NBA ve EuroLeague maçlarıyla hepimizi ekran başına kilitleyen basketbolun tarihi oldukça eskiye dayanıyor. İlk olarak ABD’nin Massachusetts eyaletinde bir beden eğitimi öğretmeni tarafından 1891’de bulundu. Oyunun ilk zamanlarda bir takımda 7 kişi bulunuyor ve 1 maç 3 periyottan oluşuyordu. Zamanla kuralları değişti ve günümüzdeki haline geldi.
Basketbol da diğer sporlar gibi hem fiziksel hem de sosyal gelişime oldukça katkı sağlar. Basketbolu bireysel oynayabileceğiniz gibi grup halinde de oynanabilirsiniz. Bolca zıplama egzersizi yapmayı gerektiren basketbol, erken yaşta başlayan çocukların boylarının uzamasına destek oluyor.
Basketbolun Faydaları
Bağışıklık Güçlendirici
Bağışıklık sistemi, vücudumuzun bakterilere, virüslere, mikroplara karşı oluşturduğu savunma sistemidir. Basketbol oynamanın da bağışıklık güçlendirici etkileri var. Hastalıklara karşı daha dirençli olmak, hastalıkları daha hafif atlatmak için güçlü bir bağışıklık sistemi oldukça önemli.
Fiziksel Gelişim Sağlar
Vücudumuzdaki tüm kasları çalıştıran basketbol, kas gelişimine büyük katkı sağlar. Koşmak, sıçramak ve top sektirmek kasları harekete geçirerek güçlendirir.
Basketbolda oyuncular arasında temaslar da yaşanıyor. Oyuncuların bu temaslara karşı dayanıklı olabilmeleri ve daha iyi performans göstermeleri için vücutlarının daha güçlü olması gerekiyor.
Basketbol vücudumuzun kondisyonun gelişmesine de katkı sağlar. Basketbol oynayan kişiler günlük hayatta da hemen yorulmaz, nefes problemleri yaşamaz. Özellikle savunma antrenmanlarında yapılan egzersizler boyun, sırt ve deltoid bölgelerinde bulunan kasların güçlenmesine yardımcı olur, bacak ve kollardaki kasları da geliştirerek daha esnek bir vücut oluşturur.
Vücut Koordinasyonu Geliştirir
Basketbol özellikle çocukların el göz koordinasyonunu geliştirir. Ribaunt alma, top sürme, serbest veya sıçrayarak yapılan atışlar vücudumuzun uyum içinde hareket etmesini sağlar, el göz koordinasyonu için birebir. Basketbolda kendini geliştiren ve iyi bir seviyeye ulaşan oyuncular topa bakmadan hareket edebilirler.
Zihinsel Gelişim
Basketbol oynamak için fiziksel güç önemlidir fakat tek başına yeterli olmayabilir, mental sağlığımızın da iyi olması gerekir. En iyi basketbol oyuncuları en güçlü olanlar değil, saha içinde oyunu çabuk anlayıp ona karşı hızlı karar verebilen oyunculardır. Özellikle yüksek tempoda oynanan maçlarda oyuna ayak uydurabilmek, takımla uyum içerisinde kalabilmek karar alma ve problem çözme yeteneklerimizi ön plana çıkartır. Basketbol sayesinde geliştirdiğimiz bu yetenekleri günlük hayatta da kullanabiliriz.
İç Disiplini Artırır
Basketbol oynarken oyuncuların uyması gereken belli kurallar vardır. Bu kurallara uyulmadığı zamanlarda oyuncular ve takım belli cezalar alır. Oyuncular da hem kendilerini hem de takımlarını korumak için kurallara uymak için çaba gösterirler. Bu sayede iç disiplinleri gelişir. Saha içinde daha fazla konsantre olurlar. Basketbolda edinilen bu davranışları gerçek hayata da yansıtabilirler, konsantrasyonu ve iç disiplini daha yüksek bireyler olurlar.
Kemikleri Güçlendirir
Kemikler iç organlarımızın korunmasında ve kaslarımızın güçlenmesinde etkilidir. Sağlıklı ve güçlü kemiklere sahip olmak, kemiklerimizin kırılmasını zorlaştırır ve osteoporoz riskini düşürür. Basketbolla ilgili en çok merak edilenlerin başında basketbol boy uzatır mı yer alıyor. Erken yaşlarda basketbola başlayan kişiler zıplama ve sıçrama egzersizlerini daha fazla yaparlar. Bu egzersizler kemikleri gererek, kemik gelişimine destek olur. Bu sayede özellikle erken yaşta basketbola başlayan kişilerin kemikleri daha uzun olabilir.
Kalori Harcamak
Eurolig basketbol maçlarında da izlediğimiz gibi basketbol çok dinamik ve hareketli bir spor, her an hareket halinde olmamız gerekiyor. Zıplamak, savunma yapmak, koşmak oldukça fazla enerji harcamamızı, kalori yakmamızı sağlıyor. Yüksek tempoda bir saat basketbol oynamak ortalama 600-700 kalori yakılmasını sağlıyor. Kilo vermek isteyenler için de oldukça etkili olan basketbolu, uygun bir ortamda herkes oynayabilir.
Daha Az Stresli Bir Yaşam
Basketbol bir takım sporu olduğu için sosyalleşme sağlar, basketbol oynayan kişiler daha az yalnızlık hissederler. Aynı zamanda basketbol oynarken enerjilerini atan kişiler, streslerini de oyun sahasına bırakırlar. Günlük streslerinden ve dertlerinden uzaklaşan kişilerde depresyon da daha az görülür.
Kötü Alışkanlıklardan Uzaklaştırır
Basketbolun bir başka faydası ise özellikle gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmasıdır. Basketbol oynayan kişiler daha iyi bir performans sergilemek için yaşamlarına dikkat etmeli, sağlıklarına zarar verecek alışkanlıklardan uzak durmalıdır. Sağlıklı bir yaşam için basketbol oynayan kişiler sigara, uyuşturucu ve alkolden uzak dururlar.
Daha İyi Kalp ve Damar Sağlığı
Basketbol hızlı ve dinamik bir oyundur bu yüzden basketbol oynarken kalp atış hızımız yükselir. Vücudumuz bu tempoya alıştıkça fiziksel dayanıklılığımız artar ve sağlam bir metabolizma oluşur. Yaşamımızın ilerleyen dönemlerinde daha sağlıklı kalp ve damar sağlığı oluşturmaya katkı sağlayan basketbol, kalp krizi riskini de önemli ölçüde düşürür.
Basketbol günümüzün en popüler takım oyunlarının başında yer alıyor. Hem NBA hem de EuroLeague maçlarının daha fazla izlenmesiyle her geçen gün daha fazla kişi basketbol oynamaya başlıyor. Basketbolun hem mental hem de fiziksel sağlığımıza ise sayısız faydası var. Stresi ve depresyonu azaltması, kas ve kemik sağlığını güçlendirmesi ve kilo vermeye destek olması ise bu faydalardan sadece birkaçı.