Sütün laktik asit fermantasyonuyla elde edilen yoğurt, çeşitli bakterilerin mayalanmayı sağlaması sonucu oluşur. Laktoz oranı söre düşük olmakla birlikte kalsiyum ve protein açısından oldukça zengin bir besindir. İçeriğinde birçok mineral bulundurmasının yanı sıra A, B ve E vitaminleri açısından da zengindir. Özellikle yoğurtta bulunan probiyotikler, sağlık için oldukça faydalıdır. Bağırsağın doğal florasının hastalık ya da rahatsızlığa sebep olabilecek çeşitli organizmalara karşı koruyucu rol üstlenen probiyotikler özellikle sindirim sistemi için gereklidir. Ayrıca bağışıklık sistemi hücrelerinin büyük bir kısmı bağırsaklarda yer alır. Bu da bağırsaklar güçlendikçe bağışıklık sisteminin de daha güçlü olmasını sağlar.
Yoğurt, süte göre daha düşük laktoz içeriğine sahip olduğu için sütü tolere edemeyen kişiler tarafından da rahatça tüketilebilen bir besindir. Genellikle evlerimizde, tat açısından tüketimi en kolay olan, inek sütünden yapılmış yoğurt tüketilse de keçi, koyun ve mandanın sütünden de yoğurt yapmak mümkün. Her bir süt çeşidi besin olarak değerli içeriklere sahip olduklarından bunlardan elde edilen yoğurtlar da aynı şekilde değerli bileşenlere sahiptir ve aralarında besin değeri açısından sadece küçük farklar bulunur.
Yoğurt potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko, A, B ve E vitaminleri açısından zengindir. Bu da yoğurdun birçok hastalığa iyi gelmesini sağlar. Kalp damar rahatsızlıklarından meme kanserine kadar birçok hastalığın riskini azaltmakta etkilidir.
Yoğurdun Faydaları
Kas gelişiminde: 100 gram yoğurtta ortalama 4,5 gram protein bulunur. Yüksek protein içeriği sayesinde kas gelişiminde etkili olurken aynı zamanda oldukça doyurucudur. Aynı zamanda yoğurt zengin kalsiyum içeriği ile bilinen bir besindir. Bilindiği üzere kalsiyum kemiklerin güçlenmesinde rol oynayan en önemli mineraldir. 100 gram yoğurt kişinin kalsiyum ihtiyacının ortalama %15’ini karşılayabilmektedir.
Sindirim sisteminin desteklenmesinde: Yoğurt içeriğindeki probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının iyileşmesinde ve sindirimin kolaylaştırılmasında etkin olarak kullanılır.
Kilo kontrolünde: Yapılan çalışmalar, düzenli yoğurt tüketmenin kilo kaybına yardımcı olduğunu ve diyabete karşı kullanılabileceğini gösterir. Yoğurt hem tokluk hissi sağlar hem de içeriğindeki kalsiyum sayesinde yağ yakımını hızlandırır. Diğer yandan kan yağlarını düzenleyerek kalp-damar hastalıklarını önleyici etki de gösterir.
Kalp damar sağlığında: Yoğurt içeriğinde bulunan kalp sağlığı için yararlı yağ asitleri sayesinde iyi kolesterolü artırıcı etki gösterir. Aynı zamanda kötü kolesterolü düşürerek kalp damar hastalıklarından korunmayı sağlar.
Diş sağlığında: İçeriğindeki yüksek orandaki kalsiyum sayesinde diş sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinir.
Menopoz döneminde: Menopoz döneminde yaşanan sorunlara karşı kullanılabilecek en basit yöntemlerden biri düzenli yoğurt tüketmektir. Yoğurt kalsiyum açısından oldukça zengin bir besin olduğu için bu dönemde ortaya çıkabilecek kemik kayıplarının tedavisinde ve engellenmesinde en önemli yardımcıdır.
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde: Yoğurt, magnezyum, selenyum ve çinko içerikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici rol üstlenebilir. Özellikle grip ve soğuk algınlığının önlenmesinde ve hızlı iyileşmede yardımcı olur. Ayrıca yine yoğurdun içinde bulunan A vitamini vücudu korur ve direncini artırır.
Yoğurdun Zararları
Aşırı tüketimi şişkinlik ve ishal gibi sorunlar yaşatabilir. Doğal olarak evde hazırlanıp tüketilmesi önerilir. Süt alerjisi olan hastalarda süt proteini ve süt proteini içeren tüm ürünlerin tüketimi kesilir bu sebeple yoğurdun da tüketilmemesi gerekir. Laktoz intoleransı ileri düzeyde olanlar da yoğurt tüketemezler. Ancak sekonder laktoz intoleransı olan hastalar tarafından yoğurt sütün aksine tolere edilebilir.
Mezelerin Vazgeçilmez Tadı
Türk mutfağında neredeyse her mezede kendine yer bulan yoğurt oldukça sık tükettiğimiz besinlerden biri. Birçok yemeğin yancısı yoğurdu, neredeyse her besinle karıştırıp harikalar mezeler elde etmek mümkün. Ancak amacınız sağlıklı bir öğünse, enginarla yoğurdun bir araya geldiği bu tarifsizlik…
Malzemeler
1 kavanoz salamura enginar kalbi ya da mevsiminde taze enginar
1 kutu mısır konservesi
Birkaç dal dereotu
7-8 yemek kaşığı yoğurt
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı mayonez
Yarım bardak ceviz içi
Hazırlanışı
Salamura enginar kullanıyorsanız iyice yıkayıp fazla suyunu alın. Mevsiminde enginar tercih ettiyseniz önce haşlayın. Mısırları da yıkayıp süzün. Dereotunu ince ince doğradıktan sonra, doğradığınız enginar ve mısırla karıştırın. Ayrı bir kapta, tuzla birlikte ezdiğiniz sarımsağı yoğurtla karıştırın. Mayonezi ve cevizi sarımsaklı yoğurda ekleyin. Hazırladığınız yoğurtlu karışımı, enginarlı karışımın üzerine ekleyin.
Afiyet olsun!
Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 62 kcal % 3.1
Karbonhidrat 4.9 g % 1.6
Lif 0.0 g % 0.0
Protein 3.0 g % 6.0
Yağ 3.4 g % 5.2
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 140.0 IU % 2.8
C Vitamini 1.0 mg % 1.7
Potasyum 132.0 mg % 3.8
Kalsiyum 111.0 mg % 11.1
Demir 0.0 mg % 0.0