Maske, mesafe ve temizlik, bulaşı engellemenin en önemli etmenleri. Bunun yanında diğer etmenlerden biri de sosyal izolasyon. Bu çerçevede özellikle “Evde Kal” çağrıları sonucunda büyük bir hareketsizlik ve fiziksel aktivitelerde azalmalar ortaya çıktı.
Genel olarak fiziksel aktivite azlığı, şişmanlık, şeker ve kalp damar hastalıkları gibi birçok hastalığın seyrini olumsuz olarak etkiliyor. Ayrıca sözü edilen bu hastalık grupları aynı zamanda hastalığın kötü seyretmesinde de büyük bir rol oynuyor.
Yapılan birçok çalışmada fiziksel hareket azlığının gerek ruh sağlığının ve gerekse fiziksel sağlığın bozulmasına yol açtığı ve ayrıca başta kalp, tansiyon, şeker gibi birçok hastalıkla ilişkili ölüm oranlarını artırdığı da gösteriliyor. Yaşanılan hareketsizlik ve sonrasında ortaya çıkabilen vücut kas kitlesinin kaybı, kendini kuvvetsizlik, azalmış fiziksel kapasite ve kronik yorgunluk olarak gösteriyor. Bu durum obezite ve artmış insülin direnci başta olmak üzere depresyon da dahil birçok olumsuz durumun ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor.
Yine yapılan çalışmalar sonucunda günlük fiziksel aktivitelerin %10-15‘lere düşmesi -örneğin günlük 10 bin adımın, 1000 – 1500 adıma düşmesi- sağlıklı kişilerde bile insülin duyarlılığını azalttığı, lipit metabolizmasını bozduğu, bel, kalça ve iç organlarda yağlanmayı artırdığı ve kalp damar sistemini olumsuz etkilediği görüldü. Fiziksel hareket azlığı, koroner kalp hastalıkları görülme riskini %24, inme riskini %16 ve diyabet riskini de %42 oranında artırabilir. Ayrıca fiziksel aktivitede azalma öfke, üzüntü ve hayal kırıklığı gibi olumsuz duyguların açığa çıkmasını da artırabilir ve depresyonu da tetikleyebilir.
Salgının ortaya çıkardığı tüm olumsuzluklara rağmen, birçok insan kendine ve sağlığına daha fazla önem vermeye başladı. Bu sebeple özellikle bu günlerde fiziksel aktivite, egzersiz ve spor alışkanlığının kazanılması adına atılacak adımlar oldukça önemli bir yer kaplıyor.
Fiziksel Aktivite Nasıl Artar?
Sürekli evde kaldığımız ve gerekli olmadıkça dışarı çıkmadığımız bu günlerde fiziksel aktivitemizi artırmanın çeşitli yolları vardır.
Yürüyüşe/Koşuya Çıkmak
Kış mevsiminin de gelmesiyle havalar oldukça soğudu, dışarıda zaman geçirmek eskisi kadar kolay değil. Fakat evinizin yakınındaki bir parkta, ormanda veya sitenizin bahçesinde koşuya veya yürüyüşe çıkabilirsiniz. İnsanların daha az dışarıda olduğu zamanları tercih ederek bulaş riskini de en aza indirmiş olursunuz. Sürekli hareket halinde olacağınız için soğuk havadan olumsuz şekilde etkilenmez, üşümeden fiziksel aktivitenizi artırabilirsiniz.
Koşu veya yürüyüş için bir diğer çözüm yolu ise eve bir koşu bandı almak olabilir. Eve alacağınız koşu bandında, dışarı ile bağlantınızı tamamen kestiğiniz için bulaş riski de bulunmuyor. Hem fiziksel aktivitenizi artırabilir hem de bulaş riskinin sıfır olduğu evinizde güvenle kalabilirsiniz. Fakat spor yaparken temiz hava almayı unutmamalı, bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmalısınız.
Sık Sık Ayağa Kalkmak
Yeni normalde birçok kişi ofise gidemiyor, evden çalışıyor. Fakat evden çalışan kişilerin fiziksel aktivitesi işe gidenlere göre oldukça az. Tüm gün aynı sandalyede oturup hiç ayağa kalkmamak vücudumuz için oldukça tehlikeli. Bu sebeple gün içinde sık sık oturduğumuz sandalyeden kalkmalı, vücudumuzu rahatlatmalıyız. Bu rahatlatma için çeşitli esneme hareketlerinden yararlanabilir. Ayrıca bu esneme hareketleri baş, bel ve sırt bölgelerimiz için de oldukça yararlı olabilir, ağrılarımızın azalmasına yardımcı olabilir.
Aktif Molalar Oluşturmak
Ev içinde olduğumuz günlerde harekete geçilen an sayısı oldukça az, fakat bunu artırmak bizim elimizde. Kendi sevdiğimiz bir müzik eşliğinde dans etmek hem fiziksel aktivitemizi artırır hem de enerjimizi ve keyfimizi yerine getirebilir.
Temizlik Yapmak
Birçoğumuzun yapmayı çok sevmediği temizlik, bazı zamanlar için kurtarıcı olabiliyor. Temizlik yaparken günlük yapmamız gereken fiziksel aktivitelerin çoğunluğunu yapabiliyoruz. Birçok araştırma sonucunda temizliğin insanların ruh sağlığına da iyi geldiği ortaya çıktı. Temizlik yaparken hem fiziksel aktivitenizi artırabilir hem de ruhunuzu temizleyebilirsiniz.
Toprakla Uğraşmak
Hobi bahçeleri son dönemlerde oldukça popüler oldu, fakat sokağa çıkma yasakları yüzünden hobi bahçelerine her zaman gitmek mümkün olmuyor. Bunun yerine kendi mini bahçenizi kendi evinize kurabilirsiniz. Alacağınız bitkiler ve onların topraklarıyla uğraşmak size sandığınızdan da daha iyi gelecek. Bitkilerle uğraşarak hem evinizi güzelleştirebilir hem de fiziksel aktivitenizi artırabilirsiniz. Toprakla uğraşmanın bir başka artısı da insanları ruhen rahatlatması olarak biliniyor.
Oyun Oynamak
Pandemi sürecini en mutlu şekilde, sıkılmadan geçirmek hepimizin en çok istediği şeylerin başında yer alıyor. Bu süreci en iyi şekilde atlatabilmek için çeşitli oyunlar oynayabilirsiniz. Çocuklarınızla beraber oynayacağınız aktif oyunlar hem can sıkıntısını engeller hem de fiziksel aktivitenizi artırır. Bunun yanı sıra ailece ya da arkadaşlarınızla denge yarışmaları da yapabilirsiniz. Tek ayak üzerinde en uzun süre kim kalacak gibi yarışmalar ile hem eğlenebilir hem de hareket edebilirsiniz.
Evde kaldığımız zamanlarda farklı birçok aktivite yardımıyla harekete geçebiliriz. Yapılan açıklamalar göz önüne alındığında daha uzun bir süre evlerde kalacağız gibi gözüküyor. Hareketsizliğin birçok hastalığın temelinde yer aldığını hatta bazı hastalıkları daha kötü atlatmamıza neden olduğu da biliniyor. Bu sebeple kendinize en uygun olan aktiviteleri seçerek hem keyifli zaman geçirebilir hem de sağlığınıza katkı sağlayabilirsiniz.