Rana Ortan Githa Yoga eğitmenlerinden biri olan Rana Ortan, yoga yolculuğuna 2007 yılında başladı. 200 saatlik yoga eğitimlerini Zeynep Aksoy, David Cornwell ve Chris Chavez’den aldığı derslerle tamamladı. 300 saatlik ileri seviye hocalık eğitimlerini ise Chris Chavez, Carlos Pomeda ve OM Yoga tarzı Vinyasa ekolünün kurucusu Cyndi Lee ile yaptı. Yoganın sadece matın üstünde değil dışında da devam eden bir deneyim olduğunu keşfeden Rana Ortan, Vinyasa akış tarzı yoga dersleri veriyor.

Bedenle Barışık Olma Yolunda Yoga Bizi Nasıl Destekler?

2 Dakika

Görselliğin fazlasıyla ön plana çıktığı şu çağda nasıl hissettiğimizden ziyade nasıl göründüğümüze daha fazla anlam yükler olduk. Çoğu zaman farkında dahi olmadan bedenlerimiz üzerinden kendimizi yargılamaya başladık. Hayattaki mutluluğumuzu, yeni başlangıçlarımızı, yönelimlerimizi neredeyse bedenle olan ilişkimize endeksledik.

Yogaya başlamak isteyenlerin sıkça kurduğu cümlelerde de bu etkiyi görmek mümkün. “Yoga yapmak için yeteri kadar esnek miyim, gücüm yeter mi, bedenim pozlara girerken zorlanır mı? Yoga bedeni diye bir şey gerçekten var mı?..”

Peki bir an için bu kaygıları bir kenara bıraksak ve kendimize sorsak, yoga bedenimizle barışık olma yolunda bizi nasıl destekler? Yıllar içinde edindiğim tecrübelerden yola çıkarak kendi adıma bu sorunun cevabını şöyle verebilirim;

• Sahip olduğumuz bedene şükretmeyi öğreniriz

Yogada nefes eşliğinde bedenimizi hareket ettirirken onun kıymetini anlamaya ve aynı zamanda şükretmeye başlarız. Pozlar arasında akarken bedenimizin girdiği şekiller bizi şaşırtır. Günlük hayatın içinde hiç yapmadığımız hareketlere düzenli uygulama sayesinde kolayca adapte oluruz. Dengede kalırken, öne ve arkaya eğilirken, çevrilirken, ayaklar yerine eller üzerinde toprakla olan köklenmemizi araştırırken… Bir zamanlar imkansız görünen birçok poz, zamanla kapılarını bize aralamaya başlar. Bedenimizin tahmin ettiğimizden çok daha fazlasını yapmaya hazır olduğunu fark ederiz.

• İmkan dahilinde olana odaklanmaya başlarız

Yoga sayesinde bedenimizin sınırlarından çok neler yapabileceğine odaklanırız. Beden algısı söz konusu olunca dikkatimiz iyimser bir bakış açısından ziyade daha negatife kayabilir. Fiziksel yoga uygulaması sayesinde kendimize olan şefkati arttırarak benliğimize daha samimi ve içten bir yerden bakmaya başlarız. Bedenin neler yapamayacağından ziyade neler yapabileceğine algıyı yönlendiririz.

• Yargılamak yerine gözlem yapmanın değerini anlarız

Sosyal medya algoritması sayesinde karşımıza sıkça çıkan ideal beden, mükemmel yogi imajlarını bir kenara bırakarak kendi bedenimizi olduğu haliyle gözlemlemeye başlarız. İdeal beden olmadığını, her birimizin bedeninin kendine özgü ve mükemmel olduğunu idrak ederiz. Mükemmel yoga pozu, bizi kendimizle bağ kurmaya ve kendimiz hakkında araştırma yapmaya yönelten pozdur.

Gözlem yaparak kendimizle olan bağımız kuvvetlenir, hem bedenen hem zihnen nelere ihtiyacımız olduğu sorusuna daha samimi bir dille cevap vermeye başlarız.

Yoga bize anda kalmayı öğretir. Bunu beceremediğimiz zamanlarda kendimizi başkalarıyla karşılaştırır ve beraberinde yetersiz hissetmeye başlarız. Karşılaştırma yapmak rekabeti ve devamında yargılamayı getirir. Matın üzerinde anda kalmanın şifalı etkisini deneyimledikten sonra aynı bakış açısını matın dışında hayatın içine taşırız.

Enerjik Beden ve Berrak Zihin

Bedeni parçalar halinde algılamak yerine pozlar sayesinde bedenin bir bütün olarak işlevselliğini deneyimleriz. Herhangi bir beden parçasını hareket ettirmeye başladığımız zaman tüm bedende etkisi hissedilir.

Bedendeki akışkanlık sayesinde zihnimiz daha berrak hale gelir. Bizi aşağıya çeken, şüphe etmeye meyilli, bulanık bir zihinden ziyade olanı olduğu haliyle algılayan, hayatın içinde daha cesur adımlar atma konusunda bizi destekleyen berrak bir zihne ve almaya açık olan bir kalbe sahip oluruz.

Sizler de bedeninizle ilgili benzer soruları kendinize sık sık soruyor musunuz? Beden algınız size sağlık, şifa ve dinginlik getirecek şekilde mi gelişiyor? Yoksa olanı olduğu haliyle kabul etmek yerine nasıl olması gerektiği inancı mı daha ağır basıyor. Yoga sayesinde bu bakış açınızı zaman içinde farklı bir yere taşımanız mümkün mü? Kendimizle, bedenimizle olan ilişkimizde yoganın bize neler sunabileceğini gelin hep birlikte keşfedelim.

Githa Satya (Hakikatın şarkısı), yoga ve meditasyonun şifasını deneyimlemiş ve bunu paylaşmaktan, bunu aktarmaya gönüllü hocalardan oluşuyor. Aile tadında bir okuluz. Misyonumuz yoga ve meditasyonun faydalarını tatmış ve inanan hocalar olarak, yoga ve meditasyonun şifasını yaymak.

Githa Satya olarak Kadıköy şubemizde fiziksel olarak faaliyet göstermekte, aynı zamanda online haftalık dersler ve 200 ve 300 saatlik yoga uzmanlık eğitimleri vermekteyiz. Daha fazla bilgi için lütfen

www.githayoga.com.tr’de ziyaretimize gelin ve bizi instagram hesabımızdan izleyin: githasatyayoga

Rana Ortan Githa Yoga eğitmenlerinden biri olan Rana Ortan, yoga yolculuğuna 2007 yılında başladı. 200 saatlik yoga eğitimlerini Zeynep Aksoy, David Cornwell ve Chris Chavez’den aldığı derslerle tamamladı. 300 saatlik ileri seviye hocalık eğitimlerini ise Chris Chavez, Carlos Pomeda ve OM Yoga tarzı Vinyasa ekolünün kurucusu Cyndi Lee ile yaptı. Yoganın sadece matın üstünde değil dışında da devam eden bir deneyim olduğunu keşfeden Rana Ortan, Vinyasa akış tarzı yoga dersleri veriyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.