Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Enflamasyon nedir?

3 Dakika

Enflamasyon, vücutta bir şeylerin ters gittiğinin habercisidir. Halk arasında iltihap veya yangı isimleriyle de bilinir.

Enflamatuvar süreç vücudun bağışıklık sisteminin doğal bir yanıtıdır. Bu süreçte vücut, çeşitli bağışıklık sistemi elemanlarından yararlanarak zararlı etkenlerle savaşmaya çalışır. Enflamatuvar sürecin amacı, vücuttaki hasarlı bölgeyi tespit ederek iyileşmeyi sağlamaktır. Bu süreçte vücut, sitokin adı verilen maddeler salgılayarak kendini korumaya çalışır. Enflamatuvar süreç başladıysa, vücutta yolunda gitmeyen bir şeyler vardır ve bu durum ortadan kaldırılmalıdır.

Enflamasyon, akut (kısa süreli) ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Akut enflamasyon daha çok, vücutta yeni meydana gelen hasarlar sonucu görülür. Travma (bir cisimle yaralanma, iş kazaları vb.) veya akut enfeksiyonlar, akut enflamasyona neden olurlar. Kronik enflamasyon ise altta yatan bazı kronik hastalıklara sekonder olarak görülür ve altta yatan etken ortadan kaldırılmadıkça enflamasyondan doğal bir şekilde kurtulmak mümkün değildir. Yangısal sürecin uzun vadede devam etmesi, vücudu diğer dış etkenlere karşı savunmasız bırakarak kişilerin kolay hastalanmasına sebep olur.

Enflamasyon; ağrı, ateş yüksekliği, şişlik ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterir. Her enflamasyonda bu belirtilerin tamamının görülmesi gerekli değildir. Bazı enflamasyonlarda bu semptomların birkaçı görülebilirken, bazılarında ise hiçbir belirti gözlenmez. Ancak bu durum, enflamasyonun var olmadığı anlamına gelmez.

İltihaplanmaya neler sebep olabilir?

İltihaplanma, çeşitli sebeplerden dolayı görülebilir. Travma, enfeksiyon, stres gibi durumlar; yangısal sürecin tetiklenmesine yol açabilir.

Enflamasyon, vücudun doğal savunma hücreleri olan lökositleri (akyuvar) uyarır. Uyarılan lökositlerden, bağışıklık sisteminin savunma mekanizması dahilinde çeşitli maddeler salınır. Bu maddeler hasarlı bölgeyi tespit ederek enflamatuvar süreci başlatırlar. Bölgesel ve akut enflamasyonlarda iltihap bölgesinde kızarıklık, şişlik, kan akımının ve sıcaklığın artması gibi belirtiler gözlenebilir. Yangı bölgesinde ağrı görülmesi de sıkça rastlanan bir durumdur.

Bakteri, virüs, mantar, parazit gibi çeşitli zararlı mikroorganizmaların dışarıdan vücuda girmesi sonucunda enflamatuvar süreç tetiklenebilir. Sigara veya alkol kullanımı, travma, stres, radyasyon maruziyeti, aşırı kilo, hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme gibi durumlar da enflamasyona yol açabilir.

Bazı durumlarda ise vücut, kendi elemanlarını düşman olarak algılayabilir ve bu durum da enflamasyon gelişimine yol açabilir. Böyle durumlarda vücut, kendi dokusuyla savaşarak kendi kendini yok etmeye başlar. Bu hastalıklar otoimmün rahatsızlıklar olarak tanımlanır. Otoimmün hastalıklara; romatolojik hastalıklar, Hashimoto tiroiditi, tip 1 diyabet örnek olarak verilebilir.

Enflamasyonu azaltmanın yolları nelerdir?

Enflamatuvar süreç, vücuda her zaman yarar sağlamaz. Bazı durumlarda, özellikle kronik enflamasyonlarda vücut daha çok zarar görmeye başlar. Enflamasyondan korunmak veya var olan iltihabı azaltmak için çeşitli yollara
başvurulabilir.

• Dengeli ve sağlıklı beslenme. Beslenme, sağlığı etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Vücudun ihtiyacı olan makro ve mikro besin ögeleri beslenmeyle yeterli miktarda alınamazsa, vücutta yer alan sistemler doğru bir şekilde çalışamaz. Bağışıklık sistemi de bu sistemler arasındadır. Vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve makrolar yeterli miktarda temin edilebilirse, bağışıklık sistemi de olumlu etkilenecek ve enflamasyonu durduracaktır. Ayrıca obezitenin de bağışıklık sistemini son derece olumsuz etkileyen bir rahatsızlık olduğu düşünülürse, fazla kilolardan kurtulmanın da enflamasyonu azaltacağı sonucuna varılabilir.

• Vücudun yaklaşık %60’ı sudur. Su, hücrelerin olmazsa olmazıdır. Su olmazsa hücreler çalışmayı durdurur, metabolizma işlevini yitirir. Aynı şekilde immün sistemin de görevini yerine getirebilmesi için suya ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir yaşam için bol bol su tüketilmesi gereklidir. Kişilerin su ihtiyacı kilolarına göre değişiklik gösterdiğinden tam bir sayı vermek doğru olmaz. Ancak uzmanlar tarafından günde en az 2 litre su tüketilmesi önerilir.

• Sigara ve alkolden mümkün olabildiğinde uzak durularak vücutta yangı oluşumunun önüne geçilebilir. Çünkü alkol ve sigaranın iltihap oluşturucu etkileri mevcuttur.

• Yüksek stres düzeylerine karşı bir uzmandan yardım alınabilir veya stres atılabilecek herhangi bir aktiviteyle meşgul olunabilir. Yüksek stres seviyeleri, uzun vadede yalnızca enflamasyonu değil aynı zamanda çok
çeşitli sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Bu durumdan kurtulmak için kafa dağıtacak bir hobi edinmek de doğru bir tercih olabilir.

• Hareketsiz bir yaşam, sağlığı birçok yönden olumsuz etkiler. Fazla hareket etmemek, metabolizmanın da yavaşlamasına sebep olur. Metabolizmanın yavaşlaması, vücutta meydana gelen hücresel olayların da
yavaşlamasına yol açar. Bu durum da bağışıklık sistemine zarar verir, vücudu hastalık yapıcı etkenlere açık bir hale getirir. Aynı zamanda kilo alımına davetiye çıkararak obezite gelişimine neden olur. Bu nedenle düzenli olarak hafif-orta düzeylerde egzersiz yapılması sağlığa çok şey katacaktır. Yürüyüş yapmak, yüzmek, bisiklete binmek, hafif şiddette ağırlık kaldırmak gibi egzersizler bu amaçla yapılabilir.

Enflamasyonu engellemek için farklı birçok yol daha mevcuttur. Non steroid antiinflamatuarlar olarak da bilinen ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlar sayesinde enflamasyon engellenebilir ve semptomlar ortadan kaldırılabilir. Ancak ne şekilde olursa olsun herhangi bir ilacı kullanmak için mutlaka bir doktorun reçete etmiş olması gereklidir. Aksi takdirde ciddi yan etkilerle karşılaşılabilir.

Enflamasyon nedir? (Meta)

Enflamasyon, vücudun kendini koruması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Vücudun içinde herhangi bir tehlikenin var olduğunu haber verir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.