde iyileşmesini sağlamak için hareketsiz hale getirecek ve bu da daha fazla komplikasyon riskini azaltacaktır.

Tetik Parmak (Tenosinovit Stenosing)

Parmağın tabanındaki tendon kılıfı iltihaplandığında, kişi onu hareket ettirmeye çalıştığında parmağın kilitlenmesine neden olduğunda ortaya çıkan bir durumdur. Tetik parmak belirtileri şunları içerebilir:

  • Parmak tabanında ağrı ve şişlik
  • Parmağı bükme veya düzeltme zorluğu
  • Parmağı hareket ettirmeye çalışırken ortaya çıkan kilitlenme hissi
  • Parmak sertliği

Kişi yeni uyandığında veya uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra tetik parmak belirtileri daha kötü olabilir. Doktorlar tetik parmağa neyin neden olduğunu tam olarak anlamazlar, ancak el yaralanmaları ve diyabet ve romatoid artrit gibi bazı tıbbi durumlar bir kişinin bu rahatsızlığı geliştirme riskini artırabilir.

Tedavisi

Tetik parmak tedavisi tipik olarak, bir atel kullanmak gibi parmağın dinlenmesini ve hareketsiz hale getirilmesini içerir. Doktor ayrıca, sertliği azaltmaya ve hareketliliği iyileştirmeye yardımcı olabilecek parmağınızı germek için bazı hafif egzersizler yapmanızı önerebilir.

Daha şiddetli semptomları olan kişiler için, doktor ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olmak için steroid enjeksiyonları reçete edebilir. Diğer tedaviler başarısız olursa, kişi tendon kılıfını serbest bırakmak için ameliyat gerektirebilir.

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu, bilekte karpal tünelden geçen median siniri etkiler. Sinir tünel içinde sıkışırsa veya şişerse, el ve parmaklarda ağrı, karıncalanma ve uyuşmaya neden olabilir. Ağrı parmaklarda başlayabilir ve kola yayılabilir. Semptomlar yavaş yavaş başlayabilir ve zamanla kötüleşebilir. Bazı insanlar ayrıca elde güçsüzlük ve nesneleri kavramada veya hassas hareketler yapmada zorluk yaşamaya başlayabilir.

Tedavisi

Karpal tünel sendromunun semptomları genellikle ilerlemeye meyillidir, bu nedenle kişinin doktora görünmesi önemlidir. Tedavi, kişinin semptomlarının şiddetine bağlıdır ve şunları içerebilir:

  • Bir atel takmak
  • Semptomları kötüleştiren faaliyetlerden kaçınmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmak
  • Fizik tedavi görmek
  • İbuprofen ve naproksen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar almak
  • Steroid enjeksiyonları almak

Semptomlar düzelmezse, doktor median sinir üzerindeki baskıyı hafifletmek için ameliyat önerebilir.

Ganglion Kistleri

Ganglion kistleri, parmakların tabanı gibi bileklerde ve ellerde eklem veya tendonların yakınında gelişebilen sıvı dolu topaklardır. Bu topaklar boyut olarak değişebilir ve dokunuşa yumuşak veya sert gelebilir. Ganglion kistleri genellikle zararsızdır, ancak bazı insanlarda ağrıya veya karıncalanmaya neden olabilirler. Ganglion kistlerine neyin neden olduğu tam olarak bilinmez ancak her yaşta insanda gelişebilirler.

Tedavisi

Ganglion kistleri kendiliğinden kaybolma eğilimindedir ve tedavi genellikle sadece kistlerin ağrıya neden olması veya parmağın hareket kabiliyetini azaltması durumunda gereklidir. Ganglion kistleri sorunlara neden oluyorsa, bir doktor şunları önerebilir:

  • Aspirasyon adı verilen bir prosedür kullanarak kisti boşaltmak
  • Kistin cerrahi olarak çıkarılması

Enfeksiyon

Ellerdeki veya parmaklardaki kesikler ve yaralar bazen enfeksiyonlara neden olabilir. Parmak enfeksiyonu belirtileri şunları içerebilir:

  • Gittikçe kötüleşen ağrı
  • Şişme
  • Cilt kızarması
  • Kesik veya yaradan irin akması
  • Kendini iyi hissetmeme
  • Ateşlenme

Tedavisi

Herhangi bir kesik ve yarayı uygun şekilde temizlemek ve pansuman yapmak enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir. Parmağının enfekte olduğundan şüphelenen kişiler bir doktorla konuşmalıdır. Tedavi edilmediğinde enfeksiyonlar bazen apse oluşumu ve hatta sepsis gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Tedavi, enfeksiyonun tipine ve şiddetine bağlıdır. Bakteriyel enfeksiyonu olan bir kişi için antibiyotik reçete edilebilir.

 

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.