BPA’yı Hayatımızdan Nasıl Çıkartırız?
BPA, konserve gıdalarınızın metal kaplamasından benzin istasyonu faturalarına kadar her şeyde bulunan kimyasal bir bileşiktir. Epoksi reçine ve polikarbonat plastiklerin üretiminde kullanılan BPA, bilinen bir endokrin bozucudur; yani, vücudun doğal üretimini ve doğal hormonların tepkisini etkileyerek östrojen hormonunun yapısını ve işlevini taklit edebilir. Sonuç olarak, bu kimyasal çok sayıda sağlık sorunuyla ilişkilendirilir.
Bu plastikler sonunda depolama alanlarına girdiğinde, vahşi yaşam üzerinde aynı komplikasyonları tetikleme riskiyle karşı karşıya kalırlar. Aynı zamanda, BPA içeren plastiklerin üretimi de çevresel kirlilik yaratabilir.
BPA ikamelerinin gerçekten daha sağlıklı veya daha çevre dostu alternatifleri temsil edip etmediği konusunda henüz kesin bir bilgi olmasa da BPA kullanımınızı sınırlamak istiyorsanız, aşağıdaki ipuçları yardımcı olacaktır.
Konserve ve Paketlenmiş Yiyeceklerin Tüketimini Sınırlayın
Çoğu insan BPA’ya öncelikle beslenme yoluyla maruz kaldığından, konserve ve paketlenmiş gıda tüketiminizi sınırlamak, kimyasala maruz kalma ihtimalinizi azaltabilir.
Meyve ve sebzeler gibi konserve yiyecekler, tek kullanımlık su şişeleri ve soda kutuları gibi plastikle paketlenmiş ürünler uzak durmanız gereken ürünlerin başında gelir. Ne yazık ki, çiğ, taze ve işlenmemiş gıdaların herkese ulaşamadığı bir dünyada yaşıyoruz, ancak konserve malzemeleri tüketmek zorunda kalsanız ile BPA’ya maruz kalma ihtimalinizi azaltmanın yolları var.
Yapılan araştırmalar, konserve sebzeleri durulamanın BPA’yı azaltmak için etkili bir yöntem olduğunu ve kimyasala maruz kalmayı yaklaşık üç kat azaltabileceğini gösteriyor. Durulama, sodyum veya şeker gibi diğer katkı maddelerinin de azaltılmasına yardımcı oluyor. Diğer bir seçenek ise, taze bulamıyorsanız konserve yerine dondurulmuş meyve ve sebzeleri satın almak.
Yiyeceklerinizi Plastik Kaplarda Isıtmayın
BPA zamanla yüksek sıcaklıklardan parçalanabileceğinden, kap ısıtılırsa yiyecek veya içeceğe sızan kimyasalın miktarı artar. Bu, yemeğinizi plastik bir kapta mikrodalgada ısıtmanın BPA’ya maruz kalma ihtimalinizi artırabileceği anlamına gelir. Benzer şekilde, yüksek sıcaklıklarda yeniden kullanılabilir su kaplarında su bırakıldığında, plastik su şişelerinin BPA’yı dışarı atma olasılığı daha yüksektir.
Araştırmacıların farklı türdeki kapları yüksek ısıya maruz bıraktığı bir araştırmaya göre, su şişeleriniz ve yiyecek kaplarınız için cam veya kaplanmamış paslanmaz çelik kullanmak çok daha iyi bir seçenek.
Araştırmanızı Yapın
Satın aldığınız ürünlerde “BPA Yok” etiketi arayın ve BPA’nın bariz sert plastiklerle sınırlı olmadığını unutmayın; BPA aynı zamanda kağıt ürünlerde, gıda kaplarında ve soda kutularında da yaygın olarak kullanılır. Tüketicilerin hangi ürünlerin kimyasalla bağlantılı olduğunu keşfetmelerine yardımcı olmak için hazırlanmış BPA içerebilecek malzemelerden oluşan listeler ve veri tabanları da size yol gösterebilir.
Yiyecekleri Cam Kavanozlarda Tercih Edin
Giderek daha fazla şirket, ürünlerini yeniden kullanılabilir cam kaplarda tüketiciye ulaştırmayı tercih ediyor. Bunlar bazen konserve versiyonlardan daha pahalı olabilse de uzun vadede daha iyi bir seçenek olabilirler. Ayrıca cam şişeler ve kavanozlar %100 geri dönüştürülebilir olduğundan kalite kaybı olmadan sonsuz bir şekilde geri dönüştürülebilirler. Daha da iyisi, yeniden kullanılabilirler, böylece onları yıkayabilir ve yiyecek depolama veya diğer kullanımlar için kullanmaya devam edebilirsiniz.
Bebek Ürünlerine Dikkat Edin
FDA, 2012 yılında damlatmaz bardaklarda ve biberonlarda BPA kullanımını yasaklamış olsa da eski ya da farklı ülkelerde üretilenler hala BPA izleri içerebilir. Ayrıca 2013 yılında bebek maması ambalajlarında kaplama olarak BPA bazlı epoksi reçinelerin kullanımı da yasaklanmıştır ancak aynı ihtimal bu durum için de geçerlidir.
Gittikçe daha fazla üretici BPA içermeyen seçenekler sunmayı tercih etse de plastik bebek oyuncakları (diş kaşıma için kullanılanlar gibi) hala BPA içerebilir. Tamamen plastikten kurtulmak istiyorsanız, ahşap bebek oyuncakları veya plastik olmayan malzemelerden yapılmış bebek oyuncaklarını tercih etmeniz gerekir.
Kağıt Makbuzlardan Uzak Durun
Yazar kasalarda, kredi kartı terminallerinde ve restoranlarda fişler için kullanılan kağıt, mürekkepsiz baskıya izin vermek için BPA ile kaplanmıştır. Çalışmalar, makbuzun ele alınmasının kimyasalı cilde aktarabileceğini ve daha sonra kan dolaşımına geçebileceğini göstermiştir. İnsanlar bu kağıda yazdırılan makbuzları tuttuğunda, BPA vücutta dokuz gün veya daha fazla kalabilir. Bu nedenle, kasiyerler gibi makbuzları düzenli olarak kullanan çalışanlar daha yüksek oranda BPA’ya maruz kalabilir.
Geri Dönüşüm Kodlarını Kontrol Edin
Bu sayılar BPA içermeyen ürünleri mutlaka garanti etmese de 3, 6 veya 7 geri dönüşüm kodları ile işaretlenmiş bazı plastikler kimyasal bileşik içerebilir. Öte yandan, 1, 2, 4 ve 5 numaralarının BPA içermesi olası değildir ve genellikle geri dönüşümü de daha kolaydır.